Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Anton Tomažič (foto: NSi)
Anton Tomažič | (foto: NSi)

Se bo leva opozicija zdaj »šlepala« na zmago mladih iz civilne družbe?

Slovenija | 12.07.2021, 14:01 Tone Gorjup Rok Mihevc

Kakšne politične posledice lahko pričakujemo po včerajšnjem referendumu? V levi politični opciji, ki slavi zmago, večinoma razlagajo, da jim je uspelo zamajati vlado. Kaj pravijo politiki? V članku tudi komentar referenduma nekdanjega politika in inovatorja Antona Tomažiča.

Janez Janša: Brez drame

»Poznate kako levo vlado, ki je odstopila po izgubljenem referendumu? Od večinskega sistema do družinskega zakonika? Zato brez drame. Ne morete pa sedeti doma in ob teh MSM monopolih pričakovati čudežev na voliščih. Zato hvala vsem, ki ste glasovali. Kakorkoli. Tako se dela.« To je prvi komentar premierja Janeza Janše na izid referenduma.

Na levi strani je Tanja Fajon poudarila, da si ljudje želijo sprememb, Luka Mesec bi šel čimprej na volitve, Marjan Šarec praznuje velikansko zmago za naravo, za človečnost za demokracijo. V NSi pa obžalujejo, da zakon, ki bi pomenil korak naprej pri varovanju vode in priobalnih pasov, ni dobil podpore.

Anton Tomažič
Anton Tomažič © Tanja Dominko

Pogovor z Antonom Tomažičem

Kaj menite o včerajšnjem referendumu?

Včeraj sem se prvič doslej zavestno odrekel obiska volišča zaradi referenduma, pa sem skrbno spremljal celotno kampanja in to z informacije od obehe taborov. In mi še zdaleč ni vseeno niti za naše okolje niti za pitno vodo. Sem pa kmalu ugotovil, da gre objektivno za dokaj nepomembne vsebinske spremembe, katerim se je dalo neprimerno večjo težko v javnosti zaradi političnih razlogov.

Kaj vas je presenetilo pri kampanji?

Paradoksalno so predlagatelji referenduma težili za status quo, katerega bomo imeli zdaj vsaj eno leto, čeprav so kritični do dosedanje zakonske ureditve varstva okolja. Vladna stran pa je nekritično ubranila dokaj slabo pripravljeno in še slabše zagovarjano zakonsko spremembno. Ob tem je minister Vizjak bil še tako nepreviden, da je izjavil, da je vsak glas proti zakonu tudi glas proti vladi, kar je spobudilo mnoge, da so šli na volitve in glasovali proti, ne glede na vsebino.

Razlog za vašo neudeležbno?

Ker so me številni okoljevarstveniki prepričali, da zakonske spremembe niso dobre, nisem pa ravno želel glasovati proti vladi, za katero mislim, da v glavnem dela dobro in da je prava sreča, da jo imamo ravno v teh kriznih časih, sem raje ostal doma in gledal kolesarsko dirko po Franciji.

Še kakšna posebnost v tej kampanji?

Pohvaliti moram številne mlade ljudi, ki so se tako številčno in zavzeto izkazali v referendumski kampanji kot obliki neposredne demokracije. Jim čestitam za zmago in pozivam naj tudi v naslednjem letu tako angažirano uveljavljajo svojo aktivno in pasivno volilno pravico.

V levi politični opciji, ki slavi zmago, večinoma razlagajo, da jim je uspelo zamajati vlado, o vodi, za katero so se zavzemali, pa skoraj ni besede. Kaj menite o tem?

Logično je, da v levi opoziciji slavijo zmago, ki so jim jo priborili mladi iz civilne družbe in da se bodo zdaj šlepali kolikor in dokler se bo dalo. Kar je pokvarjeno in celo zlobno. Nagajati vladi druge politične opcije, kolikor je le mogoče v času predsedovanja Evropski uniji, tudi za ceno izgube ugleda Slovenije kot verodostojne članice. Pozivati sedaj k predčasnim volitvam je skrajno sebično, saj nas tako ali tako čakajo redne volitve po novem letu. Pričakujem in upam, da bo Janševa vlada zdržala do konca mandata.

Slovenija
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.