Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Misijonar Ernest Saksida (foto: Missio)
Misijonar Ernest Saksida | (foto: Missio)

Spominjamo se, 13. marec – Ernest Saksida

Spominjamo se | 13.03.2021, 05:50 Tone Gorjup

Leta 2013 je v brazilskem mestu Corumbà umrl misjonar, salezijanec in duhovnik Ernest Saksida.

Leta 1935 je kot mlad fant odšel v misijone v Brazilijo. Zlata doba njegovega dela se je začela leta 1961, ko je v leseni baraki v najrevnejšem predmestju v Corumbà ustanovil „deško mesto"; večkrat ga je imenoval „slovensko mesto".

V njem je prejelo vzgojo in izobrazbo več deset tisoč mladih fantov in deklet. Tudi okolica deškega mesta je ob njegovi podpori premagala socialno in ekonomsko revščino. Država je z naklonjenostjo gledala na njegovo delo ter mu podelila več priznanj. Tone Ciglar je ob smrti Ernesta Sakside o „slovenskem mestu" povedal:

»Pri tem projektu so po letu 1990 sodelovali tudi drugi Slovenci: laiški misijonarji prostovoljci od enega do treh let, razne mladinske skupine s projekti med počitnicami ter nekateri posamezniki. Mnogi so se vključili tudi v projekt botrstvo - posvojitev najrevnejših otrok na daljavo - tako, da so jih gmotno podpirali, da so lahko končali šolanje.«

Na današnji dan leta 1846 se je v Drágovšku pri Litiji rodil literarni zgodovinar, pedagog, časnikar in duhovnik Josip Marn. Po kaplanski službi v Horjulu je do upokojitve poučeval verouk in slovenščino na ljubljanski gimnaziji. V katoliškem časopisju je objavljal strokovne in kulturnopolitične članke. Vodil je knjižni odsek Slovenske matice in urejal Jezičnik, prilogo časopisa Učiteljski tovariš.

13. marca leta 1860 se je v Slovenj Gradcu rodil skladatelj Hugo Wolf. Pod vplivom Wagnerja, Liszta in Brucknerja je oblikoval lastno glasbeno govorico.

Na današnji dan 1917 se je v Višnji Gori rodil pesnik in duhovnik France Lókar. Izdal je 12 pesniških zbirk in v njih upodabljal ceste človeštva, ki jih je sam prehodil.

13. marca 1924 se je v Mariboru rodila pisateljica Nada Gabórovič, roj. Krópej. V šestdesetih letih je začela objavljati kratko prozo. Prva dela so nastala pod vtisom medvojnega izgnanstva v Srbijo, Leta 2004 je izšel avtobiografski roman Dnevi, leta.

Spominjamo se
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...