Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
msgr. Ivan Jurkovič (foto: ARO)
msgr. Ivan Jurkovič | (foto: ARO)

Nadškof Jurkovič: Kanada bo verjetno zaključek moje izkušnje in službe pri Svetem sedežu

Slovenija | 12.08.2021, 14:55 Marta Jerebič

Nadškof Ivan Jurkovič, ki ga je papež v začetku junija imenoval za nuncija v Kanadi, v to državo odhaja konec meseca. V pogovoru za Radio Ognjišče je spregovoril o izzivih, ki ga čakajo na novi misiji, in vtisih, s katerimi je zapustil Ženevo.

Nadškof Ivan Jurkovič je bil v Ženevi stalni opazovalec Svetega sedeža pri uradih Združenih narodov. Najbolj se mu je v spomin zasidralo področje okolja, kjer tudi drugi diplomati neprestano citirajo papeža Frančiška. Sicer pa pravi, da se je v zadnjih letih zelo povečal obseg dela. Prav pred kratkim je Sveti sedež postal še opazovalec pri Svetovni zdravstveni organizaciji in to bo zaradi pandemije koronavirusa velik zalogaj za njegovega naslednika.

Mračnjaška prepričanja o cepljenju

V zvezi s cepljenjem proti covidu nadškof Jurkovič izraža presenečenje, da se kljub napredku znanosti v družbi »pojavljajo nove težnje, prepričanja, ki so nekako mračnjaška, se upirajo temu, kar znanost dokazuje oziroma nam svetuje, in tako imamo do cepljenja čisto drugačen odnos, zlasti v razvitem svetu.«

Kolonialni odnos

V razvitem svetu se je zelo spremenilo tudi pojmovanje človekovih pravic. »Spreminja se predvsem pojmovanje družine, odnosov med moškim in žensko.  Sočasno z borbo proti diskriminaciji imamo na nek način kolonialni odnos do vseh drugih prepričanj, ki niso taka, kot so danes dominantna v zahodnem svetu."

Izzivi v Kanadi

Nadškofa Jurkoviča v Kanadi čaka kar nekaj izzivov, med drugim vprašanje asimilacije staroselcev v prejšnjem stoletju in zdajšnjih migracij. S papežem je o tem govoril pred njegovim odhodom v bolnišnico Gemelli. »Zahvalil se mi je, da sem takoj, v trenutku, sprejel imenovanje. To pomeni, da meni, da to imenovanje ni lahko in da so me klicali, ker hočejo, da mogoče uporabim svoje dolgoletne izkušnje v razmerah, ki niso najlažje. Sam sem pa zelo motiviran. Severnoameriški kontinent je gotovo nekaj takega, kar vedno privlači.«

Že več kot 40 let v tujini

Za 69-letnega nadškofa se delovna pot s to destinacijo počasi končuje. »Od doma sem odšel 1980. leta, najprej na študij … torej bo zdaj že 41 let, kar sem v tujini. In nekako bo verjetno Kanada nek zaključek moje izkušnje in službe pri Svetem sedežu." 

Na nunciaturi v Ottavi kot prvi sekretar že deluje tudi slovenski duhovnik dr. Matjaž Roter. Kaj je nadškof Jurkovič povedal o tem in drugih izzivih, ki ga čakajo v Kanadi, lahko prisluhnete tu.

Slovenija, Svet
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...