Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Denar (foto: pixabay.com)
Denar | (foto: pixabay.com)

Štipendije za študente iz zamejstva in izseljenstva

Slovenci po svetu | 01.09.2021, 08:07 Matjaž Merljak

Za zamejce in izseljence bodo tudi v novem študijskem letu na voljo štipendije, ki jih podeljuje Republika Slovenija oz. Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad. Rok za vložitev vlog je 30. september.

Sredstva so na voljo za študij na višješolskem ali visokošolskem programu 1. ali 2. stopnje na javno veljavni izobraževalni ustanovi in javno veljavnem programu v Sloveniji. Skupaj je na voljo kar 275.000 evrov.

Osnovna štipendija znaša slabih 204,80 evra, na voljo so tudi dodatki - tu gre za obvezno zdravstveno zavarovanje, nam je povedala sodelavka Oddelka za štipendije in programe Ad futura Katja Cankar.

Več kot polovica štipendistov je iz Italije, so pa bili tudi iz Egipta, Švedske ...

Štipendijo lahko pridobi Slovenec s stalnim pribevališčem izven Slovenije, ki ima bodisi slovensko državljanstvo, bodisi status Slovenca brez državljanstva ali je brez enega ali drugega. Seveda pa mora to dokazati z odločbo ali mnenjem Urada za Slovence po svetu, dokazilom slovenskega izseljenskega društva ali potrdilom ene od krovnih slovenskih organizacij v zamejstvu.

Več točk pri končnem merilu prinese tudi aktivno sodelovanje v slovenskih društvih.

Tisti, ki nima urejenega začasnega prebivališča v Sloveniji, mora skladno z zakonom pooblastiti osebo s prebivališčem v Republiki Sloveniji za zastopanje. Obrazci so na voljo na spletni strani ali na sedežu sklada.

Prijavo je treba poslati po pošti ali osebno. Obveščeni bodo do konca koledarskega leta, tako decembra dobijo tudi štipendijo za oktober in november.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju