Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Jože Majes (foto: Slavi Košir)
Jože Majes | (foto: Slavi Košir)

Naš gost: zeliščar Jože Majes

Naš gost | 28.04.2021, 07:30 Slavi Košir

V oddaji Naš gost je bil zanimiv sogovornik, ustanovitelj Kmetije Plavica, Jože Majes. S svojimi nasveti in pripravki, ki nastajajo iz zdravilnih rastlin, je pomagal že številnim ljudem, ki so prihajali in še prihajajo iskat zdravje, nasvet ali pomoč na njegovo kmetijo. Izdal je dve knjigi z naslovom Zdravnik zdravi, narava ozdravi in tretjo z naslovom 101 vprašanje in 101 odgovor Jožeta Majesa. V knjigah so zbrani nasveti, vprašanja, odgovori in tudi odzivi hvaležnih uporabnikov .

Obiskali smo ga na njegovem domu, odmaknjenem od doline in vsakodnevnega vrveža, v hiši, sredi vrtov, ki komaj čakajo, da pokažejo, kaj se skriva v zemlji. Predstavil nam je svojo življenjsko pot in povedal, kako in kdaj je vstopil v svet zdravilnih rastlin ter nam razkril njihovo moč in pomen, ki ga imajo za človeka.

Odraščal je v Hrastniku, življenje okoli sebe je vedno spremljal z zanimanjem in v njem je bila velika želja po izobraževanju. Z obžalovanjem pove, da je želel postati pilot, a mu to ni nikoli uspelo. V Trbovljah se je izučil za strojnega tehnika, pot ga je peljala v Novo mesto, kjer sta si z ženo uredila dom. V podjetju IMV je med drugim vodil lakirnico prikolic, ponudila pa se mu je tudi možnost po nadaljnjem izobraževanju. Vpisal se je na strojno fakulteto v Ljubljani in po uspešno opravljenem študiju se je zaposlil v podjetju Pionir Novo mesto, kjer je dočakal upokojitev.

© Slavi Košir

Njegova velika strast je bila tudi šport. Bil je tekmovalec in začetnik organiziranega kolesarstva na Dolenjskem, soustanovitelj dirke po Sloveniji, ki jo je kot direktor nekaj let tudi vodil.

Z upokojitvijo se je začela njegova zeliščarska pot. O zeliščih ni imel veliko znanja, šel ga je iskat v samostan Stična...

Jože suši zelišča
Jože suši zelišča © osebni arhiv

Tam je sodeloval z upokojenim magistrom farmacije Jožetom Kukmanom, s katerim sta skupaj pridobivala znanje, se učila, raziskovala zdravilne rastline in organizirala tečaje.

Zelo ga je zanimala botanika , učil se je doma in v tujini. Pridobil je veliko znanja, toliko, da je celo dobil ponudbo, da bi v samostanu Stična nadaljeval delo patra Ašiča...

Jože Majes v svojem raju
Jože Majes v svojem raju © Slavi Košir

Svoje znanje je širil med ljudmi na številnih predavanjih in šolanjih po celotni Sloveniji, preko TV ekranov, različnih člankov, še vedno svetuje vsakemu, ki ga pokliče ali obišče na kmetiji.

Pravi, da v Sloveniji raste okoli 3500 avtohtonih rastlin, okoli 100 je tistih, ki zares delujejo. Dober zeliščar mora spoznati, katere učinkovine so v kateri rastlini in kako katera učinkovina deluje na določen organ.

Vrt z zelišči na kmetiji Plavica
Vrt z zelišči na kmetiji Plavica © osebni arhiv

Pove, da v čudeže ne verjame, potrebno pa je verjeti v ozdravitev in vztrajati. Ljudje smo naravna bitja in moramo verjeti. Včasih je zdravljenje lahko uspešno tudi v primerih, ko uradna medicina možnosti za ozdravitev ne vidi...

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v posnetku oddaje, ki je v avdio arhivu.

Naš gost
Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc) Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Izčrpan duhovnik ne more voditi ljudi

Vatikanu je nedavno potekal simpozij o trajni formaciji duhovnikov. Udeležilo se ga je tudi nekaj slovenskih duhovnikov, med njimi Martin Zlobko.

Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar) Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar)

Bog na Magdalenino posredovanje uslišuje

Župnijsko cerkev v Sodražici so sinoči napolnili romarji iz domače dekanije in od drugod, ki so se zbrali pri sveti maši ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik. Pred dobrima ...

Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto) Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto)

Predstavniki treh cerkva na srečanju v Novem mestu

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa Leona Novaka, superintendenta Binkoštne ...