Boštjan SmoleBoštjan Smole
Postojmo ob jaslih, molimo. Mnogi so potrebni naše duhovne podpore. (foto: PixaBay)
Postojmo ob jaslih, molimo. Mnogi so potrebni naše duhovne podpore. | (foto: PixaBay)

Povezava z Gospodom da notranjo luč

Svetovalnica | 25.12.2020, 08:30 Nataša Ličen

Božič je večplasten praznik, letos nam liturgično lahko še posebej blizu. Pripravljamo se skozi ves advent na prihod Boga. Na čas, ko je nebo še posebej odprto.

Povezava z Gospodom je tisto, kar prižge Božjo lučko. Božič prinese povezanost.

Kako stopi Bog v moje življenje, je pri tem ključno. Na kaj se, v kritičnih trenutkih, ko smo povsem brez moči, opremo? Človeška duša hrepeni po odrešenju, kaj nas pri tem zaustavlja, kaj se postavlja na to pot iskanja in odrešitve?

Povezani z Gospodom v molitvi in preko Besede
Povezani z Gospodom v molitvi in preko Besede © PixaBay

Na božični dan je nebo na stežaj odprto, je dejal p. Silvo Šinkovec, jezuit, ki smo ga na praznik povabili v Svetovalnico: »Človeško srce je včasih prazno občutij, kot prazna votlina, brez človeške topline in Božje luči. Letos je to še posebej kričeče. Naj Bog pride v naše, včasih tako prazne, duše. Svet se je ustavil z virusom, tu ne gre samo za telesno, gre tudi za duhovni boj. Disciplina je zelo pomembna, a ob vsem je pomembna tudi molitev, notranja duhovna disciplina. Naj Kristus pride v naše izpraznjene votline srca, se učloveči in poboža človeško dušo.«

Učimo se nove govorice, jezika ljubezni, tolažbe in upanja, sporazumevanja z očmi.

P. Silvo Šinkovec
P. Silvo Šinkovec © ARO

»Milost, ki je pripravljena, bo lahko stekla v naša srca, če se bomo ustavili, pokleknili pred jasli in molili. Mnogi potrebujejo našo duhovno oporo. Jezik ljubezni je posebej pomemben. Kristjani, zdaj je naš trenutek, izrabimo odprto nebo, kolikor le lahko, kličimo svetost na našo deželo in ljudi.«

Kaj nas vedno znova »vrže iz tira«?
»Običajno so to zelo majhne, drobne, morda celo nepomembne stvari. V marsičem smo razvajeni. Veliko lahko naredimo z vajo za drugačno držo, ki jo vztrajno ponavljamo iz dneva v dan. Včasih kdo, ki nehote pogosto preklinja, potoži, in reče, ne vem, od kod pridejo grde besede? Nekaj je stvar naše volje, marsikaj lahko »natreniramo«, vendar samo to ni dovolj. Zgoditi se mora še en preskok, ob katerem se začne naša verska zgodba. Od kod jeza, brez pravega razloga, zavist, neprekinjena žalost, vsa ta močna čustva, ki pridejo nesorazmerno z dogodki? Gre za duhovni boj.«

Na praznik je nebo še posebej odprto za milosti
Na praznik je nebo še posebej odprto za milosti © PixaBay

Proti duhovni sili, ki nas lahko obvladuje krajši ali daljši čas, se je treba boriti z duhovnimi prijemi. Volja je premalo.

»Če mislimo, da bomo le s svojo voljo lahko vse premagali, hitro odnehamo, ko ne gre vse po naše. Blagoslov in molitev sta vaji, zavedanje, da je svetost edina moč, ki lahko odžene vsako temo. Ko se tega zavemo in to konkretno vadimo, pridobimo duhovno moč, da se zoperstavimo slabemu. Kot rečemo pri spovedi, pomagaj mi s svojo milostjo. Duhovna moč nas bo obvarovala v takšnih trenutkih.«

Svetovalnica, Duhovnost, Za življenje, Globine, Sol in luč, Srečanja
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...