Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup
Opera v Frankfurtu (foto: Markus Schüller, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons)
Opera v Frankfurtu | (foto: Markus Schüller, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 11. marec - Matija Ilirik Vlačić

Spominjamo se | 11.03.2021, 05:55 Tone Gorjup

11. marca 1575 je v Frankfurtu na Majni umrl istrski protestantski pisec in zgodovinar Matija Ilirik Vlačić, doma iz Labina v Istri.

Po poklicu je bil profesor hebrejščine in Svetega pisma. Sodeloval je s hrvaškimi in slovenskimi protestantskim pisci. Napisal je več kot dvesto del, med drugim tudi cerkveno zgodovino v 30 delih. V stiški opatiji so do razpustitve hranili rokopis z njegovim podpisom. Na simpoziju o meništvu na Slovenskem leta 1984 ga je omenil slavist in duhovnik Jože Gregorič:

»Otto von Heinemann omenja še en stiški rokopis ki ga hranijo v Nemčiji, znan kot Heimstattski pergament. V tem rokopisu je podpisan Matija Vlačić, ni pa znano, kdaj in kako je prišel v Vlačićeve roke.«

11. marca 1866 se je v Vrhpólju pri Vipavi rodil kipar Alojzij Repič. Upodobil je umetnike od Prešerna do Cankarja in naredil nagrobnik kardinalu Jakobu Missii.

Na današnji dan 1883 se je v Ljubljani rodil biolog Boris Zarnik. Študiral je v Jéni in v Würzburgu, kjer je doktoriral in ostal deset let asistent. Krajši čas je predaval v Carigradu, nato pa od 1918 do 1942 na medicinski fakulteti v Zagrebu. Na medicini je uvedel sodoben študij biologije.

Boris Zarnik
Boris Zarnik © Universität Würzburg

Na znanstvenem področju je raziskoval škrgoustke. Strokovne in druge članke je objavljal v slovenskih, hrvaških in nemških revijah. S knjigo O bistvu življenja se je uvrstil med slovenske filozofe.

11. marca leta 1962 je v Novem mestu umrl slikar in grafik Vladimir Lamút. Upodabljal je dolenjsko podeželje, zlasti Krko. Znan je po ciklu Staro Novo mesto.

Leta 1968 je v Ljubljani umrla učiteljica in skladateljica Breda Šček, doma iz Trsta, od koder se je umaknila pred fašizmom. Izdala je 19 zbirk cerkvenih pesmi, dve maši, tri zbirke samospevov ter zbirko klavirskih skladb. Napisala je 600 skladb; najbolj znani sta zborovska Le pridi, le pridi, sem sama doma in kantata Soči.

Spominjamo se
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...