Jure Sešek
Miha Močnik
Alen Salihović
Sveti trije kralji (foto: Pixabay)
Sveti trije kralji | (foto: Pixabay)

Tretji sveti večer – kako pa naprej?

05.01.2021, 07:10 Marjana Debevec

Večer pred jutrišnjim praznikom Gospodovega razglašenja je po izročilu tretji in zadnji sveti večer. Zato pokadimo in pokropimo naše domove z blagoslovljeno vodo. Na vhodna vrata pa napišemo začetnice imen treh kraljev z letnico novega leta: 20 + G + M + B + 21. Ob tem pa se letos še posebej sprašujemo, kakšno bo leto, ki ga začenjamo. Za nami je leto preizkušnje, pred nami negotovost. Imamo na to, kar se bo dogajalo, sploh kakšen vpliv? Papež nam na ta vprašanja odgovarja v okrožnici Vsi bratje.

Preizkušnja pandemije nas vedno bolj razgalja kot ljudi – brez mask in privilegijev. Po eni strani se med nami poglabljajo razlike - dovolj je odpreti družbena omrežja - po drugi strani pa nas papež nevsiljivo, a vztrajno vabi, naj v drugem, tudi če je z drugega pola, prepoznamo brata. »Biti brat pomeni biti z drugim kot je bil Samarijan s tujcem. Torej pomeni biti odprt do drugega, se srečati in zaživeti kulturo bližine«, je prepričan sociolog dr. Igor Bahovec.

Po besedah ekonomista mag. Jorga Petroviča to pomeni, da se moramo naučiti kulture dialoga, se začeti potrpežljivo poslušati in se slišati ter sogovorniku dovoliti, da ima svoje stališče. »Sploh pa mislim, da je treba narediti nekaj ključnega v komunikaciji na spletnih medijih. Tam pravzaprav nimamo več dialoga. Papež lepo zapiše, da je tam samo še vpitje, da so tam samo še monologi in to ne prispeva praktično k ničemur«. Zato predlaga zavzemanje za pristen dialog in več prijaznosti drug do drugega.

V naši slovenski družbi pa vse to kliče tudi k spravi. Predpogoj zanjo je po papeževih besedah prizadevanje za zgodovinsko resnico, ki pa se odpove maščevanju ter se zavzema za pravičnost in usmiljenje, pojasnjuje moralni teolog dr. Roman Globokar. »Sprava je tista država, ko se jaz odpovem povračilu z nasiljem za zlo, ki me je prizadelo. Zato da ne bom več v posesti zla, bolečine, hudega, ampak da bom presekal ta krog. To pa ne pomeni, da bom pozabil na to, kar se je zgodilo. Nujno, pravi papež, se je potrebno spominjati. Zgodovinska resnica je tista, ki nam preprečuje, da bi spet padli v isto zlo, v isti začaran krog«. Bomo zmogli v tem letu naše korake usmeriti na to pot?

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Duhovnost

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papeža skupaj (photo: agenzia SIR) Papeža skupaj (photo: agenzia SIR)

Benedikt XVI. vedno bolj šibek, a povsem bister

Tajnik zaslužnega papeža Benedikta XVI. škof Georg Gänswein je povedal, da je upokojeni papež sicer šibek, vendar povsem bister. Včeraj je bil, tako kot papež Frančišek, cepljen proti novemu ...

dr. Ivan Štuhec (photo: ARO) dr. Ivan Štuhec (photo: ARO)

Anarho-libertaren totalitarizem na pohodu

Ne vemo ali bodo nekoč na radio Slovenija poročali v oddaji »na današnji dan«, da je 15. januarja 2021 bila vložena nezaupnica vladni koaliciji SDS, NSi in SMC pod vodstvom Janeza Janše, ki je ...

Najlepša kozmetika je nasmeh na maminem obrazu  (photo: PixaBay) Najlepša kozmetika je nasmeh na maminem obrazu  (photo: PixaBay)

Marko Juhant: Sinovi imajo radi urejene mame

Potrpežljivost je znak spoštovanja drugega. Res je, veliko govorimo tem, da otroke spoštujemo, da imajo svoje pravice in podobno . V resničnem življenju pa se to pokaže na zelo preprost način. Jim ...

O avtorju