Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Del oltarnega občestva pri maši na vrtu SPC v Bruslju (foto: SPC Bruselj)
Del oltarnega občestva pri maši na vrtu SPC v Bruslju | (foto: SPC Bruselj)

Glasba kot odlična vzgojna pot v družini

Slovenci po svetu | 19.09.2021, 09:22 Matjaž Merljak

Več kot 60 udeležencev je bilo na nedavnem vzgojno-družinskem seminarju, ki ga je pripravil Slovenski pastoralni center Bruselj. Srečanje v živo in graditev prijateljske skupnosti mladih družin z otroki je neprecenljivo, je poudaril slovenski župnik v Beneluksu dr. Zvone Štrubelj. Seminar so zaključili z nedeljsko sveto mašo in posebno pesmijo.

Slovenski pastoralni center v Bruslju je že osmič po vrsti pripravil vzgojno družinski seminar za družine z otroki. Potekal je v Slovenskem pastoralnem centru v Bruslju v soboto, 11. in v nedeljo, 12. septembra 2021, udeležile so se ga tri družine in Luksemburga in devet družin iz Bruslja.

Predavatelja sta bila profesor Franci Nahtigal in njegova žena Špelca. Program seminarja je sooblikovala tudi violinistka in glasbena pedagoginja Tina Čeh iz Bruslja. Z zakoncema Nahtigal sta iz Begunj pri Cerknici prišle tudi hčerki Neža in Marjeta, obe glasbenici. Družino Nahtigal sta spremljali tudi pianistka Rebeka Dobravec in čelistka Tara Korica. Z Nežo Nahtigal igrata v klavirskem triu Trn /začetnice imen: Tara, Rebeka in Neža/. Po nedeljski maši so dekleta navdušile udeležence seminarja in vernike SPC iz Bruslja z odličnim koncertom klasične glasbe.

Udeleženci vzgojno-družinskega seminarja v Bruslju
Udeleženci vzgojno-družinskega seminarja v Bruslju © SPC Bruselj

Dolgo je viselo v zraku ali bomo zaradi epidemije covida seminar lahko prireditli, tvegali smo in bili za pogum nagrajeni.

Več kot 60 udeležencev družinskega seminarja je bilo presrečnih, da smo se spet lahko srečali v živo in uživali v grajenju prijateljske skupnosti mladih družin z otroki.

Franci je ljubiteljski glasbenik in ploden ustvarjalec duhovnih pesmi. Njegova žena Špelca je zdravnica in tudi glasbeno izobražena. Sodelujemo že več kot 35 let. Franci je avtor več poznanih pesmi pri glasbeni maši Pesem tisočerih zvonov, najbolj znana je njegova darovanjska pesem Kakor je bil ta kruh, ki se poje domala v vseh župnijah v Sloveniji. V mladih letih sem ga vključil v program ene od prvih skupin prostovoljcev v Sloveniji, imenovala se je Šotorovci. Leta 1988 smo s potujočim šotorom obiskali salezijanske župnije v Sloveniji, veliko smo prepevali, animirali otroke in mlade, pripravljali smo preproste in nazorne kateheze. To je bil prvi osnutek danes tako razširjenih župnijskih oratorijev. Naslednji projekt, ki smo ga ustvarili skupaj je bil muzikal Ceste, Franci je tudi avtor Ježkove pesmi Ceste: »Ej ceste, ceste, ceste, kam vse greste? Ko pa se mi čas izteka, vidim, v isto stran drže: vedno, vedno do človeka«.

Prisluhnite pogovoru z župnikom dr. Zvonetom Štrubljem prisluhnite v oddaji Slovencem po svetu in domovini. Slišali ste tudi posebno pesem Pozdavljena, Slovenija, ki je nastala ob presedovanju Slovenije Svetu EU.

Franci Nahtigal je na seminarju spregovoril o navdihih pri ustvarjanju glasbe, njegova žena Špelca je govorila o starševskem spremljanju glasbene vzgoje v njihovi družini. Imata štiri otroke, dva fanta sta morala zaradi obveznosti ostati doma, vsi štirje so visoko glasbeno izobraženi, Miha se je vpisal na glasbeno akademijo. Tina Čeh, ki je v Bruslju ustanovila Kulturni kreativni kotiček /Cultural Creativ Corner/, ki ponuja glasbeno, plessno in likovno izobraževanje predvsem slovenskim otrokom, je staršem spregovorila o izbiri inštrumenta in o starševskem spremljanju glasbenega razvoja otrok. Nadvse zanimiva tema za starše, ki radi otroke pošiljajo v glasbeno šolo.

Franci in Špelca Nahtigal
Franci in Špelca Nahtigal © SPC Bruselj

Za seminar smo pripravili tudi brošuro s predstavitvijo predavateljev in z bogatim izborom pesmi. Sobota, 11. september 2021 je minila kot bi trenil. Medtem ko so starši sodelovali pri predavanjih in pri pričevanju o pomenu glasbe v družini, so otroci, ki so bili razdeljeni v tri starostne skupine, imeli svoj program. Animirali sta jih Marjeta in Neža Nahtigal. Pri programu so sodelovali tudi animatorji: sobrat Gregor Šemerl, Peter Car in Mirjam Grebenc. V delovni ekipi, ki je pripravljala sobotno kosilo in včerjo in nedeljski žar po maši in koncertu, je sodelovalo še 12 pridnih sodelavcev.

Seminar smo sklenili z nedeljsko mašo, pri kateri so s svojimi inštrumenti sodelovali tudi otroci in hišni ansambel SPC iz Bruslja. Somaševala sva s sobratom duhovnikom Gregorjem Šemerlom. Nedeljsko evharistično bogoslužje je potekalo pod šotorom na vrtu SPC. Po maši je bil koncert v kapeli, kjer imamo tudi klavir. Klavirski trio TRN je na prizorišče prinesel nasmeh in dobro voljo, dekleta so nas navdušila s poglobljeno interpretacijo Dvoržakove klasične glasbe. Prav lepo je bilo opazovati skupino najmanjših otrok, ki so v enournem koncertu onemeli in z začudenjem zrli v tri mlade izvajalke glasbe. Bogu hvala za tako lep dogodek in tako bogato srečanje.

Poročilo je uredill župnik dr. Zvone Štrubelj

Med skupinsko igro na družinskem seminarju v Bruslju
Med skupinsko igro na družinskem seminarju v Bruslju © SPC Bruselj

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju