Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zbirajte lepe spomine. Delajte dobro in bodite pripravljeni pomagati. (foto: Nick Fewings / Unsplash)
Zbirajte lepe spomine. Delajte dobro in bodite pripravljeni pomagati. | (foto: Nick Fewings / Unsplash)

Ščit ljubezni varuje pred vsemi pošastmi.

Oddaje | 22.09.2021, 10:19 Tadej Sadar

Dolgoletna dr. med., specialistka za nevrologijo, živčne bolezni in psihoterapijo o tem, kako biti prijeten in ljubezniv, ljubeč in sočuten ter skrben in prijazen do sebe in do drugih?

Preprosta in učinkovita metoda imenovana »body2brain«, ki jo je razvila dr. Claudia Croos-Müller. Kako prek telesa skrbimo za dobro čustveno počutje? V oddaji Sol in luč smo predstavili njeno knjižico, ki je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi in ima naslov „Z ljubeznijo" v katerega je zapisala, da so to: »Drobne telesne vaje za več ljubezni in sočutja s takojšnjim učinkom na čustva misli in dejanja.«

Imate občutek, da vas nihče ne mara? Se počutite, kot da vas vsi gledajo postrani?

Zavarujte se z ljubečim odnosom do življenja. Naredite ščit ljubezni, ki vas bo varoval pred vsemi pošastmi, ki prežijo na vas.

Kaj morate vedeti o ljubezni?
Gre za močno čustvo, ki pa je odvisno od perspektive. Zaljubljenost in romantična ljubezen navadno nista trajni. Nekoč velika ljubezen lahko z leti presahne ali izpuhti. Resnično velika ljubezen - do sebe in do drugih - je globoka naklonjenost in povezanost, spoštovanje in sočutje. Tako kot vsa druga čustva in sposobnosti, je tudi ljubezen doma v možganih. Kar je dobra novica, saj lahko s pomočjo vseživljenjske zmožnosti možganov - da na podlagi novih izkušenj prerazporejajo živčne poti - postanete velemojstri tudi na področju ljubezni.

Pozibavanje sem ter tja

Gre za preprosto vajo, ki jo lahko naredite mimogrede. Stopite nekoliko širše in se počasi in mirno pozibavajte z leve na desno stran. Gibajte se vsaj 30 sekund. Lahko se pozibavate tudi sede.
Gre za starodavni vzorec gibanja ljubezni. Že od nekdaj matere tako tolažijo in pomirjajo otroka. To gibanje, ki ga usklajujejo veliki in mali možgani, v medmožganih vzbuja dobro počutje, kar lahko spodbudi proizvodnjo endorfinov, hormonov, ki blažijo bolečine in tako delujejo tolažilno.

Tudi vaja z odpiranjem pesti je zelo koristna in jo lahko opravljate mimogrede.

Globoko vdihnite. Obe dlani stisnite v pest. Vso jezo in strahove stisnite močno pest, kot bi hoteli vse zdrobiti, nato pa počasi in z olajšanjem izdihnite. Sočasno - z navzgor obrnjenimi dlani - prav tako počasi in z olajšanjem odprite obe dlani. Izpustite vse, kar ste v mislih zaprli v pesti. Naj se vaši prsti in mišice z užitkom razprejo in sprostijo. Pustite, da se ta sproščenost razširi po vsem telesu in vajo ponovite vsaj trikrat.
Kako takšno preprosto odpiranje pesti pomaga?
S to vajo lahko naredite veliko dobrega, saj možgani počasno odpiranje rok z navzgor obrnjenimi dlani povezujejo z lahkotnostjo in duhovno odprtostjo, kar sta pomembna pogoja za prijazne misli in zmožnost ljubezni. Telesno zaznavanje spremembe od trde pesti do odprte roke pa prek preklopa nevronov pomaga možganom, da se učijo kako izpustiti jezo, se odpovedati maščevanju in odpustiti. Vse to je osnova za ljubezen. Mišična sprostitev v roke na daljavo učinkuje tudi na srčno mišico. Tudi ta se uči sproščanja.

Prijazen sem do sebe, sprejemam se takšnega, kakršen sem.

Še nekaj znanstvenih ugotovitev o ljubezni:
Hormon oksitocin se izloča ob prijetnih telesnih stikih, kot so objemi in nežnosti ter masaže, pa tudi ob petju. Oksitocin pa se sprošča ob prijetnih čutnih zaznavah, kot so dotiki, toplota in hranjenje, ter ob stimulaciji z vonjavami, zvoki in svetlobo. Sproščanje oksitocina je mogoče z vadbo spodbujati. Kratke in preproste vaje so slišati takole:
Zbirajte lepe spomine.
Delajte dobro in bodite pripravljeni pomagati.
Zapojte kakšno lepo pesem.
Močno in iskreno pohvalite - sebe in druge.
Bodite nežni - v besedah, pogledih in dotikih.

Enostavna in učinkovita vaja za umirjanje pa je naslednja.
Položite roko na predel srca.
Umirjeno in enakomerno dihajte.
Glasno ali v mislih ponavljajte naslednje besede:
Varen sem.
Zdrav sem.
Živim v miru.
Prijazen sem do sebe.
Sprejemam se takšnega, kakršen sem.

Za vse, ki vas teži nespečnost, ima dr. Claudia Croos Müller posebno knjižico. Več tukaj!

Oddaje, Sol in luč
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...