Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović
Škof Gregorij Rožman (foto: Nadškofija Ljubljana)
Škof Gregorij Rožman | (foto: Nadškofija Ljubljana)

Spominjamo se, 9. marec - Gregorij Rožman

09.03.2021, 09:21 Robert Božič

Leta 1883 se je v Dolínčicah pri Pliberku rodil škof Gregorij Rožman. Leta 1930 je nasledil ljubljanskega škofa Jegliča.

Organiziral je 2. evharistični kongres in 6. mednarodni kongres Kristusa Kralja. Prizadeval si je za poživitev verskega življenja in katolištva v družbi. Med okupacijo je sprejel duhovnike z Gorenjske in Štajerske.

Pri zasedbenih oblasteh je posredoval za 1300 posameznikov in 60 skupin z več tisoč osebami. 5. maja 1945 je odšel na Koroško in naprej v ZDA. Do smrti je ljubljanski škof in pastir med izseljenci.

Duhovnik Vinko Šega je o njegovih pridigah dejal: »Zelo so mi ostale v lepem spominu postne pridige škofa Gregorija Roržmana leta 1942 ali 1943, ko je razlagal razodetje apostola sv. Janeza. Ljudje so iskali preroške odgovore na velike stiske tistega vojnega časa. Stolnica je bila vsak večer nabito polna do zadnjega kotička. Govoril je gladko, jasno in razumljivo, z lepim baritonom, s prižnice, da so ga lahko vsi videli in slišali.«

9. marca leta 1897 se je v Domžalah rodil teolog, sociolog, urednik, politik in duhovnik Ivan Ahčin. V domovini je izdal Krščansko sociologijo, Sociologijo in Socialno ekonomijo, v Buenos Airesu pa je Sociologijo v treh obsežnih zvezkih.

Na današnji dan 1932 se je na Čréšnjevcu rodil sociolog in politik Jože Púčnik. Kot voditelj Demosa si je prizadeval za osamosvojitev Slovenije in demokratizacijo.

9. marca 1988 je v Ljubljani umrl filozof, teolog in duhovnik Janez Janžékovič. Kot profesor je bil logičen, jasen in razumljiv. Taka je tudi knjiga Smisel življenja.

Na današnji dan 2000 je v Bariločah umrl pravnik, pisatelj in alpinist Vojko Arko, doma iz Ribnice. Po vojni je odšel v Argentino, v Bariloče , kjer je bil trgovec. Bil je ustanovni član Slovenskega planinskega društva in sodelavec glasila Gore . Spodbujal je gradnjo planinskih koč in poti. Po njem se imenujeta vrh Cerro Arko in bivak na Capilli. Z Dinkom Bertoncljem soavtor knjige Dhaulagiri , njegove pa so Ljubezen po pismih, Planinske zgodbe in Cerro Shaihueque. Lani smo se ga spomnili v oddaji Graditelji slovenskega doma.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc) Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc)

Prva obletnica smrti nadškofa Alojza Urana

Pred letom dni se je prav na veliko soboto od nas poslovil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Ob tej obletnici je bila načrtovana sveta maša v ljubljanski stolnici, da bi se je lahko ...

Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO) Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO)

Zgodba o krvosesih in birokratih. In virusu.

Vsak človek v življenju doživi kaj izjemnega ali nenavadnega, kar ga nato spremlja vse nadaljnje dni. V spominu se počasi utapljata prva in druga svetovna vojna, vedno manj je tudi pričevalcev o ...

Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv) Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv)

Dijaki sporočajo: Zmoremo!

Na Radio Ognjišče je pisala dijakinja Gaja Viler, ki obiskuje program predšolske vzgoje na Srednji šoli v Izoli. Pred tretjo ustavitvijo javnega življenja, zaradi upočasnitve širjenja virusa, so s ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

O avtorju