Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Alen Salihović
Urban Tekstor (foto: dlib.si)
Urban Tekstor | (foto: dlib.si)

Spominjamo se, 30. marec - škof Urban Tékstor

30.03.2021, 06:13 Tone Gorjup

30. marca 1558 je umrl ljubljanski škof Urban Tékstor. Na to mesto ga je leta 1543 imenoval kralj Ferdinand I., potrdil pa papež Pavel III.

Ob prevzemu škofovske službe je potrdil za stolnega pridigarja in kanonika Primoža Trubarja. Ker je ta začel širiti Lutrove ideje, se je moral 547 umakniti na Dolenjsko. Tekstor se je zavzel za katoliško prenovo v cesarstvu. Bil je v pismenih stikih z Ignacijem Lojolskim in Petrom Kanízijem. Dosegel je prihod jezuitov v avstrijske dežele. Skrbel je za temeljito izobrazbo duhovnikov in jim omogočil študij v Rimu in na Dunaju.

30 marca 1912 se je na Rakeku rodil literarni zgodovinar in prevajalec Stanko Jánež. Med drugim je izdal več pregledov slovenske in jugoslovanske književnosti.

Na današnji dan 1952 je v Ljubljani umrlpisatelj, pesnik, filozof in duhovnik Aleš Ušeníčnik. Bil je tudi rektor ljubljanske univerze in med ustanovitelji SAZU.

30. marca leta 1955 je v Ljubljani umrl pravnik, gospodarstvenik in mecen Fran Windischer. Bil je največji posamezni donator Narodne galerije.

30. marca 2010 je v Radovlici umrl umetnostni zgodovinar Cene Avguštin. Leta 1952 je diplomiral iz umetnostne zgodovine in kmalu postal kustos in upravnik novoustanovljenega Mestnega muzeja v Kranju. Začel je orati ledino na muzejskem področju ter z načrtnim zbiranjem ogroženega gradiva in prirejanja razstav v nekaj letih postavil temelje muzejstva v Kranju. Velja za pionirja varovanja gorenjske naravne in kulturne dediščine. V oddaji naš gost je o kriterijih v umetnosti povedal:

»Raziskovati je treba med dvojnim, med visoko umetnostjo in med ljudsko umetnostjo, med podobarsko umetnostjo in … je več stopenj. Kot veliki spomenik velja gotovo tisto, kar je zraslo iz polne umetniške zavesti. Ali pa tisto, kar je, če tako rečem, zraslo iz ljudske duše in ustvarilo neke svoje vrednote. Zame so vse te stopnje v nekem ravnovesju.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...