Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (foto: USZS)
Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš | (foto: USZS)

Ministrica Jaklitsch na obisku v Ameriški Ljubljani

Slovenci po svetu | 20.09.2021, 12:34 Matjaž Merljak

Škof, župnika, župan, podjetniki, politiki ... Vrsta srečanj je bila na sporedu obiska ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v Clevelandu. Od vseh so najprisrčnejša srečanja z najmlajšimi in z rojaki v narodnih nošah, vse v luči 30-letnice samostojne Republike Slovenije.

Novoimenovani clevelandski škof Edward Malesic je slovenskega rodu. V čast svojim starim staršem in v spomin na svoje narodne korenine ima v svojem grbu upodobljeno tudi lipo kot simbol slovenstva. Namerava se srečati s številčno slovensko skupnostjo v mestu ter obiskati domovino svojih starih staršev.

Pri svetem Vidu v Clevelandu je ministrica prerezala trak na vhodu v novozgrajeno župnijsko dvorano. Tam jo je pozdravil novi župnik John Retar, ki je slovenskega rodu in je nadomestil dolgoletnega župnika Jožeta Božnarja zaradi njegove upokojitve. Pri Mariji Vnebovzeti se je srečala z župnikom Johnom Kumšetom.

Otroški zborček na Slovenski Pristavi
Otroški zborček na Slovenski Pristavi © USZS

Na Slovenski pristavi, ki so jo pred 60 leti postavili povojni politični begunci, so ji zapeli najmlajši pod vodstvom predsednika Pristave Janeza Sršena.

Na pogovorih s slovenskimi podjetniki so ugotovili, da je veliko odprtih možnosti in izzivov pri tesnejšem povezovanju med njimi in s Slovenijo. To bi koristilo tako slovenski skupnosti kot Sloveniji kot matični državi.

Izjemno odprtost in razumevanje za številčno slovensko skupnost v mestu in okolici je vse štiri mandate od leta 2005 izkazoval župan Frank Jackson. Slednji je le eden od prejemnikov priznanj in zahval Urada in predsednika republike Boruta Pahorja.

Ministrica Jaklitsch s škofom Malesicem
Ministrica Jaklitsch s škofom Malesicem © USZS

Ministrica, ki jo na obiskih spremljata veleposlanik RS v ZDA Tone Kajzer in generalna konzulka Alenka Jerak, je bila tudi v Pennsylvanji, v nadaljevanju obiska bo obiskala slovenske rojake v New Yorku, Indianapolisu, Milwaukeeju ter Jolietu in Lemontu v bližini Chicaga.

Pri slovenski maši pri Mariji Vnebovzeti
Pri slovenski maši pri Mariji Vnebovzeti © USZS

Več na straneh Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Slovenci po svetu
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

O avtorju