Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Skupaj lahko gradimo boljšo prihodnost (foto: Pixabay)
Skupaj lahko gradimo boljšo prihodnost | (foto: Pixabay)

»Mislim, da teroristi ne poznajo islama«

| 10.11.2020, 11:36 Marjana Debevec

Po tragičnih terorističnih napadih v Franciji in Avstriji je Svetovna konferenca religij za mir obsodila vsakršno nasilje in spodbudila k spoštovanju. Spomnila je, da je svoboda izražanja človekova pravica, h kateri se moramo vzgajati. Med mnogimi, ki so obsodili nasilna dejanja, pa je tudi društvo Medkulturni dialog, ki povezuje muslimane, ki so v Slovenijo prišli iz Turčije. K pogovoru smo povabili Furkana Gunerja iz omenenjega društva.

Kako ste v Društvu Medkulturni dialog spremljali zadnje teroristične napade v Franciji in Avstriji?

Ti dogodki so nas močno pretresli. Seveda takšni grdi dogodki je žalostil vseh ljudi, ki imajo smisel in občutek za človečnost. To nas je še bolj globoko šokiral. Ker tisti, ki opravljajo to dejanje, pravijo, da so muslimani. Vendar knjiga muslimanov pravi: ubiti enega človeka je kot ubiti celo človeštvo. Reševanje enega človeka je kot reševanje vseh ljudi. Mislim, da ti teroristi ne poznajo knjigo islama. Torej, to morajo biti zelo nevedni ljudje. Zato smo te dogodke spremljali z bolečino.

Ali je nasilje v imenu vere po vašem mnenju kdaj dovoljeno? Zakaj?

Nasilja ni mogoče uporabiti v imenu religije. Hz Mohamed (sav) je prepovedal vse vrste nasilja nad vsemi živimi bitji. Fethullah Gülen je v svojem članku iz leta 2012 dejal, da "nasilje v preroški tradiciji ne obstaja". In on tudi zelo jasno izjavil je, da musliman ne more biti terorističen in terorist ne more biti musliman. Ker uporaba nasilja rodi anarhijo in teror. Vendar religija skuša z vsemi močmi ohranjati red.

V društvu se zavzemate za dialog. Se vam zdi, da je dialog med muslimani in kristjani mogoč? Kaj pa s pripadniki drugih verstev in neverujočimi?

Ja. Menimo, da lahko pride do dialoga med muslimani in kristjani. Ker obstajajo skupne vrednote glede religije. Prav tako je mogoč dialog z drugimi religijami in neverniki. Z neverujoči ljudmi se lahko združimo okoli univerzalnih vrednot. Lahko ga dosežemo na imenovalcu človeštva. Ker smo vsi ljudje.

In mi tudi verjamemo da moramo ljubiti ustvarjeno zaradi stvarnika. Seveda v zvezi s tem morata obe skupnosti narediti korak in pokazati civilizirano držo. Verjamem, da se to lahko zgodi. Mislim, da od uresničitve tega dialoga je odvisen mir v svetu.

Na kakšen temelju si predstavljate gradnjo dialoga?

Verjamemo, da  dialog poteka okoli skupnih vrednosti. Pravzaprav imamo več skupnih vrednosti kot različne vrednosti med ljudmi. Tu je pomembno, da se osredotočimo na tisto, kar nam je skupnega, in si prizadevamo najti skupne razloge za dialog med celotnim človeštvom.

Kaj bi vi izpostavili kot bistvo muslimanske vere? Kaj vam pomeni biti vernik?

V nadaljevanju jih lahko navedem na zelo kratko. Verjeti v enost Boga, pravičnost, mir, človeško dostojanstvo, enakost med vsemi ljudmi (ne glede na njihovo raso, barvo, narodnost in jezik) in ohranjati prirojeno naravo človeštva. Nenazadnje varnost, zaupanje in natančnost. Ker naš prerok Mohamed (s.a.w.) muslimana opisuje takole: Pravi musliman je tisti, iz katerega jezika in rok so ljudje na varnem.

Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...