Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (foto: USZS)
Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš | (foto: USZS)

Ministrica Jaklitsch na obisku v Ameriški Ljubljani

Slovenci po svetu | 20.09.2021, 12:34 Matjaž Merljak

Škof, župnika, župan, podjetniki, politiki ... Vrsta srečanj je bila na sporedu obiska ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v Clevelandu. Od vseh so najprisrčnejša srečanja z najmlajšimi in z rojaki v narodnih nošah, vse v luči 30-letnice samostojne Republike Slovenije.

Novoimenovani clevelandski škof Edward Malesic je slovenskega rodu. V čast svojim starim staršem in v spomin na svoje narodne korenine ima v svojem grbu upodobljeno tudi lipo kot simbol slovenstva. Namerava se srečati s številčno slovensko skupnostjo v mestu ter obiskati domovino svojih starih staršev.

Pri svetem Vidu v Clevelandu je ministrica prerezala trak na vhodu v novozgrajeno župnijsko dvorano. Tam jo je pozdravil novi župnik John Retar, ki je slovenskega rodu in je nadomestil dolgoletnega župnika Jožeta Božnarja zaradi njegove upokojitve. Pri Mariji Vnebovzeti se je srečala z župnikom Johnom Kumšetom.

Otroški zborček na Slovenski Pristavi
Otroški zborček na Slovenski Pristavi © USZS

Na Slovenski pristavi, ki so jo pred 60 leti postavili povojni politični begunci, so ji zapeli najmlajši pod vodstvom predsednika Pristave Janeza Sršena.

Na pogovorih s slovenskimi podjetniki so ugotovili, da je veliko odprtih možnosti in izzivov pri tesnejšem povezovanju med njimi in s Slovenijo. To bi koristilo tako slovenski skupnosti kot Sloveniji kot matični državi.

Izjemno odprtost in razumevanje za številčno slovensko skupnost v mestu in okolici je vse štiri mandate od leta 2005 izkazoval župan Frank Jackson. Slednji je le eden od prejemnikov priznanj in zahval Urada in predsednika republike Boruta Pahorja.

Ministrica Jaklitsch s škofom Malesicem
Ministrica Jaklitsch s škofom Malesicem © USZS

Ministrica, ki jo na obiskih spremljata veleposlanik RS v ZDA Tone Kajzer in generalna konzulka Alenka Jerak, je bila tudi v Pennsylvanji, v nadaljevanju obiska bo obiskala slovenske rojake v New Yorku, Indianapolisu, Milwaukeeju ter Jolietu in Lemontu v bližini Chicaga.

Pri slovenski maši pri Mariji Vnebovzeti
Pri slovenski maši pri Mariji Vnebovzeti © USZS

Več na straneh Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Slovenci po svetu
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

O avtorju