Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Blitva (foto: Pixabay)
Blitva | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina: Iz blitve naredimo juho, prilogo ali nadev za lazanjo

Kuhajmo s s. Nikolino | 15.07.2020, 09:39 Matjaž Merljak

Blitva ima zelo malo kalorij, a vsebuje pomembna hranila: vitamina A in C, kalij, mangan, železo in kalcij, okus je podoben špinači, dobrodošlo je, ker je na razpolago je vse leto. Iz nje lahko naredimo različne jedi, njihova priprava je enostavna. Lahko jo tudi zamrznemo.

Blitva je zelo priljubljena kot priloga oz. prikuha, nekateri pa imajo raje juho. Uporabimo jo lahko tudi pri nadevih: za palačinke, lazanjo ... v obeh primerih je za podlago tudi skuta. A najprej moramo opraviti blanširanje, svetuje sestra Nikolina. Če bomo blitvo ali špinačo dali v skrinjo, jo najprej položimo v vrelo vodo, dvakrat obrnemo ter prestavimo v skledo z mrzlo vodo ter odcedimo, da je čim prej ohlajena. Pri blitvi stebla posebej porabimo. Nasekljano blitvo nalagamo v vrečke in zapremo.

Več receptov sestre Nikoline za jedi iz blitve.

Blitva na vrtu
Blitva na vrtu © Pixabay

V zadnji oddaji Svetovalnica ste sestro Nikolino spraševali tudi za sirup iz rdečega in črnega ribeza ter malin, pehtranovo potico, pripravo bešamela in preliva za muskako ... 

Pehtranovka
Naredimo mehko kvašeno testo, še bolj mehko, kot za potico. Sestavine: 1/2 kg moke, 2 rumenjaka, 2 dag kvasa, 8-10 dag masla in olja. To ugnetemo in vzhajamo, pehtran pa operemo in osušimo ter narežemo. Ob tem v rum namočimo rozine.
Testo razvaljamo in dobro potresemo s pehtranom ter s sočnimi rozinami, zavijemo, prestavimo v model ali namazan pekač. Vzhaja naj eno uro, prebodemo in na vrhu namažemo ter pečemo pri 180 stopinjah približno eno uro.

Ste že naročeni na podcast nasvetov sestre Nikoline? To lahko opravite hitro in preprosto.

Marmelada iz češenj in rdečega ribeza
Sadje očistimo in na kg dodamo 300 do 350 g sladkorja. Kuhamo do vrenja, po potrebi s paličnim mešalnikom naredimo bolj gladko marmelado ali pa uporabimo pasirko. Dodamo v pogrete kozarčke.

Vse nasvete najdete tukaj.

Kuhajmo s s. Nikolino
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...

O avtorju