Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tanja Dominko
Slovenskih prašičev slovenske klavnice ne potrebujejo? (foto: Jai79 / Pixabay)
Slovenskih prašičev slovenske klavnice ne potrebujejo? | (foto: Jai79 / Pixabay)

Globalne špekulacije z odkupnimi cenami pljuskajo tudi v Slovenijo

23.06.2021, 14:47 Robert Božič

Zadnje ocene vodilnih svetovnih analitikov trga z žiti napovedujejo dobro letošnjo žetev ter večanje porabe žit. Posledično naj bi se globalne zaloge žit v prihodnjih mesecih občutno zmanjšale. Slednje bi moralo pripeljati do ustreznih cen med letošnjo žetvijo, ki bi upoštevale stroške pridelave, a smo spet priča globalnim špekulacijam in napovedim izjemno nizkih odkupnih cen. Vse to se na še poseben način odraža pri nas v Sloveniji.

Sredi meseca je bila ob robu vrha kmetijskih in živilskih podjetij v Portorožu v javnost lansirana novica o »strašnih« podražitvah surovin za živilsko industrijo, ki je ob znatnih podražitvah energentov, transporta in embalaže predstavljena kot glavni razlog za napovedane podražitve hrane za potrošnike.

Roman Žveglič: »Zavajajo! Z našimi nizkimi cenami balansirajo svoj izpad dohodka!«

A Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Sloveije opozarja, da gre pri tem za zavajanje: »Odkupne cene pri kmetu niso razlog (za podražitve) in vsi tisti, ki to govorijo, zavajajo, predvsem odkupovalci, kaj ti odkupne cene se v Sloveniji niso nič dvignile, so celo nižje kot pred enim letom. Res pa je, da so stroški pri kmetu višji. To kar pa oni zdaj navajajo, pa mogoče mislijo na odkupne cene v tujini in seveda s tem poskušajo balansirati svoj izpad prihodka z našimi nizkimi odkupnimi cenami, ki jih plačujejo slovenskemu kmetu.«

Danilo Rihtarič: »Edini izhod je uvedba oznake Izbrana kakovost Slovenije tudi za prašičje meso!«

Spomnimo. Slovenski rejci so v minulem letu soočeni z enimi od najnižjih odkupnih cen živali v Evropi. Za kilogram mladega pitanega goveda so dobili od enega eura do eura in pol manj, kot je bila povprečna evropska odkupna cena in stanje se tudi v zadnjih tednih ne izboljšuje.

Ceneno dampinško meso je v minulem letu in pol koronakrize preplavljalo Slovenijo, omogočalo dobro poslovanje mesne industrije in na drugi strani kmete stiskalo ob zid. In to se dogaja še danes.

Ob vzpostavljenih pogodbah z Avstrijci ne bo več potrebe po naših klavnicah...

Direktor Kmetijske zadruge Radgona Danilo Rihtarič pravi, da je na slovenskih trgovskih policah praktično nemogoče dobiti izdelke iz svinjskega mesa slovenskega izvora. Zakol je tako nizek, da ne zadošča niti za potrebe sveže ponudbe mesa.

»Nam je žal. A povpraševanja po domačih prašičih s strani slovenskih klavnic ni. V prvih petih mesecih letošnjega leta smo bili kar polovico vseh klavnih prašičev prisiljeni prodati na avstrijski trg,« pojasnjuje Rihtarič in dodaja: » Edina rešitev v tej situaciji je Izbrana kakovost. Ministra sem prosil, da skliče sestanek odbora za prašičje meso, da še enkrat preučijo, da začnejo z Izbrano kakovostjo, kajti na koncu se bo zgodilo to, da bomo vse prašiče zaklali v Avstriji in potem slovenske klavnice ne bodo imele več kaj klati. Ob vzpostavljenih pogodbah z Avstrijci ne bo več potrebe po naših klavnicah...«

Borut Florjančič: »Kupec prosim pred polico poglej, kaj izbiraš!«

Strmo rast vhodnih surovin kmetijske pridelave na Evropskih trgih na svojih plečih občutijo slovenski potrošniki ter slovenski kmetje in zadruge, pa pojasnjuje predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič. Potrošniki zato, ker so soočeni s podražitvami hrane, kmetje pa zaradi padca odkupnih cen.

»Govorimo o dvigu cen hrane v maloprodaji, zaradi dviga cen energije, embalaže, osnovna hrana pa je pozabljena. Mleko je pozabljeno, meso je pozabljeno, zelenjava je pozabljena. In to prideluje naš kmet ... Kmet je v absolutni krizi ... V kolikor želimo ohraniti pametno samooskrbo, jesti zdravo slovensko hrano, kupec prosim pred polico poglej, kaj izbiraš. Izberi slovensko hrano!«

»To da za slovenske prašiče ni interesa v naših klavnicah in morajo kmetje prodajne poti iskati v Avstriji je za zadružnike absolutno nesprejemljivo, saj slovenskega kmeta postavlja v situacijo, ko mora zaradi lastnega preživetja odločati, da kakovostno slovensko meso, ki ga potrošnik želi, proda preko meja,« še pravi Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije.

Nesporno dejstvo je, da se cene surovin za živilsko industrijo tako na notranjem evropskem trgu kot tudi globalno dvigujejo. Potrošniki pa bi se morali ob dobro lansiranih novicah o podražitvah vendarle vprašati, zakaj je na slovenskih trgovinskih policah najti tako malo mesnih izdelkov, ki so narejeni iz v Sloveniji prirejenega mesa.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kmetijska oddaja

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc) Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc)

Ali Bog bolje razume latinsko?

Papež je nedavno izdal apostolsko pismo Varuhi tradicije - Traditionis Custodes. Gre za motuproprij o rabi rimskega bogoslužja, veljavnega do prenove leta 1970. Že takrat del občestva sprememb, ...