Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Spominsko obeležje Erni Meško (foto: ARO)
Spominsko obeležje Erni Meško | (foto: ARO)

Spominjamo se, 21. marec - pisateljica Erna Meško

Spominjamo se | 21.03.2021, 05:59 Tone Gorjup

21. marca 1911 se je v Lóperšicah pri Ormožu rodila ljudska pisateljica Erna Meško. Bila je bančna uslužbenka, po poroki z nečakom pisatelja Meška leta 1936 pa je ostala na kmetiji in se posvetila devetim otrokom. Skupaj z možem sta ustanovila planinsko društvo

Erna se je svojimi prispevki oglašala v različnih časopisih in radiu, največ pa v Planinskem vestniku. Širši javnosti pa se je predstavila s knjigami Rada bi vam povedala in Še bi vam rada povedala. Erna Meško je umrla 11. oktobra 1999 v Láhoncih. Pokopali so jo v Sv. Tomažu pri Órmožu. Nekaj let pred smrtjo je v pogovoru za Radio Ognjišče povedala, da ji je ljubezen do planin privzgojila mama:

»Moja mama je s Pohorja, iz Smolnika nad Rušami in se je poročila na Pohorje. In je vedno zelo veliko domotožje imela... Večkrat je rekla: Ti ljubiš planine, ker sem jih jaz, nezvesta, zapustila. In zdaj jih ti ljubiš namesto mene.«

Na današnji dan 1800 se je v Krašnji rodil publicist in duhovnik Jožef Burger. Bil Slomškov sošolec in vnet metélkovec; v tej pisavi je izdajal nabožna dela.

21. marca 1865 se je nad Škofjo Loko rodil pesnik, dramatik, prevajalec in duhovnik Jožef Marija Kržišnik. Prevajal je Lêrmontova in Nodiera.

Na današnji dan 1950 je v Ljubljani umrl ljubiteljski astronom Ivan Tomec , iz Fare na Blokah. Na osnovi dolgoletnih raziskovanj je razvil teorijo o sončevih pegah.

Na današnji dan 2000 je umrla pesnica in pisateljica Marija Jelen-Brenčič. V kmetijsko-gospodinjski šoli v Mali Loki je urejala list Sončni žar. Že tam je pisala pesmi, ki so pozneje izšle v zbirkah Spev tihe doline, Vzdih cvetne dobrave, Vrisk jasne planine in Mir sinje višave. Napisala več radijskih iger za otroke. Njene misijonske pesnitve so izšle leta 1940 v knjigi Slava Baragu. Pisala je tudi črtice, ki so izšle v zbirkah Naših njiv nihče več ne orje in Sedem ključavnic.

Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.