Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

AVDIO: Strokovnjak Zvonko Horvat Žnidaršič o preprečevanju odvisnosti

| 18.11.2019, 07:57 Petra Stopar

Imate težave z odvisnostmi? Eden od načinov za začetek reševanja stiske je telefonski pogovor z delavci Skupnosti Srečanje, ki poznajo izhode iz marsikatere situacije. Naš gost je bil strokovni vodja programa Zvonko Horvat Žnidaršič.

Na informativnih osebnih pogovorih strokovni delavci kandidatu, glede na obseg njegovih težav predlagajo optimalno rešitev. Glede na vsakega posameznika izdelajo individualni načrt vstopa v komuno. Ker je abstinenca za vstop nujno potrebna, jo je treba na nek način vzpostaviti. O detoksikaciji in najprimernejših možnostih zanjo se dogovorijo za vsak primer posebej. V nekaterih primerih se kandidata, za katerega se oceni, da bi bilo to zanj potrebno, najprej usmeri v Celodnevni pripravljalni terapevtski center Višnja Gora.

»Edini pogoj, ki ga mora posameznik izpolniti pred vstopom v skupnost, je želja po spremembi svojega življenjskega sloga. Želja živeti življenje brez zasvojenosti pomeni tudi to, da si mora hkrati želeti spremeniti samega sebe, navade in odnose z drugimi. Za dosego tega mora biti pripravljen tudi trdo delati. S tem namenom poskušamo posameznika motivirati in opogumiti za ta pomemben korak,« navajajo v Skupnosti Srečanje, programu za pomoč zasvojenim in njihovim svojcem.

Več o tem pa v posnetku pogovora z Zvonkom Horvatom Žnidaršičem, ki nam je v oddaji Karitas zaupal svoj pogled na razmere na področju preprečevanja odvisnosti v današnjem času in pred leti, predstavil vzroke za razvoj odvisnosti in poudaril, da je preventiva zelo povezana z vzgojo.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.