Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Mykhaylo Melnyk (foto: Osebni arhiv)
Mykhaylo Melnyk | (foto: Osebni arhiv)

Duhovnik iz Kijeva: Zvečer greš spat in ne veš, če se boš zjutraj zbudil

Novice | 26.02.2022, 07:41 Marjana Debevec Robert Božič

Za prebivalci Kijeva je težka noč. Spopadi in obstreljevanje je potekalo v različnih predelih mesta, tudi središču. Ukrajinska vojska je sporočila, da je zaustavila prodor ruskih enot po aveniji Zmage, znova je slišati streljanje v bližini vladnih poslopij. Duhovnik Mykhaylo Melnyk, ki smo ga pred nekaj leti gostili tudi na našem radiu, je zapisal, da je trenutno na varnem in dodal: »Vsi smo v šoku.«

»Na desnem bregu Kijeva se slišijo eksplozije, ponekod so izbruhnili ulični boji. Razmere so napete v številnih okrožjih prestolnice. Ukrajinske oborožene sile potiskajo sabotažne in izvidniške skupine iz mesta Kijev. Boji se nadaljujejo. Razmere v Kijevu so pod nadzorom ukrajinskih oboroženih sil in njenih državljanov. Zjutraj je bil napovedan zračni napad v najmanj šestih mestih v zahodni in osrednji Ukrajini. Toda velika mesta vzhodne in južne Ukrajine so zajeli ruski okupatorji. Odloča se o usodi Ukrajine. Gremo z vso močjo naprej. Resnično smo priče dramatične zgodbe. Zvečer greš spat in ne veš, ali boš videl čudovit sončni vzhod,« je še zapisal ustanovitelj Socialne akademije v Kijevu in voditelj številnih projektov za dialog in socialno vključenost duhovnik Mykhaylo Melnyk.

O trenutnem stanju pa je zapisal:

»Država je pod nadzorom, in to je zelo pomembno, saj napadalec vodi tudi močno informacijsko vojno. Na jugu se nadaljujejo hudi boji v mestih Herson, Odesa in Mikolajev.
Poleg tega nadvlada Kijeva ostaja prednostna naloga Rusije, saj je cilj sovražnikove posebne operacije uničiti politično in vojaško vodstvo Ukrajine. Oborožene sile aktivno delujejo na obrobju Kijeva.
Ostri boji se nadaljujejo okoli mesta Mariupol proti jugu. Toda ni možnosti, da bi se Mariupol postavil na stran Ruske federacije ali da bi ga zajela sovražna vojska.
Okupatorji uporabljajo tudi reaktivno topništvo in letala za neposredne napade na ukrajinska mesta. Zato se v številnih mestih države nenehno slišijo alarmi za zračne napade.
Oborožene sile Ruske federacije v zadnjih 24 urah niso pridobile nobene operativne in taktične prednosti, kar kaže na zmago Ukrajine.
Po zadnjih podatkih je v napadih umrlo 198 Ukrajincev, od tega trije otroci.«

Ukrajinska vojska je zjutraj sporočila, da je zaustavila prodor ruskih enot po aveniji Zmage, nekateri viri poročajo tudi o nočnem streljanju v bližini vladnih poslopij, ruske rakete pa so zadele tudi stanovanjsko stolpnico.  Sicer pa je večina zgodnjih jutranjih vesti govorila o nenavadnem zatišju, ki je nastalo ob zori in ko je bilo v mestu slišati samo ptičje petje.

Predvsem na socialnih omrežjih se širijo številne nepreverjene informacije in posnetki. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Twitterju objavil selfi, v katerem prebivalce Ukrajine opozarja na fake news in jih vabi k odporu. "Na spletu je veliko lažnih informacij, da pozivam našo vojsko, naj odloži orožje, in da je evakuacija," je dejal v zjutraj posnetem selfiju pred eno znamenitih zgradb v Kijevu. "Tukaj sem. Ne bomo odložili orožja. Branili bomo svojo državo."

Dopoldne bomo poklicali tudi slovensko fokolarino Miro Milavec, ki deluje v Ukrajinski Karitas. Povedala nam bo, kako bodo priskočili na pomoč ljudem.

Novice
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...