Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (foto: Matjaž Merljak)
Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu | (foto: Matjaž Merljak)

Zbogom Rast 50, dobrodošla Rast 49

Slovenci po svetu | 24.07.2021, 16:17 Matjaž Merljak

Pettedenski obisk v Slovenji so zaključili maturantje Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka iz Argentine. 50. jubilejno t.i. RAST sestavlja 17 nadobudih 17-letnikov slovenskih korenin. Zdaj v Slovenijo prihajajo njihovi predhodniki, Rast 49, ki bodo naslednjo nedeljo nastopili na Višarjah.

Nekaj svojih vtisov so za našo oddajo strnili Aleks Zupanc, Myrna Vodnik, Magdalena Cordoba, Jana Kastelic in Martin Godec ter spremljevalki Tatjana Modic Kržišnik in Mirjam Mehle. Z njimi sem se pogovarjal v sredo na Brezjah, kjer so se prišli Mariji Pomagaj zahvalit za lepe trenutke v Sloveniji, s prošnjo za srečno pot v Argentino.

S koščkom 'Raja pod Triglavom' v srcu odhajamo v Argentino


Aleks Zupanc je bil v Sloveniji že drugič, a obisk je bil enkraten in čudovit, saj je bil tu s prijatelji. Prihaja iz slovenskega doma San Justo, doma govorijo slovensko. V Domu je verski referent pri mladih.
Myrna Vodnik je v Slovenijo prišla prvič, a se je počutila kot doma, ne kot da je turistka. Vsi ljudi, ki jih je srečala, so bili prijetni in ljubeznivi. Tako je menila tudi Magdalena Cordoba. Obe prihajata iz Pristave, hodili sta v šolo Franceta Prešerna. Myrna z mamo in očetom govori slovensko, prav tako z dedkom in staro mamo. Šele, ko je šla v šolo, je začela govoriti špansko.

Martin Godec, Jana Kastelic, Magdalena Cordoba, Myrna Vodnik in Aleks Zupanc
Martin Godec, Jana Kastelic, Magdalena Cordoba, Myrna Vodnik in Aleks Zupanc © Matjaž Merljak

Jana Kastelic in Martin Mehle sta iz Slomškovega doma v Ramos Mejiji in tam sodelujeta pri mladinskem odboru. Tudi Jana odhaja nazaj v Argentino z najlepšimi občutki, sploh potem, ko je videla naravo. Martin je bil v Sloveniji prvič in mu je bilo vse zelo všeč, še posebej narava.
Obiskali so Bled, Bohinj, Piran, Žužemberk, Ribnico ... Vse to so že poznali s fotografij, zdaj pa so videli v živo. Magdaleni je bilo všeč na morju, saj je bilo mirno in toplo. Nekateri so se uspeli srečati s svojimi sorodniki v Sloveniji.
Spregovorili so tudi o ljubezni do Slovenije, o ponosu, ki ga čutijo do domovine dedkov in babic in o veliki hvaležnosti do starih staršev, ki so jim posredovali slovensko kulturo in ljubezen.

Srce je polno lepih doživetij ...

Tatjana Modic Kržišnik je spremljala že več skupin Rast v Sloveniji, ta skupina je bila po njenih besedah nekaj posebnega. Sploh, ker je bilo pred odhodom veliko vprašajev in 'če-jev'. Za srečno pot so pred odhodom molili devetdnevnico, po prihodu v Slovenijo so naprej prišli na Brezje z zahvalo Mariji Pomagaj, v sredo pred odhodom so se znova prišli zahvalit. Biti skupaj pet tednov ni enostavno, sploh ker so bili zadnje leto v stikih le na daljavo. Tatjana jih je tudi pripravljala na nastop, s katerim so maturantje nekajkrat nastopili med bivanjem v Sloveniji. V Buenos Airesu so se nanj pripravljali na daljavo, intenzivna priprava je bila prvi teden v Sloveniji.
Poseben dogodek je bila udeležba na državni proslavi ob 30-letnici Slovenije. Za Tatjano je bilo še posebej doživeto, saj je bila na današnjem Trgu republike tudi pred 30-imi leti na poročnem potovanju z možem Markom.

Mirjam Mehle in Tatjana Modic Kržišnik
Mirjam Mehle in Tatjana Modic Kržišnik © Matjaž Merljak

Mirjam Mehle pa je bila z Rastjo 50 kot spremljevalka in mama enega od maturantov. Mladim je bil najbolj všeč Bled, še posebej kopanje v jezeru, tam so bili večkrat. Kljub temu, da so bili tu pet tednov, je še veliko lepih kotičkov, ki so jih pustili za drugič ...

Obiščite oddajo Slovencem po svetu in domovini v Avdio arhivu.

V prihodnjih dneh pa bodo v Slovenijo prišli lanskoletni maturanti iz Argentine, skupina Rast 49. Svoj prvi nastop bodo imeli na 33. Romanju treh Slovenij na Svetih Višarjah, ki bo letos 1. avgusta. Ta skupina naj bi prvotno prišla v lanskem poletju, pa ji je pandemija to preprečila. Njihov prihod je bil nato napoveda za začetek tega poletja (nekako hkrati z Rastjo 50), a spet je vmes posegla pandemija oz. ukrepi za preprečevanje širjenja virusa. Zdaj kaže, da jim je uspelo premagati te ovire in prihajajo v Slovenijo ... Dobrodošli!

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju