Petra StoparPetra Stopar
Slovenci pod jelševo brezo - Naslovnica knjige (foto: ARO)
Slovenci pod jelševo brezo - Naslovnica knjige | (foto: ARO)

Spominjamo se, 30. april

Spominjamo se | 30.04.2021, 06:12 Tone Gorjup

30. aprila leta 1847 je v Trebnjem umrl prepesnjevalec in duhovnik Janez Strel. Po tujih predlogah je prirejal pesmi in jim napisal melodije. Bil je pristaš metélčice.

Na današnji dan 1912 se je v Trstu rodil pisatelj Milan Lípovec. Znan je po romanih Ljudje ob cesti, Leseno jadro in zbirki esejev Slovenci pod jelševo brezo.

Na današnji dan 1923 je v Vipavi umrl pesnik in dramatik Radoslav Silvester. Doma je bil z Vrhnike. Kot pekovski vajenec se je ustalil v Vipavi, kjer je odprl samostojno obrt. V dobi čitalništva je začel pisati pesmi in igre za razne prireditve. Zgledoval se je pri Gregorčiču. Radoslav Silvester je med drugim znan po prevodu Grubarjeve Svete noči v slovenščino, ki je bil objavljen v Zgodnji danici. Napisal je tudi več cerkevnih pesmi, kot sta na primer Cvetke trgam in Raduj, človek moj.

30. aprila 1988 je v Mariboru umrl gledališki igralec, režiser, pesnik, dramatik in publicist Danilo Gorínšek. Izdal je več pesniških zbirk za mladino: Maj, Pisani svet, Naokrog, Zlata tička, Majdine pesmi, Vrtiljak ... Prevajal je za gledališče.

Ljubka Šorli
Ljubka Šorli © ARO

Na današnji dan leta 1993 je v Gorici umrla pesnica Ljubka Šórli, poročena Brátuž. Po poklicu je bila učiteljica. Med obema vojnama je skupaj z možem Lojzetom kulturno delovala na ozemlju, ki so ga zasedli Italijani, zato so jo preganjali, med vojno pa tudi zaprli in mučili. Kot pesnica se je zatekala k tradicionalnim oblikam; med drugim se je zgledovala po Gregorčiču. Napisala je sonetni venec z akrostihom Venec spominčic možu na grob. Njene pesmi so izšle v več zbirkah. Pesem Tiho valove pšenični klasi v intrpretaciji Mile Kačič:

Valove pšenični klasi.
Veter godec na piščali gode
in hiti, hiti čez zlate prode,
z burkami poljano kratkočasi.

Rdeči mak, poletni vasovalec,
ves prešeren kima iz pšenice.
„Dober dan!" mu voščijo plavice.
Lep na moč je njih občudovalec.

V grmu skrit veselo kos prepeva,
mili drobni slavček z njim tekmuje,
v smrečju drozg za psalme se ogreva.

Vsa priorda v himno se združuje,
brez besed, mogočno v dan iz dneva
slavna dela Božja oznanjuje.

Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.