Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Chiara Lubich (foto: Gibanje fokolarov)
Chiara Lubich | (foto: Gibanje fokolarov)

Pred sto leti se je rodila Chiara Lubich

Slovenija | 22.01.2020, 10:44 Marjana Debevec

Na današnji dan pred 100 leti se je rodila ustanoviteljica Gibanja fokolarov Chiara Lubich. Ta pomemben jubilej člani gibanja po vsem svetu želijo živeti predvsem v želji po vedno globljem odkrivanju daru, ki ji je bil dan za vse človeštvo: duhovnost edinosti.

Sedanja predsednica Gibanja Fokolarov Maria Voce je v video sporočilu spomnila na Chiarino prizadevanje za to, da bi se vsi na svetu odkrili za brate in sestre ter ustvarjali družino Božjih otrok, ki jih povezuje medsebojna ljubezen.

To njeno sporočilo edinosti je po besedah Vocejeve danes izjemno aktualno in pomembno, saj vedno znova nastajajo zidovi in nove meje. »Zelo močno si želim, da bi osvetlila naš edini cilj, enak za vse: živeti in delovati za ustvarjanje drugačnega svet od tega, v katerem smo, zedinjenega sveta, kakor si ga je predstavljal Jezus: »Da bi bili vsi eno«.

Zato se v tem letu v gibanju ne želijo s hrepenenjem spominjati Chiare, ampak se srečati z njo živo v duhu, ki nam ga je dala, živo v Gibanju, ki ga je ustanovila, živo v brez števila pripadnikov na vseh koncih sveta.

»Zato vabim vse vas, ki ste se nekega dne srečali s Chiaro in z njeno karizmo – pa če ste ali niste danes v stiku z našim Gibanjem –, da živite to, kar je morda naša glavna značilnost: biti osebe, ki ustvarjajo odnose, ki drugega sprejemajo brez predsodkov, brez vnaprej zastavljenih idej, brez shem, osebe, ki so most do drugih«, je povedala Vocejeva in povabila, naj Chiarino obletnico praznujemo tako, da širimo njene velike sanje o edinosti.

Soodgovorni za gibanje v Sloveniji Silvester Gaberšček pa je dodal: »Ta luč ni samo za nas, ni samo za vernike Katoliške Cerkve, ali pa za kristjane, ampak za vse verne in za vse človeštvo, ker nama pomaga k temu, da smo bolj ljudje«.
Povejmo še to, da bo osrednja proslava ob 100. obletnici Charinega rojstva v soboto, 25. aprila na Viču v Ljubljani.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...