Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Nad Hudo jamo bdi sv. Mihael, angel sprave

Slovenija | 23.03.2019, 12:23 Tone Gorjup

Ob 10. obletnici odkritja grobišča v rovu sv. Barbare v Hudi jami bo jutri ob 10.30 v cerkvi sv. Martina v Laškem maša za pomorjene v omenjenem rovu ter vse žrtve medvojnih in povojnih pobojev. Daroval jo bo upokojeni škof Stanislav Lipovšek. Ob tem je upravitelj celjske škofije in župnik v Laškem Rok Metličar povedal, kako se soočajo s to bolečino in rano, ki je bila zamolčana, a so jo slutili.

Po besedah Roka Metličarja, ki je v času izpraznjenega sedeža upravitelj celjske škofije, želijo ob deseti obletnici na ravni krajevne Cerkve prositi za vse žrtve in za spravo, ki je še kako potrebna. Kraj, kjer so se dogajale te stvari, je občutil neko sled, še zlasti zaradi taktike zamolčanja, je dejal Rok Metličar in dodal, da se je čutila neka teža. »Posebej ne smemo tukaj pozabiti na vse, ki so kot rudarji v rudniku služili vsakdanji kruh in jim je rudnik, kopanje premoga, tudi način preživetja; lahko rečem, zato tudi svet kraj za vsakega, ki je toliko let delal in za družino, ki jo je s tem preživljal. Sam sem kar nekaj časa potreboval, da sem dojel, kako močna bolečina je onečaščenje, ko nekdo iz čisto drugih namenov to, kar je nam vir preživetja, spremeni v grobišče.« Odkritje je močno zaznamovalo tamkajšnje prebivalce, čeprav so pod zapovedanim molkom skozi desetletja čutili, kaj se je dogajalo. A strah je bil močnejši od besed. To se je dogajalo pod hribom, na katerem stoji cerkev sv. Mihaela, angela sprave. Kot je še dejal Rok Metličar, ljudje toliko bolj čutijo potrebo po tem angelu sprave, ne le za njihov kraj, ampak za vso Slovenijo.

V Laškem imajo v župnijski cerkvi vsako prvo soboto v mesecu nočno bdenje pred Najsvetejšim. Poleg tega imajo v cerkvi »postavljen božji grob, ki simbolizira vhod v Barbara rov, na drugi strani pa mrtvega Gospoda, izpostavljenega v cerkvi vse leto. Ne pospravimo ga po veliki noči - takrat je grob samo prazen. Ko pa pridejo binkošti, znova položimo mrtvega Jezusa v ta grob.« Pri tem Božjem grobu se odvija že omenjeno molitveno bdenje. Daljšemu pogovoru z Rokom Metličarjem lahko prisluhnete zgoraj ali v audio arhivu Radia Ognjišče.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sprava 2012