Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Manca HribarManca Hribar
Zavod sv. Stanislava (foto: Stanislav.si)
Zavod sv. Stanislava | (foto: Stanislav.si)

Spominjamo se, 28. april

Spominjamo se | 28.04.2021, 18:28 Tone Gorjup

28. aprila leta 1722 je v Kranju umrl duhovni pisatelj, jezikoslovec, kulturni delavec in duhovnik Hipolit Novomeški. Kot redovnik kapucin je poučeval je filozofijo in teologijo v Mariboru, Gradcu in Ljubljani.

Njegov slovar Dictionárium trilíngue, ki je ostal v rokopisu, je s pridom uporabljal Pohlín in poznejši sestavljalci slovarjev. Za ponatis je pripravil Bohoričevo slovnico in priredil novo izdajo lekcionarja Evangélia inu lístuvi. V slednjem je objavil več srednjeveških cerkvenih pesmi. Predelal je Matija Kastélca prevod Hoje za Kristusom Tomaža Kempčána in ga objavil z naslovom Búkvice od sléjda inu návuka Kristusa našiga izvelíčerja.

28. aprila 1915 se je v Ljubljani rodil zgodovinar, arhivar in duhovnik France Dolínar. Leta 1970 je nastopil službo v zaprtem oddelku vatikanskega arhiva. Tam je odkril edini preostali izvod Trubarjeve Cerkóvne órdninge, ki je izšlaleta 1564.

Na današnji dan 1939 je Hitler preklical nemško-poljski pakt o nenapadanju. Omenjeni dogovor so sklenili 1934 v Berlinu. Že pred tem je Hitler začel s tajnimi pripravami na zasedbo Poljske. Pred samim napadom, ki se je začel 1. septembra istega leta, pa se je s Stalinom dogovoril o delitvi interesnih sfer v vzhodni Evropi.

28. aprila leta 1941 je Zavod Sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano zasedla nemška vojska. Dijaki in profesorji so morali v treh urah zapustiti tako imenovane Škofove zavode. Vzgojno-izobraževalno delo se je do konca vojne bolj ali manj moteno nadaljevalo na drugih lokacijah v Ljubljani. Zavod Sv. Stanislava je ostal v tujih rokah do leta 1992. Takratni tajnik nadškofa Alojzija Šuštarja, škof Anton Jamnik, je o pogovorih med oblastjo in nadškofijo pred leti dejal: Prvi pogovor je bil pri gospodu Janzu Janši - takrat je bil še sekretar za ljudsko obrambo, se pravi minister za obrambo. Zaprosili smo, če se nadškof lahko sreča z njim in dejansko se je srečal, takrat je bilo ministrstvo še na Župančičevi. Poleg drugih vprašanj je nadškof odprl tudi to, da bi zdaj zares želel, da zavod znova postane last ljubljanske nadškofije, da bi v njem znova opravljali prvotno dejavnost. Janša je takrat pokazal izredno pripravljenost, da to vprašanje reši.“

Spominjamo se
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...