Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Anton Fister (foto: Eduard Kaiser (1820-1895), Public domain, via Wikimedia Commons)
Anton Fister | (foto: Eduard Kaiser (1820-1895), Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 12. marec

Spominjamo se | 12.03.2021, 09:40 Tone Gorjup

Na današnji dan 1881 je na Dunaju umrl politik, filozof, pedagog in duhovnik Anton Fister.

Bil je kaplan na dunajski univerzi. Z dunajsko revolucijo v naslednjem letu se je vključil v politično življenje. Izvoljen je bil v državni zbor, ki pa ga je cesar kmalu razpustil. Fister je pravočasno pobegnil in zatem več let bival v različnih evropskih deželah, nato pa v Ameriki.

V Evropo se je vrnil nekaj let pred smrtjo. Napisal je vrsto del v nemščini. V slovenskem prevodu so izšli Govori o religiji, Vzgoja v duhu svobode in Spomini od marca 1848 do julija 1849.

12. marca 1651 se je v Naklem rodil zdravnik in diplomat Gregor Voglár - Carbonarius. Od 1689 je bil osebni zdravnik carja Petra Velikega.

12. marca 1759 je v Ljubljani umrl slikar Valentin Janez Metzinger. Skupaj z Jelovškom velja za utemeljitelja ljubljanskega baročnega slikarstva. Ohranjenih je blizu 300 njegovih del. Največ slik je naredil za frančiškanske samostane v Brežicah, Novem mestu, Kamniku, Ljubljani, Nazarjah in Samoboru.

Najbolj znane slike so v šempetrski cerkvi v Ljubljani in slike za dvorec Goričane, ki jih hrani Narodna galerija. Emilijan Cevc je v oddaji naš gost povedal, da smo Slovenci posvojili več tujih umetnikov in za primer dal Metzingerja:

»Poglejte, eden naših največjih baročnih slikarjev je Valentin Janez Metzinger, ki je prišel k nam iz Alzacije ali Lorene in se tukaj tako udomačil, da ga lahko popolnoma za našega človeka štejemo.«

12. marca 1898 se je v Dolnji Bistrici v župniji Črénšovci rodil Maistrov borec in duhovnik Jožef Godina. Bil je sopodpisnik Memoranduma Slovencev iz Prekmurja.

Na današnji dan 1915 se je v Ljubljani rodil glasbeni pedagog, kitarist in skladatelj Stanko Prek. Izdal je več zbirk Pouka za kitaro in Teorijo glasbe.

Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.