Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Božični čas (foto: ARO)
Božični čas | (foto: ARO)

Pesmi, ki so nastale na daljavo in približale občutke, ki jih pogrešamo

Pozitiva | 10.01.2021, 20:03 Mateja Feltrin Novljan

Preteklo leto nas je za marsikaj prikrajšalo, po drugi strani pa od nas zahtevalo veliko iznajdljivosti, ki je nazadnje obrodila dobre sadove. Če bi živeli v ustaljenih tirnicah, a žal ne, bi v decembru in prvih januarskih dneh uživali v mnogih božično novoletnih koncertih, ki bi se odvijali po vsej Sloveniji. A to ne pomeni, da se v teh časih ni pelo in igralo.

Člani Zbora sv. Nikolaja Litija ter dijakinje in dijaki petih zborov, ki delujejo na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu v Ljubljani, so imeli pevske vaje na daljavo, potem so posneli vsak svoj glas in pripravili praznične pesmi, ki smo jih v programu Radia Ognjišče slišali na novega leta dan in tako doživeli res poseben koncert.

Več o skladbah nam je povedala Helena Fojkar Zupančič, zborovska dirigentka in profesorica na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu v Ljubljani. Zbor sv. Nikolaja Litija pa je pripravil tudi poseben Nikolajev božični online koncert, ki je iz posnetkov skladb preteklih božičnih koncertov in opremljen z lepimi fotografijami.

V to, da so mladi vztrajali pri petju na daljavo, je bilo treba vložiti več napora, a obrodilo je sadove in resnično so pokazali svoje talente. »Pevske vaje potekajo preko zooma, to pomeni, da dirigent lahko sliši samo sebe, razen če povabi posameznega pevca, da zapoje solo, nikoli pa ne sliši, in tudi pevci ne, skupinske slike celega zbora. Dejansko smo zelo prikrajšani za veselje in užitek ob harmoniji, ob poslušanju skupne slike, zato smo se že v prvem in tudi drugem valu odločili, da se posnamemo in naredimo videospote,« je povedala Helena Fojkar Zupančič in predstavila vseh šest skladb, ki smo jih slišali. Vse videospote najdete tudi na youtube kanalu. Helena Fojkar Zupančič je navdušena nad pevci in pevkami, ker so vztrajali kljub temu, da so res veliko ur presedeli pred ekrani, in kolegi dirigenti, s katerimi so jih skupaj odlično motivirali: »Delo, ki smo ga vložili v ta zahteven čas, se bo obrestovalo potem, ko se spet srečamo v živo, česar se vsi zelo veselimo.«


Večerni program so obogatile naslednje pesmi:

Zbor sv. Nikolaja Litija, dirigentka Helena Fojkar Zupančič
Franz Xaver Gruber: Sveta noč, aranžma Samo Vovk

Dekliški zbor 1. letnika Škofijske klasične gimnazije, dirigentka Marjetka Kozmus, klavir Simon Prašnikar
Martin Lesjak: Božični čas

Fantovski zbor 1. letnika Škofijske klasične gimnazije, dirigent Tine Bec
Thank God it's Christmas, priredba pesmi zasedbe Queen

(Z)Mešani zbor Škofijske klasične gimnazije, dirigentka Helena Fojkar Zupančič
France Gačnik: Ko so pastirji, aranžma Samo Vovk

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, dirigentka Helena Fojkar Zupančič, klavir Simon Prašnikar
John Rutter: Angelska pesem

Mešani mladinski zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, dirigent Damijan Močnik, orgle Matic Podobnik
Dva odlomka iz Tomčevega Slovenskega božiča

Zvonovi zvonijo

Božični čas sklepamo z današnjim praznikom Jezusovega krsta, pa čeprav se v bogoslužju božične pesmi slišijo še vse tja do svečnice. V tem zapisu pa bi vas radi opozorili še na zanimiv virtualni koncert z naslovom Zvonovi zvonijo, ki sta ga na letošnji tretji sveti večer pripravila Francka Šenk in Matic Podobnik.

»Zvonjenje zvonov nas spremlja na naših življenjskih poteh. Če jim prisluhnemo, povzdignejo naše misli in nas vabijo, da se ozremo vase in odpremo srca. Sklop skladb, ki so predstavljene, se navezuje na rojstvo in življenje. Naj odzvanjajo kot zvonovi in prinesejo mir ter iskreno veselje,« sta zapisala ob koncertu, ki je bil 2. januarja posnet v župnijski cerkvi v Adergasu. Matic Podobnik je igral na tamkajšnje Orgle opus 14, ki so delo Orglarstva Močnik iz Cerkelj na Gorenjskem.

Matic Podobnik je dijak 4. letnika Škofijske klasične gimnazije in vzporedno zaključnega letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Posveča se tako skladanju kot poustvarjanju na orglah in klavirju ter petju v različnih pevskih zborih.

Sopranistka Francka Šenk je študirala solopetje na Univerzi Mozarteum v Salzburgu, kjer je magistrirala iz opernega in koncertnega petja ter solopevske pedagogike. Pred tem je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala iz glasbene pedagogike, solopetje pa je obiskovala pri prof. Marcosu Bajuku. Oba umetnika povezuje rodna vas Hotemaže.

Pozitiva
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...