Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović
Urban Tekstor (foto: dlib.si)
Urban Tekstor | (foto: dlib.si)

Spominjamo se, 30. marec - škof Urban Tékstor

30.03.2021, 06:13 Tone Gorjup

30. marca 1558 je umrl ljubljanski škof Urban Tékstor. Na to mesto ga je leta 1543 imenoval kralj Ferdinand I., potrdil pa papež Pavel III.

Ob prevzemu škofovske službe je potrdil za stolnega pridigarja in kanonika Primoža Trubarja. Ker je ta začel širiti Lutrove ideje, se je moral 547 umakniti na Dolenjsko. Tekstor se je zavzel za katoliško prenovo v cesarstvu. Bil je v pismenih stikih z Ignacijem Lojolskim in Petrom Kanízijem. Dosegel je prihod jezuitov v avstrijske dežele. Skrbel je za temeljito izobrazbo duhovnikov in jim omogočil študij v Rimu in na Dunaju.

30 marca 1912 se je na Rakeku rodil literarni zgodovinar in prevajalec Stanko Jánež. Med drugim je izdal več pregledov slovenske in jugoslovanske književnosti.

Na današnji dan 1952 je v Ljubljani umrlpisatelj, pesnik, filozof in duhovnik Aleš Ušeníčnik. Bil je tudi rektor ljubljanske univerze in med ustanovitelji SAZU.

30. marca leta 1955 je v Ljubljani umrl pravnik, gospodarstvenik in mecen Fran Windischer. Bil je največji posamezni donator Narodne galerije.

30. marca 2010 je v Radovlici umrl umetnostni zgodovinar Cene Avguštin. Leta 1952 je diplomiral iz umetnostne zgodovine in kmalu postal kustos in upravnik novoustanovljenega Mestnega muzeja v Kranju. Začel je orati ledino na muzejskem področju ter z načrtnim zbiranjem ogroženega gradiva in prirejanja razstav v nekaj letih postavil temelje muzejstva v Kranju. Velja za pionirja varovanja gorenjske naravne in kulturne dediščine. V oddaji naš gost je o kriterijih v umetnosti povedal:

»Raziskovati je treba med dvojnim, med visoko umetnostjo in med ljudsko umetnostjo, med podobarsko umetnostjo in … je več stopenj. Kot veliki spomenik velja gotovo tisto, kar je zraslo iz polne umetniške zavesti. Ali pa tisto, kar je, če tako rečem, zraslo iz ljudske duše in ustvarilo neke svoje vrednote. Zame so vse te stopnje v nekem ravnovesju.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc) Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc)

Prva obletnica smrti nadškofa Alojza Urana

Pred letom dni se je prav na veliko soboto od nas poslovil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Ob tej obletnici je bila načrtovana sveta maša v ljubljanski stolnici, da bi se je lahko ...

Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO) Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO)

Zgodba o krvosesih in birokratih. In virusu.

Vsak človek v življenju doživi kaj izjemnega ali nenavadnega, kar ga nato spremlja vse nadaljnje dni. V spominu se počasi utapljata prva in druga svetovna vojna, vedno manj je tudi pričevalcev o ...

Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv) Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv)

Dijaki sporočajo: Zmoremo!

Na Radio Ognjišče je pisala dijakinja Gaja Viler, ki obiskuje program predšolske vzgoje na Srednji šoli v Izoli. Pred tretjo ustavitvijo javnega življenja, zaradi upočasnitve širjenja virusa, so s ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

O avtorju