Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec
Škof Gregorij Rožman (foto: Nadškofija Ljubljana)
Škof Gregorij Rožman | (foto: Nadškofija Ljubljana)

Spominjamo se, 9. marec - Gregorij Rožman

09.03.2021, 09:21 Robert Božič

Leta 1883 se je v Dolínčicah pri Pliberku rodil škof Gregorij Rožman. Leta 1930 je nasledil ljubljanskega škofa Jegliča.

Organiziral je 2. evharistični kongres in 6. mednarodni kongres Kristusa Kralja. Prizadeval si je za poživitev verskega življenja in katolištva v družbi. Med okupacijo je sprejel duhovnike z Gorenjske in Štajerske.

Pri zasedbenih oblasteh je posredoval za 1300 posameznikov in 60 skupin z več tisoč osebami. 5. maja 1945 je odšel na Koroško in naprej v ZDA. Do smrti je ljubljanski škof in pastir med izseljenci.

Duhovnik Vinko Šega je o njegovih pridigah dejal: »Zelo so mi ostale v lepem spominu postne pridige škofa Gregorija Roržmana leta 1942 ali 1943, ko je razlagal razodetje apostola sv. Janeza. Ljudje so iskali preroške odgovore na velike stiske tistega vojnega časa. Stolnica je bila vsak večer nabito polna do zadnjega kotička. Govoril je gladko, jasno in razumljivo, z lepim baritonom, s prižnice, da so ga lahko vsi videli in slišali.«

9. marca leta 1897 se je v Domžalah rodil teolog, sociolog, urednik, politik in duhovnik Ivan Ahčin. V domovini je izdal Krščansko sociologijo, Sociologijo in Socialno ekonomijo, v Buenos Airesu pa je Sociologijo v treh obsežnih zvezkih.

Na današnji dan 1932 se je na Čréšnjevcu rodil sociolog in politik Jože Púčnik. Kot voditelj Demosa si je prizadeval za osamosvojitev Slovenije in demokratizacijo.

9. marca 1988 je v Ljubljani umrl filozof, teolog in duhovnik Janez Janžékovič. Kot profesor je bil logičen, jasen in razumljiv. Taka je tudi knjiga Smisel življenja.

Na današnji dan 2000 je v Bariločah umrl pravnik, pisatelj in alpinist Vojko Arko, doma iz Ribnice. Po vojni je odšel v Argentino, v Bariloče , kjer je bil trgovec. Bil je ustanovni član Slovenskega planinskega društva in sodelavec glasila Gore . Spodbujal je gradnjo planinskih koč in poti. Po njem se imenujeta vrh Cerro Arko in bivak na Capilli. Z Dinkom Bertoncljem soavtor knjige Dhaulagiri , njegove pa so Ljubezen po pismih, Planinske zgodbe in Cerro Shaihueque. Lani smo se ga spomnili v oddaji Graditelji slovenskega doma.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...