Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Franc Bogovič (foto: Evropski parlament/bogovic.eu)
Franc Bogovič | (foto: Evropski parlament/bogovic.eu)

Kako do več delovnih mest na podeželju?

Novice | 29.03.2021, 17:00 Petra Stopar

Čeprav se zdi, da v času pandemije okoljske teme niso toliko v ospredju javnih razprav, je t. i. Green Deal ali Zeleni dogovor še vedno osnova aktualnih evropskih politik, je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal poslanec Evropske ljudske stranke (ELS) v Evropskem parlamentu Franc Bogovič. Opozoril je na pomen bio-ekonomije za razvoj podeželja in za prehod v bolj zeleno gospodarstvo.

Kot evropski poslanec aktivno opozarja na težavo onesnaževanja z mikroplastiko v morjih, pa tudi na pomen bio-ekonomije v sklopu Zelenega dogovora, ki je po njegovih besedah »zaveza o tem, kako izpolnjevati zaveze iz Pariškega sporazuma«. Tudi politike, usmerjene v zeleno, digitalno in odporno Evropo, temeljijo na zavezah iz omenjenega dogovora in na tem področju se marsikaj dogaja.

Tako je Bogovič organiziral več okroglih miz na temo mikroplastike, količina katere se povečuje iz leta v leto. »Žal je bilo doslej predelane le pet odstotkov mikroplastike od ustvarjene, zato jo je toliko v oceanih, kar zelo ogroža naše življenje. To je ena od tem, ki je povezana z ravnanjem z odpadki. Slovenija je na tem področju ena od naprednejših držav v Evropski uniji, vendar nas ogromno čaka v predelavi in reciklaži, tudi plastike,« je pojasnil.

Bio-ekonomija pa je v okviru krožnega gospodarstva osnova, kako bi materiale, ki izhajajo iz fosilnih izvorov, nadomestili z naravnimi materiali. O tem je povedal: »Les je za Slovenijo eden takšnih ključnih materialov, uporablja se tako za gradbeni material kot za nove izdelke in materiale na področju kemije. Drugo področje pa so vsi ostali naravni materiali.« Spomnil je na pomen sladkorne pese kot surovine, ki je najprej namenjena proizvodnji sladkorja, a ker je kultura, ki na hektar pridela največ sončne energije, je tudi odlična za proizvodnjo bio-etanola, iz katerega lahko s pomočjo kemične industrije ustvarimo najrazličnejše materiale.

Ko govorimo o trajnostnem razvoju, moramo imeti pred očmi vse tri komponente: okoljsko, socialno in ekonomsko.

»V kombinaciji manjše rabe energije, prehoda na obnovljive vire, imajo ti materiali zelo veliko težo. Ravno bio-ekonomija omogoča ogromno delovnih mest na podeželju, zato je učinek dvojen. Po eni strani zmanjševanje izpustov v okolje, po drugi strani pa gospodarska aktivnost na podeželju. Kajti, ko govorimo o trajnostnem razvoju, moramo imeti pred očmi vse tri komponente: okoljsko, socialno in ekonomsko,« je še dejal poslanec ELS iz vrst Slovenske ljudske stranke (SLS).

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je Bogovič spregovoril o dolgoročni strategiji razvoja podeželskih območij ter komentiral trenutni položaj ELS znotraj EP in politično dogajanje v Sloveniji.

Evropska ljudska stranka v EP - logotip
Evropska ljudska stranka v EP - logotip © ELS

Novice
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...