Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Manca HribarManca Hribar
Skupaj lahko gradimo boljšo prihodnost (foto: Pixabay)
Skupaj lahko gradimo boljšo prihodnost | (foto: Pixabay)

»Mislim, da teroristi ne poznajo islama«

| 10.11.2020, 11:36 Marjana Debevec

Po tragičnih terorističnih napadih v Franciji in Avstriji je Svetovna konferenca religij za mir obsodila vsakršno nasilje in spodbudila k spoštovanju. Spomnila je, da je svoboda izražanja človekova pravica, h kateri se moramo vzgajati. Med mnogimi, ki so obsodili nasilna dejanja, pa je tudi društvo Medkulturni dialog, ki povezuje muslimane, ki so v Slovenijo prišli iz Turčije. K pogovoru smo povabili Furkana Gunerja iz omenenjega društva.

Kako ste v Društvu Medkulturni dialog spremljali zadnje teroristične napade v Franciji in Avstriji?

Ti dogodki so nas močno pretresli. Seveda takšni grdi dogodki je žalostil vseh ljudi, ki imajo smisel in občutek za človečnost. To nas je še bolj globoko šokiral. Ker tisti, ki opravljajo to dejanje, pravijo, da so muslimani. Vendar knjiga muslimanov pravi: ubiti enega človeka je kot ubiti celo človeštvo. Reševanje enega človeka je kot reševanje vseh ljudi. Mislim, da ti teroristi ne poznajo knjigo islama. Torej, to morajo biti zelo nevedni ljudje. Zato smo te dogodke spremljali z bolečino.

Ali je nasilje v imenu vere po vašem mnenju kdaj dovoljeno? Zakaj?

Nasilja ni mogoče uporabiti v imenu religije. Hz Mohamed (sav) je prepovedal vse vrste nasilja nad vsemi živimi bitji. Fethullah Gülen je v svojem članku iz leta 2012 dejal, da "nasilje v preroški tradiciji ne obstaja". In on tudi zelo jasno izjavil je, da musliman ne more biti terorističen in terorist ne more biti musliman. Ker uporaba nasilja rodi anarhijo in teror. Vendar religija skuša z vsemi močmi ohranjati red.

V društvu se zavzemate za dialog. Se vam zdi, da je dialog med muslimani in kristjani mogoč? Kaj pa s pripadniki drugih verstev in neverujočimi?

Ja. Menimo, da lahko pride do dialoga med muslimani in kristjani. Ker obstajajo skupne vrednote glede religije. Prav tako je mogoč dialog z drugimi religijami in neverniki. Z neverujoči ljudmi se lahko združimo okoli univerzalnih vrednot. Lahko ga dosežemo na imenovalcu človeštva. Ker smo vsi ljudje.

In mi tudi verjamemo da moramo ljubiti ustvarjeno zaradi stvarnika. Seveda v zvezi s tem morata obe skupnosti narediti korak in pokazati civilizirano držo. Verjamem, da se to lahko zgodi. Mislim, da od uresničitve tega dialoga je odvisen mir v svetu.

Na kakšen temelju si predstavljate gradnjo dialoga?

Verjamemo, da  dialog poteka okoli skupnih vrednosti. Pravzaprav imamo več skupnih vrednosti kot različne vrednosti med ljudmi. Tu je pomembno, da se osredotočimo na tisto, kar nam je skupnega, in si prizadevamo najti skupne razloge za dialog med celotnim človeštvom.

Kaj bi vi izpostavili kot bistvo muslimanske vere? Kaj vam pomeni biti vernik?

V nadaljevanju jih lahko navedem na zelo kratko. Verjeti v enost Boga, pravičnost, mir, človeško dostojanstvo, enakost med vsemi ljudmi (ne glede na njihovo raso, barvo, narodnost in jezik) in ohranjati prirojeno naravo človeštva. Nenazadnje varnost, zaupanje in natančnost. Ker naš prerok Mohamed (s.a.w.) muslimana opisuje takole: Pravi musliman je tisti, iz katerega jezika in rok so ljudje na varnem.

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...