Mateja Subotičanec
Marko Zupan
Petra Stopar
Sveti trije kralji (foto: Pixabay)
Sveti trije kralji | (foto: Pixabay)

Tretji sveti večer – kako pa naprej?

05.01.2021, 07:10 Marjana Debevec

Večer pred jutrišnjim praznikom Gospodovega razglašenja je po izročilu tretji in zadnji sveti večer. Zato pokadimo in pokropimo naše domove z blagoslovljeno vodo. Na vhodna vrata pa napišemo začetnice imen treh kraljev z letnico novega leta: 20 + G + M + B + 21. Ob tem pa se letos še posebej sprašujemo, kakšno bo leto, ki ga začenjamo. Za nami je leto preizkušnje, pred nami negotovost. Imamo na to, kar se bo dogajalo, sploh kakšen vpliv? Papež nam na ta vprašanja odgovarja v okrožnici Vsi bratje.

Preizkušnja pandemije nas vedno bolj razgalja kot ljudi – brez mask in privilegijev. Po eni strani se med nami poglabljajo razlike - dovolj je odpreti družbena omrežja - po drugi strani pa nas papež nevsiljivo, a vztrajno vabi, naj v drugem, tudi če je z drugega pola, prepoznamo brata. »Biti brat pomeni biti z drugim kot je bil Samarijan s tujcem. Torej pomeni biti odprt do drugega, se srečati in zaživeti kulturo bližine«, je prepričan sociolog dr. Igor Bahovec.

Po besedah ekonomista mag. Jorga Petroviča to pomeni, da se moramo naučiti kulture dialoga, se začeti potrpežljivo poslušati in se slišati ter sogovorniku dovoliti, da ima svoje stališče. »Sploh pa mislim, da je treba narediti nekaj ključnega v komunikaciji na spletnih medijih. Tam pravzaprav nimamo več dialoga. Papež lepo zapiše, da je tam samo še vpitje, da so tam samo še monologi in to ne prispeva praktično k ničemur«. Zato predlaga zavzemanje za pristen dialog in več prijaznosti drug do drugega.

V naši slovenski družbi pa vse to kliče tudi k spravi. Predpogoj zanjo je po papeževih besedah prizadevanje za zgodovinsko resnico, ki pa se odpove maščevanju ter se zavzema za pravičnost in usmiljenje, pojasnjuje moralni teolog dr. Roman Globokar. »Sprava je tista država, ko se jaz odpovem povračilu z nasiljem za zlo, ki me je prizadelo. Zato da ne bom več v posesti zla, bolečine, hudega, ampak da bom presekal ta krog. To pa ne pomeni, da bom pozabil na to, kar se je zgodilo. Nujno, pravi papež, se je potrebno spominjati. Zgodovinska resnica je tista, ki nam preprečuje, da bi spet padli v isto zlo, v isti začaran krog«. Bomo zmogli v tem letu naše korake usmeriti na to pot?

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Duhovnost

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Mednarodna korupcija

Strategija dežurnih rušilcev sedanje koalicije, predvsem njenega predsednika, se je po propadlih nezaupnicah preselila na tuji parket. To ni nič novega. Ponavlja se zgodba Patrie in Zvonov, s to ...

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. praznuje

Benedikt XVI. je obrnil 94. list v knjigi življenja. Njegov osebni tajnik, nadškof Georg Gänswein, je v nedavnem intervjuju povedal, da si zaslužni papež nikoli ni mislil, da bo živel tako dolgo. ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

O avtorju