Robert BožičRobert Božič
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Vojaki in vojakinje Slovenske vojske (foto: Daniel Novakovič / STA)
Vojaki in vojakinje Slovenske vojske | (foto: Daniel Novakovič / STA)

Nekdanja ministrica Ljubica Jelušič: Gre za opremo, ki bi jo vojska potrebovala že davno

Slovenija | 02.12.2020, 07:36 Silvestra Sadar

Ob številnih zdravstvenih in socialnih potrebah zaradi epidemije del javnosti pretresa vprašanje posodobitve Slovenske vojske. Državni zbor je 20. novembra potrdil predlog zakona o investicijah vanjo. Do leta 2026 ji namenja 780 milijonov evrov. Stranki Levica in SD, ki zakonu nasprotujeta, sta zbrali 28 tisoč glasov za to, da bi državljani lahko o tem odločali na referendumu. Vprašanje je, ali lahko laični ljudski glas odloča o obrambi države in opremi vojske, zato države, ne le Slovenija, referenduma o tem vprašanju ne predvidevajo.

Stroka v javnosti praktično ne dobi glasu. Če ga, mediji, kot javna RTV na koncu oddaje Studio City, objavijo lažne podatke o denarju za vojsko. Vrstijo se populizmi, češ da naši vojaki v Afganistanu pobijajo civiliste, da organizacija želi kupiti nepotrebne oklepnike, bojni helikopter in transportno letalo. Vse to kaže na popolno nepoznavanje in politizacijo vprašanja.

Glede sprejetega zakona nekdanja obrambna ministrica doktorica Ljubica Jelušič poudarja: »Pri zakonu o investicijah v Slovenski vojski gre za način, kako sploh za neko daljše časovno obdobje zagotoviti sredstva za opremo Slovenske vojske.« Vojaške opreme seveda ne moremo kupiti čez noč, kot lahko storimo s čevlji. Gre za večletne projekte. Trenutna zakonodaja predvideva le štiriletne načrte, zato bi moralo o tem razpravljati najprej finančno ministrstvo, opozarja Jelušičeva in dodaja: »Opremo, ki jo omenja sedanji zakon, bi vojska potrebovala že davno, se pravi pred najmanj desetimi leti."

dr. Ljubica Jelušič
dr. Ljubica Jelušič © ARO

Je Slovenija NATOVA dekla? »Zavezali smo se h kolektivni obrambi, kar ne pomeni, da te naše obrambne zmogljivosti zveza NATO vidi samo kot nekaj, kar bo selila po svojem ozemlju, kjerkoli bi to ozemlje bilo napadeno, ampak gre tudi za to, da moramo mi svoj prostor, svoj del natovega ozemlja biti sposobni braniti. Na primer, če nismo sposobni nadzirati svojega zračnega prostora, potem nam pri tem pomagajo druge države članice zveze.«

Bo vojska kupila oklepnike, da bo lahko odšla v Afganistan? To je grobo zavajanje, pravi sogovornica. Misijo tam je načrtovala OZN, izvajal pa jo je NATO s partnericami in »ta misija se je končala leta 2014«, je še povedala nekdanja obrambna ministrica dr. Ljubica Jelušič. Tam zdaj sodeluje samo še deset vojakov inštruktorjev. Morda ni odveč pregovor, ki ga je v DZ povedal poslanec SDS Jožef Lenart: Kdor ne hrani svoje vojske, kmalu hrani tujo! In ne pozabimo, tudi to bomo morali plačevati. O tem, koliko, verjetno ne bomo odločali sami!

Slovenija
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...