Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Vojaki in vojakinje Slovenske vojske (foto: Daniel Novakovič / STA)
Vojaki in vojakinje Slovenske vojske | (foto: Daniel Novakovič / STA)

Nekdanja ministrica Ljubica Jelušič: Gre za opremo, ki bi jo vojska potrebovala že davno

Slovenija | 02.12.2020, 07:36 Silvestra Sadar

Ob številnih zdravstvenih in socialnih potrebah zaradi epidemije del javnosti pretresa vprašanje posodobitve Slovenske vojske. Državni zbor je 20. novembra potrdil predlog zakona o investicijah vanjo. Do leta 2026 ji namenja 780 milijonov evrov. Stranki Levica in SD, ki zakonu nasprotujeta, sta zbrali 28 tisoč glasov za to, da bi državljani lahko o tem odločali na referendumu. Vprašanje je, ali lahko laični ljudski glas odloča o obrambi države in opremi vojske, zato države, ne le Slovenija, referenduma o tem vprašanju ne predvidevajo.

Stroka v javnosti praktično ne dobi glasu. Če ga, mediji, kot javna RTV na koncu oddaje Studio City, objavijo lažne podatke o denarju za vojsko. Vrstijo se populizmi, češ da naši vojaki v Afganistanu pobijajo civiliste, da organizacija želi kupiti nepotrebne oklepnike, bojni helikopter in transportno letalo. Vse to kaže na popolno nepoznavanje in politizacijo vprašanja.

Glede sprejetega zakona nekdanja obrambna ministrica doktorica Ljubica Jelušič poudarja: »Pri zakonu o investicijah v Slovenski vojski gre za način, kako sploh za neko daljše časovno obdobje zagotoviti sredstva za opremo Slovenske vojske.« Vojaške opreme seveda ne moremo kupiti čez noč, kot lahko storimo s čevlji. Gre za večletne projekte. Trenutna zakonodaja predvideva le štiriletne načrte, zato bi moralo o tem razpravljati najprej finančno ministrstvo, opozarja Jelušičeva in dodaja: »Opremo, ki jo omenja sedanji zakon, bi vojska potrebovala že davno, se pravi pred najmanj desetimi leti."

dr. Ljubica Jelušič
dr. Ljubica Jelušič © ARO

Je Slovenija NATOVA dekla? »Zavezali smo se h kolektivni obrambi, kar ne pomeni, da te naše obrambne zmogljivosti zveza NATO vidi samo kot nekaj, kar bo selila po svojem ozemlju, kjerkoli bi to ozemlje bilo napadeno, ampak gre tudi za to, da moramo mi svoj prostor, svoj del natovega ozemlja biti sposobni braniti. Na primer, če nismo sposobni nadzirati svojega zračnega prostora, potem nam pri tem pomagajo druge države članice zveze.«

Bo vojska kupila oklepnike, da bo lahko odšla v Afganistan? To je grobo zavajanje, pravi sogovornica. Misijo tam je načrtovala OZN, izvajal pa jo je NATO s partnericami in »ta misija se je končala leta 2014«, je še povedala nekdanja obrambna ministrica dr. Ljubica Jelušič. Tam zdaj sodeluje samo še deset vojakov inštruktorjev. Morda ni odveč pregovor, ki ga je v DZ povedal poslanec SDS Jožef Lenart: Kdor ne hrani svoje vojske, kmalu hrani tujo! In ne pozabimo, tudi to bomo morali plačevati. O tem, koliko, verjetno ne bomo odločali sami!

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.