Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
P. Janez Sever (foto: Missio)
P. Janez Sever | (foto: Missio)

P. Janez Sever: »Bog nas nikdar ne pozabi in ne zapušča!«

Oddaje | 07.03.2022, 10:18 Jure Sešek Robert Božič

»Težko si je predstavljati, da smo res v vojni! Veliko ljudi je na tak ali drugačen način povezano tudi z Ukrajino, naprimer prek sorodnikov in znancev in Cerkve. Večina je globoko zaskrbljenih, čeprav se na cestah in v trgovinah zdi, da je vse normalno in mirno,« pravi p. Janez Sever.

To se bo kmalu spremenilo. "Novic" ne gledam, prav tako poskušam samo minimalno odpirati razna »okna« na internetu. Če ne, sem cel dan zaposlen samo z mislimi na morebitno katastrofo in posledicami, ki bi jih pomenila zame osebno, za Cerkev in za ves svet.

Zavedam se, da ta vojna ni toliko proti Ukrajini, ampak proti ZDA. Putin nam je to dovolj jasno dal vedeti, ko nam je pred enim tednom govoril dvakrat po eno uro. Nimam veliko apetita. Kar slabo mi je v želodcu in v srcu ...

Odvisni smo od darov

Za institucionalno Cerkev bo težko, ker so ukinili SWIFT. Naša Cerkev je zelo odvisna od zunanje pomoči. Če bodo ti okrepi dolgo trajali, bomo morali začeti prodajati nepremičnine, če bo kdo sploh lahko kupil! Našega škofa zelo skrbi. Imamo občutek, da se bomo vrnili k stanju, kot je bilo v Rusiji v začetku 90-ih let, po tem, ko je Sovjetska zveza naenkrat razpadla in je bilo vse zelo skromno. Težko, zelo težko bo za mnoge.

Najbolj hvaležen sem pa za to, da mi je bila preko družine in Cerkve podarjena vera v Dobrega Boga, ki nas nikdar ne pozabi in ne zapušča. Prav te stvari, te bogate stvari, sem zdaj poklican dajati naprej vsem, ki bodo iskali smisel in upanje.

Sem pa v teh dneh hvaležen za veliko stvari. Na primer, da sem bil po dveh letih in pol pandemije lahko za božične praznike na obisku pri domačih in smo imeli zelo lep božič in silvestrovo. Dolgo smo bili skupaj. Hvaležen sem tudi za duhovne vaje.

Sveto pismo me nagovarja

Drugo pa je to, da Sveto pismo postaja zame vedno bolj aktualno. To je res nekaj močnega - ko bereš pri skoraj vsaki vrstici prav o svojem položaju na tem svetu v tem času. Najbolj hvaležen sem pa za to, da mi je bila preko družine in Cerkve podarjena vera v Dobrega Boga, ki nas nikdar ne pozabi in ne zapušča. Prav te stvari, te bogate stvari, sem zdaj poklican dajati naprej vsem, ki bodo iskali smisel in upanje.

Za zdaj se učimo živeti in skrbeti samo za ta dan. Upajmo, da se bomo še spreobrnili ... Bog je dober! Hvala za vso podporo - posebno molitveno!

P. Janez Sever se je leta 1965 rodil slovenskim staršem v ZDA. Šolal se je v katoliških inštitucijah, delal na Aljaski, nato pa eno leto delal kot laični prostovoljec v cerkvi Kristusovega rojstva v Magadanu v Rusiji. Leta 1993 je bil sprejet v Družbo Jezusovo v Sloveniji in vstopil v noviciat v Mariboru. Jezuitsko izobraževanje ga je nato popeljalo v Padovo, Kirgizistan, Rim, Ljubljano in Boston. V duhovnika je bil posvečen leta 2002 v Ljubljani. Trenutno deluje v Novosibirsku.

Oddaje
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...