Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Begunci na poljsko ukrajinskem mejnem prehodu Hrebenne (foto: Tamino Petelinšek / STA)
Begunci na poljsko ukrajinskem mejnem prehodu Hrebenne | (foto: Tamino Petelinšek / STA)

Denisova: V tej vojni je umrlo že 38 otrok

Novice | 06.03.2022, 15:18 Tanja Dominko Robert Božič

V 11 dneh vojne v Ukrajini je umrlo 38 otrok, ranjenih je bilo 71, poroča varuhinja človekovih pravic Lyudmila Denisova. "Ti podatki niso dokončni, saj je trenutno nemogoče ugotoviti natančno število ubitih in ranjenih prebivalcev Mariupola, regije Doneck in mesta Irpin v regiji Kijev," je še dodala. Ruske sile s svojo invazijo na Ukrajino počasi napredujejo in zavzemajo črnomorsko obalo, da bi napadeno državo odrezali od morja. Zavzele so že strateško pomembno mesto Herson ob ustju Dnepra, vztrajno pa oblegajo tudi mesto Mariupol, kjer je danes propadel drugi poskus evakuacije civilistov. Odese zaenkrat še niso napadli, a naj bi se na to pripravljali.

Ruske sile naj bi se pripravljale na bombardiranje in obstreljevanje Odese, zgodovinsko pomembnega mesta na obali Črnega morja, je danes opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"To bo vojni zločin. Zločin proti zgodovini," je dejal. V tem kozmopolitskem mestu na obali Črnega morja živi okoli milijon ljudi, večinoma ukrajinske in ruske narodnosti, močni pa sta tudi bolgarska in judovska skupnost.

Prav tako naj bi ruske sile bombardirale mesto Vinnytsya, ki ga je Zelenski opisal kot miroljubno mesto in je zato še posebej pozval Zahod, naj Ukrajini nudi več pomoči, da bi ta lahko zaustavila ruske sile. »Priskrbite nam vsaj reaktivna letala, da bomo lahko sestrelili ruske izstrelke. Če ne bomo dobili pomoči, bom dobil občutek, da je Zahod prav tako zainteresiran za uničenje Ukrajincev,« je bil oster Zelenski.

Washington si sicer prizadeva za dogovor s Poljsko, da bi dobavila vojaška letala Ukrajini za okrepitev obrambe Kijeva. Ukrajinski piloti so namreč usposobljeni za letenje z njimi. V zameno bi Poljska od ZDA dobila ameriške lovce F-16.

V Hersonu in drugih mestih, ki jih je okupirala Rusija, so se ljudje zbrali na protestih proti okupatorjem.

BBC jevi novinarji poročajo o spopadih na severozahodu Kijeva. Majhno mesto Irpin je bilo pod topniškim ognjem in zračnimi napadi. Prebivalci poskušajo zapustiti to mesto, ki je bilo podvrženo brutalnemu bombardiranju in v katerem so razmere za življenje postale nevzdržne. V želji po evakuaciji morajo prečkati most čez reko Irpin, ki je vseskozi obstreljevan.

 

Tečejo pa tudi številni pogovori državnih voditeljev. Kot možni mirovni posrednik se omenja Izrael. Premier Naftali Benet se je danes po telefonu vnovič pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki naj bi ga zaprosil, da bi pogovori med stranem v prihodnje potekali na izraelskih tleh.

Benet se je sicer včeraj kot prvi voditelj katere od zahodnih držav mudil v Kremlju in se pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Podrobnosti pogovorov niso znane.

Putin Erdoganu: Napad se bo končal, ko bodo izpolnjene zahteve Moskve

Danes se je s Putinom pogovarjal tudi turški predsednik Erdogan, saj je tudi Turčija pripravljena pomagati pri reševanju krize. Putin je v telefonskem klicu povedal, da bo Rusija ustavila svojo vojaško operacijo le, če bo Ukrajina prenehala z bojem in bodo izpolnjene zahteve Moskve.

BBC poroča, da naj bi ruski voditelj Erdoganu tudi ponovil, da napad poteka po načrtu in drugačna poročanja zahodnih medijev zavrnil kot propagando.

Podobne komentarje je dal v zadnjih dneh ob sodbah zahodnih obrambnih analitikov, da ruska vojaška kampanja poteka slabše od pričakovanega. Iz Erdoganovega urada so še sporočili, da je turški voditelj pozval k nujnemu splošnemu premirju.

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...