Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Jože Privšek v Studiu 26 Radia Slovenija (foto: https://bigband.rtvslo.si/)
Jože Privšek v Studiu 26 Radia Slovenija | (foto: https://bigband.rtvslo.si/)

Spominjamo se, 19. marec - Jože Privšek

Spominjamo se | 19.03.2021, 05:58 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 1937 se je v Ljubljani rodil skladatelj, jazzovski pianist in dirigent Jože Privšek.

Študiral je v Ljubljani pri Škerjancu in v Bostonu. Sprva je bil pianist in se pozneje uveljavil kot vodja jazzovskega „Big Band" orkestra RTV Slovenija.
Napisal je bogat glasbeni opus od popevk, do jazzovskih skladb. Njegove popevke Nad mestom se dani, Vozi me vlak v daljave, Silvestrski poljub, Mati bodiva prijatelja so še danes nepogrešljive.

Med jazzovskimi skladbami so znane: Porednež, Ognjemet, Zeleni pekel, Privid, We Need Time, Rožnik, Križanke ... Privšek je oddaji Naš gost leto dni pred smrtjo omenil, kako se je srečal z glasbo: »Z glasbo se je pri meni začelo že v zibki. V glasbeno šolo so me poslali, še preden sem šel v osnovno šolo. Sem namreč gor rasel v specifičnih razmerah, med vojno. Kot šestleten otrok sem, preden sem bil v osnovni šoli, pel za božič z mladinskim zborom Glasbene matice Ljubljana pod vodstvom dirigenta Mirka Poliča, ki je bil takrat direktor Opere. Marsikaj sem pel solo, za božič. In tukaj se spomnim pesmi Poslušajte vsi ljudje.«

19. marca 1907 se je v Dobravljah rodil pravnik, publicist in prevajalec Branko Vrčon. Na "božičnem procesu" 1945 je bil obsojen na smrt, a pozneje pomiloščen.

Leta 1884 se je v Uncu rodil literarni teoretik Josip Puntar. Raziskoval je obliko in kompozicijo Prešernovih pesmi ter njihove zveze z antíko in nemško romantiko.

19. marca 1932 je v Novem mestu umrl skladatelj in duhovnik Ignacij Hladnik. Nekja let je bil organist pri Sv. Jakobu ob Savi in v Stari Loki. Zatem je nad štirideset let vodil zbor Kapiteljske cerkve v Novem mestu in učitelj petja v gimnaziji. Ignacij Hladnik je največ pisal za orgle in za zbore. Poleg nekaterih maš, so med njegovimi zborovskimi pesmimi še Marija, skoz življenje, Večerni Zvon. O Marija moje želje, Bodi nam pozdravljena, Presveto Srce slavo, Usmiljeni Jezus in druge.

Leta 1939 je v Mariboru umrl zgodovinar, filozof in duhovnik Franc Kóvačič. Napisal je knjigo Služabnik božji, Anton Martin Slomšek, knezoškof lavantinski.

Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.