Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zbrani v grkokatoliški cerkvi v Metliki (foto: FB Ivan Skalivskyi)
Zbrani v grkokatoliški cerkvi v Metliki | (foto: FB Ivan Skalivskyi)

Grkokatoliški duhovnik iz Metlike, rojen v Ukrajini poziva k molitvi za mir!

Novice | 01.03.2022, 14:09 Alen Salihović

V Grkokatoliški cerkvi sv. Cirila in Metoda v Metliki je bilo sveto bogoslužje za mir v Ukrajini in v svetu. Bogoslužje je vodil novi grkokatoliški duhovnik Ivan Skalivskyi, po rodu Ukrajinec. Ob njem so se zbrali zastopnik križevačkega škofa Milana Stipića, duhovniki belokranjske dekanije z verniki, ukrajinskimi bogoslovci in prijatelji Ukrajine.

Duhovnika Skalivskyija smo vprašali, kako pomembna je v tem trenutku povezanost v molitvi in tudi, kako spremlja dogajanje v rodni Ukrajini.

»Molitev je danes eno od najmočnejših orožij, kij imamo in zato prosim ves svet, še posebej Slovenijo, slovenske duhovnike in vernike, da molijo za mir v Ukrajini in v svetu,« je dejal.

Prisluhnite pogovoru z njim.

Grkokatoliška cerkev sv. Ciril in Metod v Metliki, leži na vrhu manjše vzpetine na zahodnem robu razširjenega mestnega jedra. Enoladijska cerkev, z zvonikom nad vhodom je bila blagoslovljena leta 1903 po petih letih gradnje. Grkokatoliki so na tem območju prisotni že od leta 1611, vendar so šele v začetku 20. stoletja na pobudo 42 grkokatoliških vernikov postavili cerkev v Metliki, piše na spletni strani krabat.si.

Dodajajo še, da so grkokatoliki pripadniki grkokatoliške Cerkve, ki priznava papeža kot vrhovnega poglavarja, voditelja vključno s katoliškim naukom. Pri svojem bogoslužju uporabljajo vzhodno liturgijo, zato se zanje uporablja tudi ime katoliki vzhodnega ali bizantinskega obreda.

K molitvi za mir v Ukrajini in v Evropi je povabil tudi novomeški škof Andrej Saje

"Z veliko zaskrbljenostjo in bolečino spremljamo vojno v Ukrajini, ki dobiva vse večje razsežnosti. Tudi mir v svetu, ki se nam je do nedavnega zdel skoraj samoumeven, je načet in negotov. Mnogi so morali zapustiti domove, drugi branijo svojo deželo. Žrtev vojne je vse več. Združimo se v molitvi za mir v Ukrajini in v svetu, še posebej za preganjanje in nemočne. Prosimo Boga za končanje vojne in naj voditeljem nakloni razumnih odločitev, ki bodo v prid in v dobro vseh ljudi. Združimo svoje moči in pomagajmo najbolj potrebnim."

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...