Alen SalihovićAlen Salihović
Davo in Drejc Karničar pod Anapurno (foto: Tone Škarja)
Davo in Drejc Karničar pod Anapurno | (foto: Tone Škarja)

Spominjamo se, 29. april - Smučanje z Anapurne

Spominjamo se | 29.04.2021, 21:36 Tone Gorjup

29. aprila leta 1995 so slovenski alpinisti osvojili vrh Anapurne - še zadnjega od štirinajstih osemtisočakov. S tem smo bili Slovenci osmi po vrsti, ki smo stopili na vrh vseh osemtisočakov. Na vrhu sta bila brata Davo in Drejc Krničar, Tomaž Humar ter Carlos Carsolio.

Krničarja sta temu dodala še smučarski spust z vrha Anapurne.

Viki Grošelj je o osvajanju himalajskih osemtisočakov pozneje dejal: To je bilo res veliko delo. Relativno malo časa smo porabili od leta 1975 do 1995. Ob tem imam sebe za res srečnega človeka. Bilo mi je dano, da sem bil zraven pri prvem – pri Makaluju in tudi pri zadnjem sem bil član odprave, pa še precejkrat vmes. Mislim, da sva bila z dr. Meškom edina, ki sva bila 1975 pod Makalujem in dvajset let pozneje pod Anapurno. Takrat se mi je zdelo, da smo vse naredili v slovenskem alpinizmu.“

Na današnji dan leta 1365 je Metlika dobila svoje meščanske pravice. Na ta dan je bil podpisan dokument, s katerim je goriško-tirolski grof Albreht IV. potrdil omenjene pravice vsem prebivalcem Metlike, ki se je takrat imenovala Novi trg.

29. aprila 1822 je v Ljubljani umrl teolog in duhovnik Jurij Zupan. Bil je glavni pobudnik Japljevega prevoda Svetega pisma in nekaj časa tudi cenzor teoloških del.

Na današnji dan 1847 je v Gorici umrl pesnik, pisatelj, narodni buditelj in duhovnik Valentin Stanič. Popisal svojo pot na Triglav in izmeril njegovo višino.

29. aprila 1865 se je v Kobdilju rodilarhitekt in urbanist Maks Fabiáni. Gradil je prve moderne stavbe v Ljubljani, Tržaškim Slovencem pa je zgradil Narodni dom.

29. aprila 1943 so v Sivi hiši dunajskega sodišča obglavili 13 koroških Slovencev in Slovenko. „Selske žrtve nacizma“ so zaradi upora proti nacional-socializmu obsodili na smrt 9. aprila 1943 v Celovcu. Zgodovinarji menijo, da so bile obsodbe tako stroge, da bi oblasti odvrnile ljudi od podpore partizanom. Preprosti, verni in narodno zavedni Slovenci iz Sel in bližnjih vasi so bili umorjeni tri tedne po obsodbi.

Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...