Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Marta Jerebič
Urban Tekstor (foto: dlib.si)
Urban Tekstor | (foto: dlib.si)

Spominjamo se, 30. marec - škof Urban Tékstor

30.03.2021, 06:13 Tone Gorjup

30. marca 1558 je umrl ljubljanski škof Urban Tékstor. Na to mesto ga je leta 1543 imenoval kralj Ferdinand I., potrdil pa papež Pavel III.

Ob prevzemu škofovske službe je potrdil za stolnega pridigarja in kanonika Primoža Trubarja. Ker je ta začel širiti Lutrove ideje, se je moral 547 umakniti na Dolenjsko. Tekstor se je zavzel za katoliško prenovo v cesarstvu. Bil je v pismenih stikih z Ignacijem Lojolskim in Petrom Kanízijem. Dosegel je prihod jezuitov v avstrijske dežele. Skrbel je za temeljito izobrazbo duhovnikov in jim omogočil študij v Rimu in na Dunaju.

30 marca 1912 se je na Rakeku rodil literarni zgodovinar in prevajalec Stanko Jánež. Med drugim je izdal več pregledov slovenske in jugoslovanske književnosti.

Na današnji dan 1952 je v Ljubljani umrlpisatelj, pesnik, filozof in duhovnik Aleš Ušeníčnik. Bil je tudi rektor ljubljanske univerze in med ustanovitelji SAZU.

30. marca leta 1955 je v Ljubljani umrl pravnik, gospodarstvenik in mecen Fran Windischer. Bil je največji posamezni donator Narodne galerije.

30. marca 2010 je v Radovlici umrl umetnostni zgodovinar Cene Avguštin. Leta 1952 je diplomiral iz umetnostne zgodovine in kmalu postal kustos in upravnik novoustanovljenega Mestnega muzeja v Kranju. Začel je orati ledino na muzejskem področju ter z načrtnim zbiranjem ogroženega gradiva in prirejanja razstav v nekaj letih postavil temelje muzejstva v Kranju. Velja za pionirja varovanja gorenjske naravne in kulturne dediščine. V oddaji naš gost je o kriterijih v umetnosti povedal:

»Raziskovati je treba med dvojnim, med visoko umetnostjo in med ljudsko umetnostjo, med podobarsko umetnostjo in … je več stopenj. Kot veliki spomenik velja gotovo tisto, kar je zraslo iz polne umetniške zavesti. Ali pa tisto, kar je, če tako rečem, zraslo iz ljudske duše in ustvarilo neke svoje vrednote. Zame so vse te stopnje v nekem ravnovesju.«

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...