Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Mira Milavec (foto: osebni arhiv)
Mira Milavec | (foto: osebni arhiv)

Mira Milavec iz Ukrajine: "Ne morem verjeti, da se to res dogaja..."

Svet | 26.02.2022, 12:03 Marjana Debevec

Na Poljsko je prispelo že 35.000 beguncev iz Ukrajine, večinoma ženske in otroci. Večje število ukrajinskih beguncev so beležile tudi druge države. Večina ljudi pa ostaja v Ukrajini in se seli v kraje, kjer trenutno ni spopadov. Poklicali smo slovensko fokolarino Miro Milavec, ki deluje v ukrajinski Karitas.

Kakšne so trenutne razmere, kako lahko pomagate ljudem?

»Sami lahko vidite, kaj se dogaja. Trenutno je v nekaterih mestih veliko beguncev. Posebej begunci iz vzhoda države, družine, begunci iz sirotišnic, s katerimi smo v kontaktu, prihajajo na zahod, kjer se nahajajo tudi naši počitniški centri. Tam sedaj aktivno organiziramo njihovo namestitev. Zato potrebujemo hrano, higienske pripomočke. Zbiramo tudi denar, lahko konkretno pomagamo tem ljudem

Pomoč dobivate verjetno preko mednarodne Karitas?

»Mednarodna Karitas je v stiku z našo Karitas. V naslednjih dneh boste gotovo dobili informacije, kako konkretno pomagati. V nekaterih mestih ni več mogoče dobiti hrane, bencina in je potrebno tem ljudem priskrbeti hrano. Tako da tudi mi preko povezav s škofijskimi Karitas ljudem, ki želijo pomagati, pripravljamo možnost, kam poslati denar oziroma kje se zbira hrana in druge potrebne stvari. Sedaj trenutno delamo na tem

Kakšno pa je sicer ozračje med ljudmi?

»Jaz se trenutno ne nahajam v mestu, kjer potekajo boji. Nahajam se v mestu, kjer ne vemo, kaj bo. Sem pa povezana z ljudmi v Kijevu. Oni so pogumni, imajo veliko vero, da bo zmagal mir. Veliko molijo in to jih drži pokonci; posebej tam, kjer je najhujše. Vzdušje? Ne morem verjeti, da se to lahko dogaja danes in da je to res

Kako ste vi doživeli prvi napada? Bili ste ravno na konferenci Karitas v Odesi...

»Mi smo pripravljali konferenco vseh direktorjev škofijskih Karitas iz vse Ukrajine v pristaniškem mestu Odesa, ki je bilo najbolj v nevarnosti. V četrtek ob pol štirih zjutraj smo slišali bombne napade. Takoj smo razumeli, da moramo oditi iz tega mesta v naše centre, kjer bomo lahko pomagali ljudem. Nisem pričakovala, da se bo zgodilo nekaj takšnega. V tem trenutku je treba trezno razmišljati kaj in kje lahko pomagaš. Zato smo šli v našo narodno pisarno v Kijevu. Moram povedati, da nimaš prijetnega občutka, ko se voziš proti Kijevu, iz mesta pa se valijo po 100 kilometrov dolge kolone.
Po drugi strani pa sem čutila velik mir in da je Bog z nami, da nas ne zapusti.
Ko smo prišli do Kijeva, so se oglasile sirene. Zatekli smo se v cerkev, kjer smo se skrili za deset minut. Potem pa ti Bog da pogum, da greš naprej, da smo lahko naredili načrt, kako naprej. Zdaj se nahajamo na različnih mestih. Tukaj se lahko povezujemo s Karitas iz sosednjih držav, kjer že sprejemajo begunce. Povezani smo med seboj, koliko se da, in pomagamo, kolikor moremo

Kaj pa še lahko storimo? Vemo, da se ljudje vsak dan zbirajo v molitvi za mir...

»Vsekakor so te molitve zelo pomembne. Jaz sama lahko rečem, da me je ta molitev držala gor – da čutiš ta mir, ki je potreben v tem trenutku, da je Bog s teboj, ker on te nikoli ne zapusti. Po drugi strani pa nam je Bog dal roke, glavo in srce, da tudi ukrepamo. Da naredimo to, kar lahko. Gotovo bo v prihodnjih dneh bolj jasno, kako se lahko pomaga iz tujih držav, pomembno pa je, da tudi tam, kjer smo, gradimo mir, gradimo dialog, ker je to najbolj pomembno. Kjer je to, ne pride do vojn,« je za naš radio povedala Mira Milavec.

Več kot tisoč ruskih zdravnikov je zahtevalo konec vojne z Ukrajino

Več kot tisoč ruskih zdravnikov, medicinskih sester in reševalcev je po poročanju ruskega neodvisnega časopisa Novaja Gazeta pozvalo predsednika Vladimirja Putina in zahtevalo konec sovražnosti v Ukrajini.

»Prisegli smo, da bomo pomagali vsem ljudem, ne glede na narodnost, vero ali politične poglede. A zdaj naša pomoč ni dovolj. Vojna bo vzela veliko življenj, pohabila toliko usod, da ne bomo imeli časa pomagati z vsemi možnimi napori.

Vsi bodo kričali od bolečine in klicali svoje matere v istem jeziku. Vsak izstrelek ali krogla, tudi če ne doseže cilja in ne vzame nekomu življenja, še vedno prinese strah, paniko in bolečino. Bolečina, s katero se krči srce. Zdaj boli srca civilistov. Vojaki. Vojaške matere in žene. Pri otrocih. Tega strahu si nihče ne zasluži. Nihče si ne zasluži biti ubit ali pohabljen,« še piše Novaja Gazeta, ki je eden od ruskih neodvisnih medijev, ki se je po poročanju STA znašla pod nadzorom Ruskega komunikacijskega regulatorja Roskomnadzor.

"Komunikacijski regulator se je odzval na zahtevo ruskega državnega tožilstva in medijem zagrozil z blokado, če s svojih platform ne bodo umaknili "nezanesljivih informacij". Obenem jim grozi globa v višini do pet milijonov rubljev (60.000 dolarjev)," poroča STA.

Nekaj zadnjih vesti o dogajanju v Ukrajini

Ukrajinski zunanji minister poziva zahodne države: "Ustavite ruske vojne zločince!" Želi, da se preneha kupovati ruske energente in gospodarsko osami agresorja.

EU države se dogovarjajo za skupno vojaško pomoč Ukrajini. Predsednik Zelensky naj bi že zjutraj dobil francoska zagotovila, za takojšnjo vojaško in humanitarno pomoč.

Več kitajskih bank je omejilo financiranje za nakup surovin iz Rusije, saj se po poročanju portala Bloomberg po ruski invaziji na Ukrajino bojijo sankcij Zahoda.

Ruski komunikacijski regulator Roskomnadzor je neodvisnim medijem naložil umik prispevkov, v katerih ruski vdor v Ukrajino označujejo z besedami napad, invazija ali napoved vojne, saj da gre za nezanesljive informacije. V nasprotnem primeru tvegajo blokado in globo, poročanje AFP povzema Slovenska tiskovna agencija.

Župan mesta Lvov na zahodu Ukrajine, v bližini meje s Poljsko trdi, da so ukrajinske sile odbile ruski napad na to mesto. Ruska vojska navaja, da imajo nadzor nad mestom Melitopol na jugu Ukrajine, a BBC poroča, da je te trditve nemogoče preveriti.

Ukrajinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo do današnjega dne ubitih 198 Ukrajincev, vključno z dvema otrokoma, več kot 1000 pa naj bilo ranjenih. Verjetno gre za statistiko žrtev med civilisti. Ukrajinska vojska je zjutraj navedla, da je bilo od začetka agresije ubitih več kot 3500 ruskih vojakov in imajo tudi okrog 200 ujetih.

Pri ZN ocenjujejo, da je Ukrajino v zadnjih dveh dneh zapustilo več kot 100.000 beguncev.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.