Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Mediji, novinarji (foto: Pixabay)
Mediji, novinarji | (foto: Pixabay)

Cenzura v medijih spet glavna tema pred slovenskim predsedovanjem Svetu EU

Slovenija | 25.02.2021, 11:28 Alen Salihović

Po članku o medijih v Sloveniji, na katerega se je kritično odzval premier Janez Janša, ta tema odmeva tudi v evropskem parlamentu. Poslanka z Nizozemske Sophie in 't Veld se je tako odločila, da bo v sklopu skupne razprave o medijih v Sloveniji, ki bo 5. marca, povabila tudi premiera Janšo. Slednji si je želel, da bi delegacija prišla k nam, a se v evropskem parlamentu sklicujejo na epidemijo češ, da to ni mogoče.

Tudi v evropskem parlamentu se je na pobudo levih strank predvsem pa poslancev iz Slovenije začela razprava o medijski svobodi pri nas. To naj bi močno kratila Janševa vlada. Zato naj bi se poleg premiera na virtualnem srečanju, ki bo zaprto za javnost zagovarjali še minister za kulturo Vasko Simoniti, direktor urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija, generalni direktor RTV Igor Kadunc ter varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski.

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je na Twitterju predlagal, naj vlada v Slovenijo povabi misijo Evropske unije, ki bi preiskala stanje medijske svobode. Toninov predlog je podprl prvak SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. A v službah povezave so našli izgovor, zakaj ne morejo k nam: v času epidemije ne potujejo. Po vsem do sedaj slišanem s strani posameznih evropskih poslancev in tudi nekaterih javnomnenjskih voditeljev gre za nov manever opozicije, ki želi očrniti Slovenijo pred njenim predsedovanjem svetu Evropske unije.

Spomnimo, da so se očitki o medijski cenzuri pojavljali tudi pred predsedovanjem leta 2008, ko je 571 novinarjev podpisalo peticijo zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji, ki jih izvaja Janez Janša, čeprav je dejstvo, da vlada nima v rokah nobenega od osrednjih slovenskih medijev.

Da gre za nove laži s strani opozicije je prepričana evropska poslanka Romana Tomc: »Ne moremo pristati na to, da opozicija za dosego notranjepolitičnih cilje v Evropski uniji širi laži in blati Slovenijo. Zato bomo proti temu šli z resnico in dejstvi in bomo zahtevali, da Evropski parlament izvede celovito in zelo podrobno preverjanje dejanskega stanja glede medijev in glede vladavine prava v Sloveniji.«

Premier Janša je sicer še preden so evropski poslanci dejali, da ne morejo potovati na tviterju zapisal, da v Sloveniji z velikim veseljem sprejmemo kakršnokoli delegacijo katerekoli institucije, ki bi skušala dokazati, da so večinski mediji pod nadzorom slovenske vlade. Verjetno bi zadoščal že nekaj urni obisk s korektnim prevajalcem, recimo med 18.00 in 22.30 zvečer, pa bi bilo vse jasno, meni predsednik vlade Janez Janša.

Slovenija, Politika, Evropska Unija