Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović
Rutke (foto: https://skavti.si/)
Rutke | (foto: https://skavti.si/)

Spominjamo se, 31. marec - ZSKSS

31.03.2021, 05:46 Tone Gorjup

31. marca 1990 je bilo v Ljubljani ustanovljeno Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Prvi načelnik je bil Peter Lovšin, načelnica Marija Marinko, duhovni vodja pa salezijanec Rafael Pinosa.

Ustanovnemu zboru je sledila maša v ljubljanski stolnici. Dejansko je šlo za obnovitev skavtizma, saj je bila prva skavtska organizacija pri nas ustanovljena 22. oktobra 1922. Gibanje je bilo pod komunistično oblastjo prepovedano. S slovensko pomladjo so se posamezniki začeli povezovati z goriškimi in tržaškimi skavti. Zato je imelo Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, kot se imenuje organizacija, ob vnovični oživitvi že več deset članov. Prvi načelnik Peter Lovšin je ob praznovanju 20. obletnice oživitve skavtstva pri nas dejal:

»31. marca 1990 je bil dan veselja, saj je bila odpravljena ovira po svobodnem združevanju deklet in fantov v skavtsko gibanje. Ne gre pozabiti na dejstvo, da je bilo združenje katoliških skavtinj in skavtov, prva katoliška organizacija, ki seje ustanovla po letu 1945.«

31. marca 1732 se je rodil avstrijski skladatelj Franz Joseph Haydn . Med najbolj znanimi deli sta Simfonija slovesa in oratorij Stvarjenje.

Na današnji dan leta 1781 je v Ljubljani umrl teološki pisatelj frančiškan Oton Spruk. Da bi se izognil cenzuri škofa Herbersteina, je dal knjige tiskati v Benetke.

31. marca 1875 se je na Bledu rodila pesnica Vida Jeraj, rojena Vovk. Po poklicu je bila učiteljica. Prve pesmi je objavila v Vesni, Ljubljanskem zvonu in Slovenki. Bila je v stiku z Murnom, Prijateljem, Cankarjem in Župančičem. Delno se je približala dekadenci in simbolizmu. V zbirki Pesmi se prepletajo motivi iz narave in ljubezenska občutja. Izdala je še zbirko otroških pesmi Iz Ljubljane čez poljane.

Na današnji dan 1955 je v Buenos Airesu umrl častnik, obveščevalec in pisatelj Vladimir Váuhnik. V Buenos Airesu so izšli njegovi spomini Nevidna fronta.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc) Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc)

Prva obletnica smrti nadškofa Alojza Urana

Pred letom dni se je prav na veliko soboto od nas poslovil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Ob tej obletnici je bila načrtovana sveta maša v ljubljanski stolnici, da bi se je lahko ...

Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO) Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO)

Zgodba o krvosesih in birokratih. In virusu.

Vsak človek v življenju doživi kaj izjemnega ali nenavadnega, kar ga nato spremlja vse nadaljnje dni. V spominu se počasi utapljata prva in druga svetovna vojna, vedno manj je tudi pričevalcev o ...

Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv) Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv)

Dijaki sporočajo: Zmoremo!

Na Radio Ognjišče je pisala dijakinja Gaja Viler, ki obiskuje program predšolske vzgoje na Srednji šoli v Izoli. Pred tretjo ustavitvijo javnega življenja, zaradi upočasnitve širjenja virusa, so s ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

O avtorju