Boštjan SmoleBoštjan Smole
Škof Jurij Bizjak (foto: Izidor Šček)
Škof Jurij Bizjak | (foto: Izidor Šček)

VIDEO: Jezus ni rekel »zidajte v moj spomin«, ampak »jejte in pijte«

Radijski misijon 2021 | 24.03.2021, 16:50 Rok Mihevc

»Gospod daje modrost, iz njegovih ust prihaja spoznanje in razumnost; ohranja odkritosrčnim pomoč, je ščit tem, ki hodijo nedolžni, varuje steze pravice in čuva pot svojih svetih.« Tako beremo v knjigi Pregovorov, ki jo odlično pozna naš osrednji govorec četrtega misijonskega dne koprski škof dr. Jurij Bizjak. Modrost nas pripelje do hvaležnosti, hvaležnost pa ni daleč od evharistije. Poglobljeno, razčlenjeno, razumljivo in živo nam je škof govoril tudi o zakramentih.

Komu bi prišlo na misel, da bi v takšnem silnem času in položaju rekel: Jejte in pijte v moj spomin? Ni mogel kaj boljšega zbrati. Edina stvar, ki jo človek dela od rojstva do smrti je to, da je in pije. Kristus je v spomin na svoje velikansko enkratno odrešilno delo rekel, jejte in pijte v moj spomin. Od vseh svojih dejavnosti človek samo je in pije od rojstva do smrti! In diha! Cerkev hrani svoje vernike zlasti z dvojno hrano: Sveto pismo in Evharistija.

Zakramenti

Zakramenti so zunanja in vidna znamenja notranjih in skritih milosti. Nebeški Oče po svojem Sinu in Svetem Duhu blagoslavlja svoje ljudstvo. Kristus po Svetem Duhu nadaljuje svoje delo odrešenja skozi zgodovino. Sveti Duh posvečuje Božje ljudstvo predvsem s sedmerimi zakramenti. Zakramente podeljuje Cerkev, ki je tudi sama vesoljni zakrament odrešenja.

Cerkev spremlja s svojimi zakramenti vsakega svojega otroka od rojstva do smrti. Običajen je vrstni red: krst, birma, evharistija; spoved, maziljenje; ordinacija, poroka. Običajna je tudi razdelitev na tri skupine: prvi trije so zakramenti uvajanja, druga dva sta zakramenta ozdravljanja in tretja dva sta zakramenta služenja. Takšen vrstni red in takšna razdelitev sta sprejeta tudi v KKC.

Jezus ni rekel zidajte v moj spomin cerkve in kapele ali izdelujte spomenike, ampak »jejte in pijte«. Kakšna veličastna poteza.

Zakramenti in tri Božje kreposti

Kristus napaja z zakramenti celega človeka, vse njegove zmožnosti in dejavnosti. Tudi zakramenti, kakor je rečeno o milosti, namreč predpostavljajo naravo, to je določeno naravno podlago in določeno človekovo naravno zmožnost. Zato so Božje kreposti dober vzorec tudi za razporeditev sedmerih zakramentov: Sveta Trojica je jezero, iz katerega tečejo tri velike reke: vera in upanje in ljubezen. Reka vere nas napaja z resnico, reka upanja s pravico, reka ljubezni s svetostjo. Tri reke Božjega življenja se delijo v sedem rokavov, to so sedmeri sveti zakramenti. Na desni strani teče reka vere, ki se deli v dva rokava: krst in spoved. Na levi strani teče reka upanja, ki se deli v dva rokava: birma in maziljenje. V sredi teče reka ljubezni, ki se deli v tri rokave: ordinacija in poroka in gostija. Krst in spoved sta zakramenta vere, ker zahtevata vero in jo povečujeta. Birma in maziljenje sta zakramenta upanja, ker zahtevata upanje in ga povečujeta. Ordinacija in poroka in gostija so zakramenti ljubezni, ker jo zahtevajo in povečujejo.

Škof Jurij Bizjak
Škof Jurij Bizjak © Izidor Šček

Evharistija - gostija

  1. Evharistija hrani in neguje našo ljubezen: vera, upanje, ljubezen. Gostija je zakrament ljubezni, ker zahteva ljubezen in jo povečuje, ker vsebuje izpoved in sprejem ljubezni do Boga, ker usposablja za darovanje in žrtvovanje. Gostija vsebuje izpoved in sprejem ljubezni, ker je zakrament nove in večne zaveze. Glavno znamenje gostije je hranjenje in napajanje s kruhom in vinom. Hrana in pijača sta dobro znamenje za zakrament ljubezni, ker brez ljubezni ni življenja, kakor brez hrane in pijače ni življenja.

  2. Evharistija hrani in neguje našo vest: razum, volja, vest. Gostija je zakrament vesti, ker z ljubeznijo vzgaja človekovo vest. Zato so potrebne zaveze, prepovedi in zapovedi, ki vest budijo in jo razsvetljujejo. Pri gostiji pa Bog sam stopa v srce človeka in mu daje zgled ljubezni in svetosti. Krepost Božje ljubezni napaja človekovo vest, ki hrepeni po svetosti. Krepost Božje ljubezni napaja človekovo vest z razodetimi zapovedmi. Deset zapovedi, dve zapovedi, ena zapoved, 613 zapovedi, pet zapovedi. Mojzes jih ni potegnil z neba, ne privlekel čez morje, vzel jih je iz srca!

  3. Evharistija hrani in neguje našo svetost: resnica, pravica, svetost. Gostija je zakrament svetosti, ker z ljubeznijo vzgaja vest, ki hrepeni po svetosti. Pri lomljenju kruha se Kristus posvečuje za nas in nas vabi, da se posvetimo njemu. Gostija je zakrament svetosti, ker vžiga našo ljubezen z Božjo svetostjo. Posvetiti se namreč pomeni predati se, darovati se, žrtvovati se za drugega. Gostija je zakrament svetosti, ker vzgaja in krepi vest, ki ljubi svetost. Gostija je zakrament svetosti, ker vodi človeka iz grešnosti k svetosti.

  4. Evharistija hrani in neguje darove spoznanja in strahu: modrost in razumnost, svét in moč, spoznanje in strah. Gostija je zakrament spoznanja in strahu, ker z ljubeznijo podeljuje Božje spoznanje in strah, ker ozdravlja človekovo tujost in predrznost. Ljubezen vodi človeka od tujosti k spoznanju, od tujega k poznanemu.

  5. Evharistija hrani in neguje našo krepost srčnosti in zmernosti: previdnost, pravičnost, srčnost, zmernost. Gostija je zakrament srčnosti in zmernosti, ker z ljubeznijo povečuje človekovo srčnost in zmernost.

  6. Evharistija hrani in neguje naš post in naše zatajevanje: molitev, miloščina, post! Gostija je zakrament posta in zatajevanja, ker izvirata iz ljubezni in utrjujeta ljubezen do Boga.

  7. Evharistija hrani in neguje naš svét čistosti: poslušnost, uboštvo, čistost! Gostija je zakrament svéta čistosti, ki z ljubeznijo priznava vso Božjo svetost. Gostija je zakrament darovanja in žrtve in ozdravlja vsako počutnost in sebičnost. Svét čistosti izvira iz ljubezni in izraža popoln pristanek Božji svetosti.

ŠKOF JURIJ BIZJAK

Msgr. dr. Jurij Bizjak je bil rojen leta 1947 na Colu, v duhovnika je bil posvečen leta 1971 v Logu pri Vipavi. Med letoma 1976 in 1983 je študiral Sveto pismo na Papeškem bibličnem inštitutu in na Papeški univerzi Urbaniana. Študij je zaključil z doktorsko disertacijo o svetopisemski Knjigi pregovorov z naslovom: »Sporni pregovori«. Bil je bil duhovni voditelj v malem semenišču v Vipavi in duhovni pomočnik v župniji Šturje. Med letoma 1983–2000 je bil profesor svetopisemskih ved na Teološki fakulteti v Ljubljani in tudi duhovni voditelj bogoslovcev v Ljubljani. Deset let je bil član skupine strokovnjakov, ki je prevedla in pripravila Slovenski standardni prevod Svetega pisma. Samostojno je prevedel nekaj starozaveznih knjig.

Sveti papež Janez Pavel II. ga je leta 2000 imenoval za koprskega pomožnega škofa, naslovnega škofa v Gergiju, tako je postal je prvi pomožni škof v zgodovini obnovljene koprske škofije. V škofa je bil 5. julija 2000 posvečen v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja. Za škofovsko geslo si je izbral besede iz svetopisemske knjige preroka Ageja: »Pogum, vse ljudstvo v deželi« (Ag 2,4). Papež Benedikt XVI. je leta 2012 škofa Bizjaka imenoval za 58. rezidencialnega koprskega škofa ordinarija.

Radijski misijon 2021
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...