Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Alen Salihović
Škof Gregorij Rožman (foto: Nadškofija Ljubljana)
Škof Gregorij Rožman | (foto: Nadškofija Ljubljana)

Spominjamo se, 9. marec - Gregorij Rožman

09.03.2021, 09:21 Robert Božič

Leta 1883 se je v Dolínčicah pri Pliberku rodil škof Gregorij Rožman. Leta 1930 je nasledil ljubljanskega škofa Jegliča.

Organiziral je 2. evharistični kongres in 6. mednarodni kongres Kristusa Kralja. Prizadeval si je za poživitev verskega življenja in katolištva v družbi. Med okupacijo je sprejel duhovnike z Gorenjske in Štajerske.

Pri zasedbenih oblasteh je posredoval za 1300 posameznikov in 60 skupin z več tisoč osebami. 5. maja 1945 je odšel na Koroško in naprej v ZDA. Do smrti je ljubljanski škof in pastir med izseljenci.

Duhovnik Vinko Šega je o njegovih pridigah dejal: »Zelo so mi ostale v lepem spominu postne pridige škofa Gregorija Roržmana leta 1942 ali 1943, ko je razlagal razodetje apostola sv. Janeza. Ljudje so iskali preroške odgovore na velike stiske tistega vojnega časa. Stolnica je bila vsak večer nabito polna do zadnjega kotička. Govoril je gladko, jasno in razumljivo, z lepim baritonom, s prižnice, da so ga lahko vsi videli in slišali.«

9. marca leta 1897 se je v Domžalah rodil teolog, sociolog, urednik, politik in duhovnik Ivan Ahčin. V domovini je izdal Krščansko sociologijo, Sociologijo in Socialno ekonomijo, v Buenos Airesu pa je Sociologijo v treh obsežnih zvezkih.

Na današnji dan 1932 se je na Čréšnjevcu rodil sociolog in politik Jože Púčnik. Kot voditelj Demosa si je prizadeval za osamosvojitev Slovenije in demokratizacijo.

9. marca 1988 je v Ljubljani umrl filozof, teolog in duhovnik Janez Janžékovič. Kot profesor je bil logičen, jasen in razumljiv. Taka je tudi knjiga Smisel življenja.

Na današnji dan 2000 je v Bariločah umrl pravnik, pisatelj in alpinist Vojko Arko, doma iz Ribnice. Po vojni je odšel v Argentino, v Bariloče , kjer je bil trgovec. Bil je ustanovni član Slovenskega planinskega društva in sodelavec glasila Gore . Spodbujal je gradnjo planinskih koč in poti. Po njem se imenujeta vrh Cerro Arko in bivak na Capilli. Z Dinkom Bertoncljem soavtor knjige Dhaulagiri , njegove pa so Ljubezen po pismih, Planinske zgodbe in Cerro Shaihueque. Lani smo se ga spomnili v oddaji Graditelji slovenskega doma.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...