Jože Bartolj
Miha Močnik
Petra Stopar

Nad Hudo jamo bdi sv. Mihael, angel sprave

23.03.2019, 12:23 Tone Gorjup

Ob 10. obletnici odkritja grobišča v rovu sv. Barbare v Hudi jami bo jutri ob 10.30 v cerkvi sv. Martina v Laškem maša za pomorjene v omenjenem rovu ter vse žrtve medvojnih in povojnih pobojev. Daroval jo bo upokojeni škof Stanislav Lipovšek. Ob tem je upravitelj celjske škofije in župnik v Laškem Rok Metličar povedal, kako se soočajo s to bolečino in rano, ki je bila zamolčana, a so jo slutili.

Po besedah Roka Metličarja, ki je v času izpraznjenega sedeža upravitelj celjske škofije, želijo ob deseti obletnici na ravni krajevne Cerkve prositi za vse žrtve in za spravo, ki je še kako potrebna. Kraj, kjer so se dogajale te stvari, je občutil neko sled, še zlasti zaradi taktike zamolčanja, je dejal Rok Metličar in dodal, da se je čutila neka teža. »Posebej ne smemo tukaj pozabiti na vse, ki so kot rudarji v rudniku služili vsakdanji kruh in jim je rudnik, kopanje premoga, tudi način preživetja; lahko rečem, zato tudi svet kraj za vsakega, ki je toliko let delal in za družino, ki jo je s tem preživljal. Sam sem kar nekaj časa potreboval, da sem dojel, kako močna bolečina je onečaščenje, ko nekdo iz čisto drugih namenov to, kar je nam vir preživetja, spremeni v grobišče.« Odkritje je močno zaznamovalo tamkajšnje prebivalce, čeprav so pod zapovedanim molkom skozi desetletja čutili, kaj se je dogajalo. A strah je bil močnejši od besed. To se je dogajalo pod hribom, na katerem stoji cerkev sv. Mihaela, angela sprave. Kot je še dejal Rok Metličar, ljudje toliko bolj čutijo potrebo po tem angelu sprave, ne le za njihov kraj, ampak za vso Slovenijo.

V Laškem imajo v župnijski cerkvi vsako prvo soboto v mesecu nočno bdenje pred Najsvetejšim. Poleg tega imajo v cerkvi »postavljen božji grob, ki simbolizira vhod v Barbara rov, na drugi strani pa mrtvega Gospoda, izpostavljenega v cerkvi vse leto. Ne pospravimo ga po veliki noči - takrat je grob samo prazen. Ko pa pridejo binkošti, znova položimo mrtvega Jezusa v ta grob.« Pri tem Božjem grobu se odvija že omenjeno molitveno bdenje. Daljšemu pogovoru z Rokom Metličarjem lahko prisluhnete zgoraj ali v audio arhivu Radia Ognjišče.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem , Sprava 2012

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...