Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Otmar Črnilogar (foto: Lilijana Vidrih Lavrenčič)
Otmar Črnilogar | (foto: Lilijana Vidrih Lavrenčič)

Spominjamo se, 27. april – Otmar Črnilogar

Spominjamo se | 27.04.2021, 05:55 Tone Gorjup

27. aprila leta 1999 je v Podrági na Vipavskem umrl prevajalec Svetega pisma, duhovnik Otmar Črnilógar. Učil je latinščino v semenišču in na Teološki fakulteti.

27. aprila 1493 je cesar Friderik III. ustanovil kolegiatni kapitelj v Novem mestu. Poleg prošta je imel še 12 kanonikov.Potrdil ga je papež Aleksander VI.

Na današnji dan 1903 se je v Škofji Loki rodilpesnik, pisatelj, prevajalec, kritik in literarni zgodovinar Tine Debeljak. Doma je urejal Dom in svet in kulturno rubriko v Slovencu. Po Balántičevi smrti je uredil njegove pesmi v dveh zbirkah: V ognju groze plapolam in Venec. V Argentini je izdal več pesniških zbirk (Velika črna maša za pobite Slovence, Poljub, Mariji, Oratorij o Baragi ...) Prevajal je Dantejev Pekel, argentinski nacionalni ep Martin Fiérro in druga dela. Predaval je na katoliški univerzi papeža Klimenta. Vrsto let je bil v vodstvu Slovenske kulturne akcije, ki je združevala kulturne ustvarjalce v izseljenstvu po drugi svetovni vojni.

27. aprila leta 1941 so predstavniki mladinskih katoliških organizacij v Ljubljani ustanovili prvo protiokupatorsko bojno organizacijo z imenom Slovenska légija.

Na današni dan 1945 je v Ljubljani umrl pisatelj, pobudnik kongresov Kristusa Kralja in duhovnik Janez Evagelist Kalan. Ustanovil je mesečnik Bogoljub.

Na današnji dan 2007 je cistercijanska opatija v Stični dobila novega opata. 57. predstojnik je postal p. Janez Novak, dotedanji stiški župnik in grosupeljski dekan. Njegov predhodnik opat p. Anton Nadrah je o tem, kaj želi novemu opatu, povedal: „Veliko Božjega blagoslova in sodelovanje vseh, ki prihajajo k nam, pa seveda tudi naše skupnosti, kajti v edinosti je moč. Da bi res vsi složno delovali za te skupne cilje, ki so se pokazali v preteklosti … Sicer pa ima novi opat proste roke, da kaj drugače ukrene, kakor smo doslej. Mi ga bomo skušali podpirati.“ Opat Janez Novak je skupnost v Stični vodil do 13. maja 2019; nasledil ga je opat Maksimilijan File.

Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...