Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek pri današnji opoldanski molitvi (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek pri današnji opoldanski molitvi | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež ob napetih razmerah na meji z Ukrajino napovedal dan molitve za mir

Svet | 23.01.2022, 14:50 s. Brigita Zelič

Na današnjo nedeljo Božje besede se je v baziliki sv. Petra v Vatikanu zgodilo že dolgo pričakovano slavje. Med slovesnim evharističnim bogoslužjem, ki ga je vodil papež Frančišek, so zastopniki različnih narodov iz njegovih rok prejeli posebno poslanstvo služenja v Cerkvi.

Osem moških in žensk je bilo postavljenih v službo bralcev Božje besede in je iz papeževih rok prejelo Sveto pismo v svojem jeziku. Druga osmerica pa je bila postavljena v službo katehistov in ji je sveti oče podelil križ s povabilom zvestega pričevanja in oznanjevanja Božje besede v njihovih krajevnih Cerkvah.

Po končani sveti maši je sveti oče opoldne nagovoril še množico romarjev, ki se je zbrala na Trgu. V ospredje je postavil četrto poglavje evangelija po Luku, ki govori o Jezusovem začetku oznanjevanja v Nazaretu. Tam pri molitvi v sinagogi vstane in prebere odlomek iz preroka Izaija, ki napoveduje Odrešenikovo tolažbo in osvoboditev zatiranih. Začne z besedami: »Danes se je to pismo izpolnilo« (Lk 4,21).

Papež Frančišek je v nagovoru pojasnil, da svetopisemska beseda »danes«, presega vse čase in ostaja vedno aktualna. Božja beseda je vedno »danes«. Začne se »danes«: ko bereš Božjo besedo, se v tvoji duši začne tisti »danes«. Izaijeva prerokba je stara več stoletij, toda Jezus jo »z močjo Duha« naredi aktualno, predvsem pa jo uresniči in pokaže pot, kako danes sprejeti Božjo besedo. Ne kot starodavno zgodbo. Danes govori našemu srcu.

Jezusovi poslušalci čutijo, da je njegova beseda nekaj več od besede njihovih učiteljev, ker je v njej prisoten Sveti Duh. Nadalje je papež Frančišek pojasnil: »Božja beseda je namreč živa in učinkovita (prim. Heb 4,12), spreminja nas, vstopa v naše zadeve, razsvetljuje naš vsakdan, tolaži nas in ureja. Spomnimo se: Božja beseda spreminja navaden dan v tisti »danes«, v katerem nam govori Bog. Zato vzemimo v roke evangelij in vsak dan preberimo majhen odlomek. Evangelij lahko nosite v žepu ali v torbi, da ga boste lahko brali na poti, kadar koli in v miru. Sčasoma bomo odkrili, da so te besede namenjene prav nam, za naše življenje.«

Opozoril je še, da je Božja beseda tudi svetilnik, ki vodi sinodalno dogajanje, ki se je začelo po vsej Cerkvi. Ko si prizadevamo s pozornostjo in razločevanjem poslušati drug drugega, ker ne gre za mnenja, ampak za razločevanje Besede, skupaj poslušajmo Božjo besedo in Svetega Duha. Opoldanski nagovor je sklenil s povabilom, naj nas v vztrajnosti pri tem podpira priprošnja Božje Matere Marije.

Papež Frančišek je opoldne opozoril tudi nevarnost naraščanja napetosti na ukrajinsko-ruski meji, kar bi lahko zadalo nov udarec miru in postavilo pod vprašaj varnost evropske celine. Sveti oče je poudaril, da tisti, ki si prizadevajo za lastne cilje na škodo drugih, zaničujejo svojo človeško poklicanost, saj smo vsi ustvarjeni kot bratje. Papež je pozval k molitvi, za prihodnjo sredo pa napovedal skupni dan molitve za mir.

Svet, Papež in Sveti sedež, Teme, Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...