Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ladja papež Frančišek ob Amazonki (foto: splet)
Ladja papež Frančišek ob Amazonki | (foto: splet)

Cepiva tudi za revne države?

| 20.05.2021, 14:09 Marjana Debevec

Zdravniška zbornica popoldne ob 16. uri pripravlja javni posvet z naslovom: Vse o cepljenju proti covidu-19. Udeleženci bodo spregovorili tudi o tem, kaj lahko pričakujemo jeseni in pozimi. Evropska komisija je medtem danes podpisala pogodbo s farmacevtskima podjetjema Pfizer in BioNTech o nakupu dodatnih 1,8 milijarde odmerkov cepiva za prihodnji dve leti. V Rimu pa so različne organizacije pozvale k dostopnosti cepiva za vse ljudi, še posebej za dežele tretjega sveta.

Nobena skupnost ne sme ostati sama, ko se sooča z zdravstvenimi, socialnimi in ekonomskimi posledice pandemije, je bil poziv več kot 40 organizacij na tiskovni konferenci v Rimu. Prepričani so, da bi morala prevladati mednarodnost cepljenja, kar pomeni, da bi tudi revni prebivalci našega planeta imeli dostop do cepiv.

Posebej so opozorili na več kot 1000 skupnosti staroselskih ljudstev, ki živijo ob reki Amazonki, izolirane od drugih prebivalcev. Zdravstveno oskrbo jim zagotavlja bolnišnica 'Papež Frančišek', ki so jo bratje kapucini uredili na ladji. Pandemija je razmere staroselcev močno poslabšala.

Zato so mladi z vsega sveta, združeni pod pobudo »Drzniti si skrbeti za druge« pozvali k možnosti cepljenja za vse. Kot primer naj povemo, da je bilo na Irskem s prvo dozo cepljenih že več kot 70 odstotkov prebivalcev. Povsem drugače je ob reki Amazonki, kjer so cepljeni le redki, pandemija pa je ljudi močno prizadela.

Podtajnica vatikanskega urada za spodbujanje človeškega razvoja s. Alessandra Smerilli deluje tudi v komisiji covid, ki jo je v začetku pandemije ustanovil papež Frančišek. Takrat jih je povabil, naj pripravijo prihodnost, ki bo boljša, kot je bila preteklost. »Papež nas je prosil, naj bomo konkretni. Zato mislim, da mu bo tudi ta pobuda zelo všeč. Ne gre za karitativni projekt, v katerem se bogatejši usmilimo revnejših, ki zaradi pandemije še bolj trpijo, ampak gre za dolg, ki ga imamo v duhu pravičnosti do teh ljudstev. Kot je rekel papež: Ne bomo se rešili, če se ne bomo rešili vsi skupaj,« je poudarila članica vatikanske komisije za covid.

Izpostavila je tudi problem hranjenja cepiv, ki morajo biti na zelo nizkih temperaturah, kar mnoge države ne morejo zagotoviti. Zato je spodbudila k razvoju novih cepiv, ki bodo bolj dostopna in jih bo lažje distribuirati v vse dele sveta. Pobudo za Amazonijo je mogoče finančno podpreti preko organizacije AMU - Azione per un mondo unito.

Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...