Petra MalenšekPetra Malenšek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Blitva (foto: Pixabay)
Blitva | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina: Iz blitve naredimo juho, prilogo ali nadev za lazanjo

Kuhajmo s s. Nikolino | 15.07.2020, 09:39 Matjaž Merljak

Blitva ima zelo malo kalorij, a vsebuje pomembna hranila: vitamina A in C, kalij, mangan, železo in kalcij, okus je podoben špinači, dobrodošlo je, ker je na razpolago je vse leto. Iz nje lahko naredimo različne jedi, njihova priprava je enostavna. Lahko jo tudi zamrznemo.

Blitva je zelo priljubljena kot priloga oz. prikuha, nekateri pa imajo raje juho. Uporabimo jo lahko tudi pri nadevih: za palačinke, lazanjo ... v obeh primerih je za podlago tudi skuta. A najprej moramo opraviti blanširanje, svetuje sestra Nikolina. Če bomo blitvo ali špinačo dali v skrinjo, jo najprej položimo v vrelo vodo, dvakrat obrnemo ter prestavimo v skledo z mrzlo vodo ter odcedimo, da je čim prej ohlajena. Pri blitvi stebla posebej porabimo. Nasekljano blitvo nalagamo v vrečke in zapremo.

Več receptov sestre Nikoline za jedi iz blitve.

Blitva na vrtu
Blitva na vrtu © Pixabay

V zadnji oddaji Svetovalnica ste sestro Nikolino spraševali tudi za sirup iz rdečega in črnega ribeza ter malin, pehtranovo potico, pripravo bešamela in preliva za muskako ... 

Pehtranovka
Naredimo mehko kvašeno testo, še bolj mehko, kot za potico. Sestavine: 1/2 kg moke, 2 rumenjaka, 2 dag kvasa, 8-10 dag masla in olja. To ugnetemo in vzhajamo, pehtran pa operemo in osušimo ter narežemo. Ob tem v rum namočimo rozine.
Testo razvaljamo in dobro potresemo s pehtranom ter s sočnimi rozinami, zavijemo, prestavimo v model ali namazan pekač. Vzhaja naj eno uro, prebodemo in na vrhu namažemo ter pečemo pri 180 stopinjah približno eno uro.

Ste že naročeni na podcast nasvetov sestre Nikoline? To lahko opravite hitro in preprosto.

Marmelada iz češenj in rdečega ribeza
Sadje očistimo in na kg dodamo 300 do 350 g sladkorja. Kuhamo do vrenja, po potrebi s paličnim mešalnikom naredimo bolj gladko marmelado ali pa uporabimo pasirko. Dodamo v pogrete kozarčke.

Vse nasvete najdete tukaj.

Kuhajmo s s. Nikolino
dr. Jože Možina (photo: ) dr. Jože Možina (photo: )

Dr. Možina toži Svetlano Makarovič zaradi žaljivk

Na okrajnem sodišču v Ljubljani naj bi jutri stekla obravnava v odškodninski tožbi, s katero novinar in zgodovinar dr. Jože Možina od Svetlane Makarovič zahteva opravičilo in odškodnino zaradi ...

Papež Leon XIV. na motorju (photo: Vatican Media) Papež Leon XIV. na motorju (photo: Vatican Media)

Papež Leon XIV. pozdravil »Jezusove motoriste«

Tudi Leon XIV. vsak teden po sredini splošni avdienci pozdravi različne skupine in posameznike. Med drugimi je na Trg svetega Petra v sredo zjutraj z motornimi kolesi Harley Davidson prispela ...

Devica Marija (photo: cathopic) Devica Marija (photo: cathopic)

Marijin rojstni dan

Obhajamo praznik Praznik Marijinega rojstva. Zato bo slovesno še posebej po Marijinih romarskih središčih in vseh cerkvah, ki so ji posvečene. Na brezjah bo sveto mašo ob 10.00 daroval koprski ...

Tedni duhovnosti v Stražišču, poleg mladih še duhovnika Primož Erjavec in Tomaž Kodrič (photo: osebni arhiv) Tedni duhovnosti v Stražišču, poleg mladih še duhovnika Primož Erjavec in Tomaž Kodrič (photo: osebni arhiv)

Brez te skupnosti bi ostal brez kisika

Gibanje Pot že več kot šest desetletjij povezuje mlade, družine in duhovnike, ki iščejo globlji odnos s Kristusom in pristno skupnost v Cerkvi. V pogovoru z duhovnikom Tomažem Kodričem smo se ...

Osnovna šola (photo: ) Osnovna šola (photo: )

Kdo bo učil v osnovnih šolah?

Novo šolsko leto prinaša več sprememb, med katerimi so najpomembnejše vezane na omejitev uporabe telefonov in varnostne ukrepe. Šole se še vedno soočajo tudi s kadrovskim mankom, pospešeno pa ...

O avtorju