Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Šport, tek, trening (foto: Pixabay)
Šport, tek, trening | (foto: Pixabay)

Tek za edinost

Slovenija | 02.05.2020, 08:43 Marta Jerebič

Gibanje fokolarov v tem letu praznuje 100. obletnico rojstva ustanoviteljice Chiare Lubich. Osrednja prireditev v Sloveniji bi morala biti preteklo soboto v Ljubljani, vendar je zaradi pandemije prestavljena. Bodo pa otroci in mladi iz omenjenega gibanja jutri pripravili že tradicionalni Tek za edinost po vsem svetu – tokrat seveda vsak na svojem domu.

Po besedah sedanje predsednice gibanja Marie Voce je ena od temeljnih značilnosti karizme edinosti prav gradnja odnosov, ki se zdi v teh časih tako močno otežena. Toda tudi sedaj z vseh koncev sveta prihajajo novice, ki dokazujejo, kako iznajdljiva je ljubezen, je Vocejeva povedala za vatikanski časnik Osservatore Romano. Omenila je otroke, ki ji pišejo o dejanjih ljubezni, ker morajo ostati doma; mladi, ki so se povezali v štafeti molitve; podjetnike, ki niso izkoristili teh težkih okoliščin v lastno korist, ampak delujejo v skupno dobro – večkrat tudi na svojo škodo. Številni na mnoge načine poskušajo deliti tolažbo: včasih je dovolj telefonski klic, sporočilo, … da se nihče ne bi čutil osamljenega.

Prav otroci in mladi so tisti, ki jih tudi ta svetovna pandemija ni ustavila. Zato bodo jutri pripravili že tradicionalni Tek za edinost. »Običajno si virtualno štafeto za mir opoldne podajamo iz enega časovnega pasu na drugega in ob tem pripravimo prireditve ter športne dogodke. Tokrat bo vse potekalo preko spleta, vendar zato nič manj zavzeto. Otroci in mladi iz Slovenije bomo »štafeto« prevzeli od mladih iz Kenije, pred tem pa si bomo posredovali manjša ali večja dejanja ljubezni, s katerimi po svojih močeh gradimo mir. Nekateri bodo od doma pokazali kakšno športno dejavnost, nato pa bomo skupaj zmolili in zapeli za mir. Štafeto bomo predali na Irsko«, je povedala predstavnica Otrok za edinost Monika Prošek. S tem želijo sporočiti, da je njihov cilj – zedinjen svet – mogoče graditi v vsaki okoliščini in da so v prvi liniji pri gradnji prihodnosti.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...