Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Udeleženci Pohoda za življenje (foto: marchforlife.org)
Udeleženci Pohoda za življenje | (foto: marchforlife.org)

V ZDA 100.000 pohodnikov za enake pravice vseh ljudi od spočetja naprej

Svet | 24.01.2022, 10:12 Marjana Debevec

Več kot 100.000 Američanov se je v petek zbralo na že 49. Pohodu za življenje. Čeprav si sedanji predsednik Joe Biden prizadeva, da zakon o splavu do otrokovega 24. tedna ostane v veljavi, pa zagovorniki življenja ostajajo optimisti. Upanje jim daje zakon, sprejet v Teksasu, ki splav dovoli le do bitja otrokovega srca.

Pohod za življenje v ZDA poteka od prve obletnice razsodbe Vrhovnega sodišča, 22. januarja 1973, ki je uzakonila splav po vsej državi. Zakon predvideva, da morajo vse zvezne države omogočati splav vsaj do takrat, ko otrok lahko preživi izven maternice, kar je ocenjeno na približno 24 tednov. Sedanja sestava Vrhovnega sodišča pa je nedavno dovolila teksaški zakon srčnega utripa, ki splav omejuje na 6 tednov nosečnosti, preden je možno zaznati srčni utrip otroka. Zato obstaja upanje, da bi sodišče sodbo iz leta 1973 junija letos razveljavilo.

Tiskovna predstavnica Bele hiše je po drugi strani v izjavi poudarila zavezanost zakonu iz leta 1973 in prizadevanja za uzakonitev splava vse do rojstva. Odpravili bi tudi ugovor vesti za zdravstvene delavce in čakalne dobe za razmislek. Gre za čas, v katerem ženska lahko še premisli o svoji odločitvi. Močno bi povečali tudi financiranje organizacij, ki izvajajo in promovirajo splav.

Pohodniki za življenje na to odgovarjajo, da se enakopravnost začne v maternici. Tako opozarjajo na svobodo vseh, tudi tistih, ki se še niso rodili. Z velikim navdušenjem je množica sprejela 36-letno pro-life aktivistko z Downovim sindromom Katie Shaw. »Verjamem v enakopravnost za mene, za vas in za vse, ki se začne v maternici.« Shawjeva je povedala, da je srečna, da je redno zaposlena in da živi polno življenje. 80 odstotkov otrok z Downovim sindromom je splavljenih, čeprav obstaja čakalna vrsta parov za njihovo posvojitev, je še poudarila.

Katie Shaw
Katie Shaw © posnetek zaslona

Spoštovanje življenje podpira tudi več politikov. Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem je prav na dan Pohoda za življenje v obravnavo vložila zakon, primerljiv z omenjenim iz Teksasa. Obenem pa je predlagala tudi zakon, ki prepoveduje, da bi ženske lahko opravljale splav doma s tabletkami, prejetimi po pošti.

Pohod za življenje se je sicer začel z nočnim bdenjem in jutranjo mašo, med katero so prebrali papeževo sporočilo udeležencem: »Šele ko bo resnično spoštovana svetost človeškega življenja in bodo vsakemu človeku priznane njegove pravice, bomo lahko resnično premagali različne oblike družbene nepravičnosti

Poleg Pohoda za življenja na nacionalni ravni, bodo od marca do oktobra bodo v ZDA potekali še lokalni pohodi za življenje.

Pohod za življenje
Pohod za življenje © marchforlife.org

Svet, Politika, Sociala, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...