Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Starejši, osamljenost (foto: Pixabay)
Starejši, osamljenost | (foto: Pixabay)

Iz zasvojenosti v novo življenje, a kako?

Oddaje | 09.02.2021, 10:28 Petra Stopar

Štiri slovenske humanitarne organizacije, ki se ukvarjajo s pomočjo zasvojenim, so se pred časom združile v program pod naslovom »Skupnosti MOST«. V sklopu tega ustanavljajo posebne stanovanjske skupnosti in gospodinjstva za vnovično vključitev zdravljenih alkoholikov in drugih zasvojenih v družbo.

Kako se je porodila zamisel o spremljanih skupnostih zdravljenih oseb? Pobudo zanje je dal Marjan Drčar, dolgoletni abstinent in laični terapevt v programu Vrtnica v Zavodu Karitas Samarijan, že pred osmimi leti, pravi. »V naši praksi se je ena skupnost dobro izkazala, kjer sta dva souporabnika živela skupaj.« Moči so nato skupaj z omenjenim zavodom združili še Društvo Žarek upanja, Zavod Pelikan – Karitas in Slovenska karitas.

27-mesečni projekt Skupnosti MOST (Močni, Odločni – Skupaj smo Trdni) sofinancira Ministrstvo za javno upravo, potekal pa bo do začetka naslednjega leta. Doslej je konzorcij odprl tri skupnosti, in sicer v okolici Strunjana, Sevnice in Zagorja. V njih je nastanjenih deset uporabnikov, ki prejemajo osebno in strokovno pomoč. Po nekaj mesecih so vidni prvi sadovi: uporabnikom se zasvojenost ni povrnila, vzdržujejo red, se vključujejo v okolje, skrbijo za psihofizično zdravje in medsebojno povezanost.

Ko zdravljeni – rehabilitirani alkoholik zaključi program rehabilitacije, se lahko vrne v domače okolje. Vendar pa je vrnitev v prejšnje socialno okolje za marsikoga od njih velika preizkušnja. Tekom let dela z zasvojenimi je postalo jasno, da je za te osebe najbolje, da še nekaj let po zaključku programa ostanejo v bližini programa oz. v povezanosti z njim.

Kaj o novi praksi na socialnovarstvenem področju meni predsednica Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij SlovenijeNatašaSorko? Kot prvo, pravi, da omogoča vizijo novega življenja tistim, ki so v času zasvojenosti izgubili stanovanje, službo, družino. »Projekt Skupnosti MOST pa z bivanjskimi enotami, ki so kot praksa dela s to ranljivo populacijo prenesene iz tujine, naslavlja ravno tiste točke oz. področje dela z zasvojenimi, ko bi ljudje drugače ostali brez ustrezne pomoči in podpore.«

Do konca projekta oziroma letošnjega leta nameravajo organizacije ustanoviti še pet bivanjskih enot. Več o projektu lahko preberete na spletni strani Skupnosti MOST, tematika pa je bila lansko leto predstavljena tudi v eni od naših oddaj Karitas ali pa obiščete spletno stran.

Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.