Jure SešekJure Sešek
Blitva (foto: Pixabay)
Blitva | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina: Iz blitve naredimo juho, prilogo ali nadev za lazanjo

Kuhajmo s s. Nikolino | 15.07.2020, 09:39 Matjaž Merljak

Blitva ima zelo malo kalorij, a vsebuje pomembna hranila: vitamina A in C, kalij, mangan, železo in kalcij, okus je podoben špinači, dobrodošlo je, ker je na razpolago je vse leto. Iz nje lahko naredimo različne jedi, njihova priprava je enostavna. Lahko jo tudi zamrznemo.

Blitva je zelo priljubljena kot priloga oz. prikuha, nekateri pa imajo raje juho. Uporabimo jo lahko tudi pri nadevih: za palačinke, lazanjo ... v obeh primerih je za podlago tudi skuta. A najprej moramo opraviti blanširanje, svetuje sestra Nikolina. Če bomo blitvo ali špinačo dali v skrinjo, jo najprej položimo v vrelo vodo, dvakrat obrnemo ter prestavimo v skledo z mrzlo vodo ter odcedimo, da je čim prej ohlajena. Pri blitvi stebla posebej porabimo. Nasekljano blitvo nalagamo v vrečke in zapremo.

Več receptov sestre Nikoline za jedi iz blitve.

Blitva na vrtu
Blitva na vrtu © Pixabay

V zadnji oddaji Svetovalnica ste sestro Nikolino spraševali tudi za sirup iz rdečega in črnega ribeza ter malin, pehtranovo potico, pripravo bešamela in preliva za muskako ... 

Pehtranovka
Naredimo mehko kvašeno testo, še bolj mehko, kot za potico. Sestavine: 1/2 kg moke, 2 rumenjaka, 2 dag kvasa, 8-10 dag masla in olja. To ugnetemo in vzhajamo, pehtran pa operemo in osušimo ter narežemo. Ob tem v rum namočimo rozine.
Testo razvaljamo in dobro potresemo s pehtranom ter s sočnimi rozinami, zavijemo, prestavimo v model ali namazan pekač. Vzhaja naj eno uro, prebodemo in na vrhu namažemo ter pečemo pri 180 stopinjah približno eno uro.

Ste že naročeni na podcast nasvetov sestre Nikoline? To lahko opravite hitro in preprosto.

Marmelada iz češenj in rdečega ribeza
Sadje očistimo in na kg dodamo 300 do 350 g sladkorja. Kuhamo do vrenja, po potrebi s paličnim mešalnikom naredimo bolj gladko marmelado ali pa uporabimo pasirko. Dodamo v pogrete kozarčke.

Vse nasvete najdete tukaj.

Kuhajmo s s. Nikolino
Družina zbrana ob jaslicah kot jo vidi umetna inteligenca (photo: Chatgpt) Družina zbrana ob jaslicah kot jo vidi umetna inteligenca (photo: Chatgpt)

Takega večera mnogi narodi ne poznajo

Pred nami je prvi sveti večer. Podoben je drugim večerom, a vseeno je zelo drugačen. Je večer, ko se že veselimo jutrišnjega praznika – rojstva Jezusa Kristusa. Stara slovenska navada je, da nocoj ...

Papež pred svetimi vrati (photo: Vatican Media) Papež pred svetimi vrati (photo: Vatican Media)

To noč se zate odpirajo sveta vrata Božjega srca

Sveti oče Frančišek je na sveti večer, med posebnim obredom odprl sveta vrata Jubileja 2025. V procesiji so zatem navzoči v atriju bazilike sv. Petra, stopili skozi sveta vrata v baziliko sv. ...

Naš gost - Arif Polikarp Sulejmanovič (photo: ARO) Naš gost - Arif Polikarp Sulejmanovič (photo: ARO)

Drži me za roko, ko bom odhajala

Našega decembrskega gosta in letošnjega jubilanta, ki mu tako na videz kot po živahnosti duha zlahka prisodimo četrtino let manj, že od majhnih nog spremlja sprejemanje različnosti in Božjih ...

Matic Vidic (photo: Rok Mihevc) Matic Vidic (photo: Rok Mihevc)

Odpreti svojo "štalo" je najlepše darilo za božič

Četrta adventna sveča že gori, kar pomeni, da se božični čas počasi bliža. Z vsakim prižigom sveče v adventnem vencu, se vedno bolj zavedamo, da je božič tik pred vrati. Ta čas naj bi bil obdobje ...

Mateja Mazgan Senegačnik se je tudi letos udeležila projekta Spust Božičkov s pediatrije (photo: PixaBay) Mateja Mazgan Senegačnik se je tudi letos udeležila projekta Spust Božičkov s pediatrije (photo: PixaBay)

Ko v Božičkovi preobleki plezam po pediatriji

Mateja Mazgan Senegačnik je svetovna popotnica. Odmevni so bili njeni opisi potovanj z babico, zdaj pa ji lahko že nekaj let sledimo na blogu, kjer opisuje izlete in doživetja primerna za družine. ...

O avtorju