Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
P. Janez Sever (foto: Missio)
P. Janez Sever | (foto: Missio)

P. Janez Sever: »Bog nas nikdar ne pozabi in ne zapušča!«

Oddaje | 07.03.2022, 10:18 Jure Sešek Robert Božič

»Težko si je predstavljati, da smo res v vojni! Veliko ljudi je na tak ali drugačen način povezano tudi z Ukrajino, naprimer prek sorodnikov in znancev in Cerkve. Večina je globoko zaskrbljenih, čeprav se na cestah in v trgovinah zdi, da je vse normalno in mirno,« pravi p. Janez Sever.

To se bo kmalu spremenilo. "Novic" ne gledam, prav tako poskušam samo minimalno odpirati razna »okna« na internetu. Če ne, sem cel dan zaposlen samo z mislimi na morebitno katastrofo in posledicami, ki bi jih pomenila zame osebno, za Cerkev in za ves svet.

Zavedam se, da ta vojna ni toliko proti Ukrajini, ampak proti ZDA. Putin nam je to dovolj jasno dal vedeti, ko nam je pred enim tednom govoril dvakrat po eno uro. Nimam veliko apetita. Kar slabo mi je v želodcu in v srcu ...

Odvisni smo od darov

Za institucionalno Cerkev bo težko, ker so ukinili SWIFT. Naša Cerkev je zelo odvisna od zunanje pomoči. Če bodo ti okrepi dolgo trajali, bomo morali začeti prodajati nepremičnine, če bo kdo sploh lahko kupil! Našega škofa zelo skrbi. Imamo občutek, da se bomo vrnili k stanju, kot je bilo v Rusiji v začetku 90-ih let, po tem, ko je Sovjetska zveza naenkrat razpadla in je bilo vse zelo skromno. Težko, zelo težko bo za mnoge.

Najbolj hvaležen sem pa za to, da mi je bila preko družine in Cerkve podarjena vera v Dobrega Boga, ki nas nikdar ne pozabi in ne zapušča. Prav te stvari, te bogate stvari, sem zdaj poklican dajati naprej vsem, ki bodo iskali smisel in upanje.

Sem pa v teh dneh hvaležen za veliko stvari. Na primer, da sem bil po dveh letih in pol pandemije lahko za božične praznike na obisku pri domačih in smo imeli zelo lep božič in silvestrovo. Dolgo smo bili skupaj. Hvaležen sem tudi za duhovne vaje.

Sveto pismo me nagovarja

Drugo pa je to, da Sveto pismo postaja zame vedno bolj aktualno. To je res nekaj močnega - ko bereš pri skoraj vsaki vrstici prav o svojem položaju na tem svetu v tem času. Najbolj hvaležen sem pa za to, da mi je bila preko družine in Cerkve podarjena vera v Dobrega Boga, ki nas nikdar ne pozabi in ne zapušča. Prav te stvari, te bogate stvari, sem zdaj poklican dajati naprej vsem, ki bodo iskali smisel in upanje.

Za zdaj se učimo živeti in skrbeti samo za ta dan. Upajmo, da se bomo še spreobrnili ... Bog je dober! Hvala za vso podporo - posebno molitveno!

P. Janez Sever se je leta 1965 rodil slovenskim staršem v ZDA. Šolal se je v katoliških inštitucijah, delal na Aljaski, nato pa eno leto delal kot laični prostovoljec v cerkvi Kristusovega rojstva v Magadanu v Rusiji. Leta 1993 je bil sprejet v Družbo Jezusovo v Sloveniji in vstopil v noviciat v Mariboru. Jezuitsko izobraževanje ga je nato popeljalo v Padovo, Kirgizistan, Rim, Ljubljano in Boston. V duhovnika je bil posvečen leta 2002 v Ljubljani. Trenutno deluje v Novosibirsku.

Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...