Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Blitva (foto: Pixabay)
Blitva | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina: Iz blitve naredimo juho, prilogo ali nadev za lazanjo

Kuhajmo s s. Nikolino Matjaž Merljak

Blitva ima zelo malo kalorij, a vsebuje pomembna hranila: vitamina A in C, kalij, mangan, železo in kalcij, okus je podoben špinači, dobrodošlo je, ker je na razpolago je vse leto. Iz nje lahko naredimo različne jedi, njihova priprava je enostavna. Lahko jo tudi zamrznemo.

Blitva je zelo priljubljena kot priloga oz. prikuha, nekateri pa imajo raje juho. Uporabimo jo lahko tudi pri nadevih: za palačinke, lazanjo ... v obeh primerih je za podlago tudi skuta. A najprej moramo opraviti blanširanje, svetuje sestra Nikolina. Če bomo blitvo ali špinačo dali v skrinjo, jo najprej položimo v vrelo vodo, dvakrat obrnemo ter prestavimo v skledo z mrzlo vodo ter odcedimo, da je čim prej ohlajena. Pri blitvi stebla posebej porabimo. Nasekljano blitvo nalagamo v vrečke in zapremo.

Več receptov sestre Nikoline za jedi iz blitve.

Blitva na vrtu
Blitva na vrtu © Pixabay

V zadnji oddaji Svetovalnica ste sestro Nikolino spraševali tudi za sirup iz rdečega in črnega ribeza ter malin, pehtranovo potico, pripravo bešamela in preliva za muskako ... 

Pehtranovka
Naredimo mehko kvašeno testo, še bolj mehko, kot za potico. Sestavine: 1/2 kg moke, 2 rumenjaka, 2 dag kvasa, 8-10 dag masla in olja. To ugnetemo in vzhajamo, pehtran pa operemo in osušimo ter narežemo. Ob tem v rum namočimo rozine.
Testo razvaljamo in dobro potresemo s pehtranom ter s sočnimi rozinami, zavijemo, prestavimo v model ali namazan pekač. Vzhaja naj eno uro, prebodemo in na vrhu namažemo ter pečemo pri 180 stopinjah približno eno uro.

Ste že naročeni na podcast nasvetov sestre Nikoline? To lahko opravite hitro in preprosto.

Marmelada iz češenj in rdečega ribeza
Sadje očistimo in na kg dodamo 300 do 350 g sladkorja. Kuhamo do vrenja, po potrebi s paličnim mešalnikom naredimo bolj gladko marmelado ali pa uporabimo pasirko. Dodamo v pogrete kozarčke.

Vse nasvete najdete tukaj.

Kuhajmo s s. Nikolino
Mateja Sečnik je Slovenska kmetica leta 2025 (photo: Vir: FB Mateje Sečnik) Mateja Sečnik je Slovenska kmetica leta 2025 (photo: Vir: FB Mateje Sečnik)

Mateja Sečnik je slovenska kmetica leta 2025

V Zagorju ob Savi je v tem tednu potekala slovesnost Zveze kmetic Slovenije, na kateri so razglasili Slovensko kmetico leta 2025. To je postala Mateja Sečnik z Butajnove nad Horjulom, članica ...

Duhovnik Štefan Pavli (photo: Maja Morela ) Duhovnik Štefan Pavli (photo: Maja Morela )

Od tovarne do oltarja

Ob 70. osebnem jubileju duhovnega pomočnika v Župniji Ljubljana Koseze Štefana Pavlija, smo ga povabili k pogovoru v oddaji Naš gost. Ob tej življenjski obletnici smo se ozrli na prehojeno pod od ...

Gosta oddaje Pogovor o sta bila vodja IPP dr. Hugon Možina in predsednica Zbornice - Zveze Anita Prelec (photo: STA in osebni arhiv) Gosta oddaje Pogovor o sta bila vodja IPP dr. Hugon Možina in predsednica Zbornice - Zveze Anita Prelec (photo: STA in osebni arhiv)

O težavah ljubljanske urgence

Vse raziskave po svetu so pokazale, da je najpomembnejši vzrok kopičenja bolnikov na urgencah zasedenost bolnišnic. »Ko je ta zasedenost nekje preko 80-odstotna, začne kopičenje eksponentno ...

Kupujmo manj, a bolj kakovostno. Izmenjujmo si oblačila, popravljajmo jih, predelajmo. (photo: PixaBay) Kupujmo manj, a bolj kakovostno. Izmenjujmo si oblačila, popravljajmo jih, predelajmo. (photo: PixaBay)

Kako sokrivi smo z neodgovornim nakupovanjem?

Hitra moda – nenehno zagotavljanje novih trendovskih oblačil, obutve in drugih izdelkov po zelo nizkih cenah – je povzročila povečanje količine proizvedenih in zavrženih oblačil. Vse to ima močan ...

O avtorju

Avdio player - naslovnica