Jure Sešek
Boštjan Smole
Andrej Šinko
Zbrani v grkokatoliški cerkvi v Metliki (foto: FB Ivan Skalivskyi)
Zbrani v grkokatoliški cerkvi v Metliki | (foto: FB Ivan Skalivskyi)

Grkokatoliški duhovnik iz Metlike, rojen v Ukrajini poziva k molitvi za mir!

01.03.2022, 14:09 Alen Salihović

V Grkokatoliški cerkvi sv. Cirila in Metoda v Metliki je bilo sveto bogoslužje za mir v Ukrajini in v svetu. Bogoslužje je vodil novi grkokatoliški duhovnik Ivan Skalivskyi, po rodu Ukrajinec. Ob njem so se zbrali zastopnik križevačkega škofa Milana Stipića, duhovniki belokranjske dekanije z verniki, ukrajinskimi bogoslovci in prijatelji Ukrajine.

Duhovnika Skalivskyija smo vprašali, kako pomembna je v tem trenutku povezanost v molitvi in tudi, kako spremlja dogajanje v rodni Ukrajini.

»Molitev je danes eno od najmočnejših orožij, kij imamo in zato prosim ves svet, še posebej Slovenijo, slovenske duhovnike in vernike, da molijo za mir v Ukrajini in v svetu,« je dejal.

Prisluhnite pogovoru z njim.

Grkokatoliška cerkev sv. Ciril in Metod v Metliki, leži na vrhu manjše vzpetine na zahodnem robu razširjenega mestnega jedra. Enoladijska cerkev, z zvonikom nad vhodom je bila blagoslovljena leta 1903 po petih letih gradnje. Grkokatoliki so na tem območju prisotni že od leta 1611, vendar so šele v začetku 20. stoletja na pobudo 42 grkokatoliških vernikov postavili cerkev v Metliki, piše na spletni strani krabat.si.

Dodajajo še, da so grkokatoliki pripadniki grkokatoliške Cerkve, ki priznava papeža kot vrhovnega poglavarja, voditelja vključno s katoliškim naukom. Pri svojem bogoslužju uporabljajo vzhodno liturgijo, zato se zanje uporablja tudi ime katoliki vzhodnega ali bizantinskega obreda.

K molitvi za mir v Ukrajini in v Evropi je povabil tudi novomeški škof Andrej Saje

"Z veliko zaskrbljenostjo in bolečino spremljamo vojno v Ukrajini, ki dobiva vse večje razsežnosti. Tudi mir v svetu, ki se nam je do nedavnega zdel skoraj samoumeven, je načet in negotov. Mnogi so morali zapustiti domove, drugi branijo svojo deželo. Žrtev vojne je vse več. Združimo se v molitvi za mir v Ukrajini in v svetu, še posebej za preganjanje in nemočne. Prosimo Boga za končanje vojne in naj voditeljem nakloni razumnih odločitev, ki bodo v prid in v dobro vseh ljudi. Združimo svoje moči in pomagajmo najbolj potrebnim."

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Novice
Lenart Rihar (photo: ARO) Lenart Rihar (photo: ARO)

Med vzroki in posledicami

Slovenija je v torek prvič obeleževala nacionalni dan spomina na vse žrtve komunizma. Tu in tam se je tudi na demokratični strani privzdignila obrv, češ kaj nam je pa tega treba. Negoduje celo ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...