Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc

Nad Hudo jamo bdi sv. Mihael, angel sprave

23.03.2019, 12:23 Tone Gorjup

Ob 10. obletnici odkritja grobišča v rovu sv. Barbare v Hudi jami bo jutri ob 10.30 v cerkvi sv. Martina v Laškem maša za pomorjene v omenjenem rovu ter vse žrtve medvojnih in povojnih pobojev. Daroval jo bo upokojeni škof Stanislav Lipovšek. Ob tem je upravitelj celjske škofije in župnik v Laškem Rok Metličar povedal, kako se soočajo s to bolečino in rano, ki je bila zamolčana, a so jo slutili.

Po besedah Roka Metličarja, ki je v času izpraznjenega sedeža upravitelj celjske škofije, želijo ob deseti obletnici na ravni krajevne Cerkve prositi za vse žrtve in za spravo, ki je še kako potrebna. Kraj, kjer so se dogajale te stvari, je občutil neko sled, še zlasti zaradi taktike zamolčanja, je dejal Rok Metličar in dodal, da se je čutila neka teža. »Posebej ne smemo tukaj pozabiti na vse, ki so kot rudarji v rudniku služili vsakdanji kruh in jim je rudnik, kopanje premoga, tudi način preživetja; lahko rečem, zato tudi svet kraj za vsakega, ki je toliko let delal in za družino, ki jo je s tem preživljal. Sam sem kar nekaj časa potreboval, da sem dojel, kako močna bolečina je onečaščenje, ko nekdo iz čisto drugih namenov to, kar je nam vir preživetja, spremeni v grobišče.« Odkritje je močno zaznamovalo tamkajšnje prebivalce, čeprav so pod zapovedanim molkom skozi desetletja čutili, kaj se je dogajalo. A strah je bil močnejši od besed. To se je dogajalo pod hribom, na katerem stoji cerkev sv. Mihaela, angela sprave. Kot je še dejal Rok Metličar, ljudje toliko bolj čutijo potrebo po tem angelu sprave, ne le za njihov kraj, ampak za vso Slovenijo.

V Laškem imajo v župnijski cerkvi vsako prvo soboto v mesecu nočno bdenje pred Najsvetejšim. Poleg tega imajo v cerkvi »postavljen božji grob, ki simbolizira vhod v Barbara rov, na drugi strani pa mrtvega Gospoda, izpostavljenega v cerkvi vse leto. Ne pospravimo ga po veliki noči - takrat je grob samo prazen. Ko pa pridejo binkošti, znova položimo mrtvega Jezusa v ta grob.« Pri tem Božjem grobu se odvija že omenjeno molitveno bdenje. Daljšemu pogovoru z Rokom Metličarjem lahko prisluhnete zgoraj ali v audio arhivu Radia Ognjišče.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sprava 2012

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...