Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Papež na srečanju s predstavniki Gibanja fokolarov (foto: Zajetje zaslona)
Papež na srečanju s predstavniki Gibanja fokolarov | (foto: Zajetje zaslona)

Papež Gibanju fokolarov: Hvala vam za vaše veselo pričevanje evangelija!

06.02.2021, 14:06 Marjana Debevec

Ostanite zvesti karizmi in obenem odprti za potrebe današnjega časa, je predstavnikom Gibanja fokolarov ob sklepu vrhovne skupščine zaželel papež Frančišek. Na dopoldanski splošni avdienci se mu je predstavila novoizvoljena predsednica gibanja Margaret Karram.

V obdobju po ustanoviteljici nekega gibanja je normalno, da je več negotovosti in upad števila članov, je zbranim pojasnil sveti oče. Mineva namreč 13 let od smrti Chiare Lubich. To po besedah svetega očeta zahteva, da odgovorijo na nove izzive današnjega sveta. »Vsaka karizma je ustvarjalna«, je dejal. Izpostavil je značilnost karizme edinosti, ki jo zaznamujeta dialog in odprtost do vseh. »Evangelij je namenjen vsem ljudem, vendar ne kot prozelitizem, ampak je kvas novega človeštva v vsakem kraju in času«.

Opozoril jih je pred zazrtostjo vase, česar se moramo izogibati v vsej Cerkvi. »Izogibati se je treba zagledanosti vase. Ta namreč vodi v zaščito institucije, namesto ljudi. Lahko pa vodi tudi v opravičevanje ali prikrivanje različnih vrst zlorab«.

Povabil jih je, naj se znajo vsak dan čuditi nad zastonjskih darom, ki so ga prejeli ter nanj odgovorijo s ponižnostjo in pogumom. Tudi krize, ki pridejo, so po papeževih besedah blagoslov, saj nam pomagajo, da rastemo in zorimo.

Papežev nagovor
Papežev nagovor © Vatican Media

Povabil jih je tudi, naj Chiarino duhovnost živijo dosledno in realno. Cilj Marijinega Dela je namreč Jezusova molitev, da bi bili vsi eno. To zahteva zavzetost v gibanju in navzven. »Kar zadeva delovanje navzven, vas spodbujam biti priče bližine z bratsko ljubeznijo, ki premaga vsako prepreko in doseže vsako človeško okoliščino«. Povabil jih je, naj prinašajo navzočnost Vstalega ljudem današnjega časa, začenši pri zadnjih, zavrženih in delajo skupaj z ljudmi dobre volje za pravičnost in mir. »Ne pozabite, da je bližina najbolj pristen jezik Boga«.

Spodbudil jih je še, naj znotraj gibanja živijo sinodalnost, da bodo vsi lahko sodelovali s svojimi darovi. Po vzoru Chiare Lubih pa naj vedno poslušajo Jezusov krik na križu, ki izraža najvišjo obliko ljubezni. To nam pomaga trpljenje in celo tragedije preobraziti v vir luči in upanja za človeštvo.

»Zahvaljujem se vam za vaše veselo pričevanje evangelija«, je članom Gibanja fokolarov še dejal sveti oče.

Pred tem se mu je predstavila novoizvoljena predsednica Margaret Karram, ki prihaja iz Svete dežele. »Ne rečem rada, da sem predsednica, ampak, da sem hčerka Cerkve. Rada bi služila vam in vsem«.

Margaret Karram
Margaret Karram © Vatican Media

Povedala je, da je skupščina gibanja za naslednjih šest let izbrala naslednje usmeritve: odgovoriti na krik današnjega človeštva, še posebej glede izključenih; odgovornost do okolja; osredotočenost na družino, še posebej v luči pandemije in uresničevanje dediščine karizme, ki jo je zapustila Chiara.

Karramova je odraščala v katoliški palestinski družini na ozemlju Izraela v Haifi, študirala pa je judovstvo v ZDA. V zadnjih letih je delovala na področju sodelovanja med različnimi gibanji in cerkvenimi skupnostmi. Pogovoru z njo boste lahko prisluhnili prihodnjo nedeljo zjutraj.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...