Slavi Košir
Jakob Čuk
Andrej Šinko
Mladi Celovčani v lutkovni predstavi Prijateljstvo (foto: Matjaž Merljak)
Mladi Celovčani v lutkovni predstavi Prijateljstvo | (foto: Matjaž Merljak)

Enakost v drugačnosti, strpnost v mišljenju

05.10.2020, 12:29 Matjaž Merljak

To je sporočilo predstave Prijateljstvo, ki jo je v prejšnjem tednu na oder postavila lutkovna skupina Mladi Celovčani pod mentorskim vodstvom Marice Hartmann, režiserka, avtorica besedila in lutk je Breda Varl

Vsi člani igralske zasedbe so iz Celovca in okolice in govorijo slovensko tako tudi vse vaje in priprave potekajo v slovenskem jeziku, ki ga je po zaslugi Brede Varl na odru slišali odlično in tudi razumljivost je na visoki ravni. Tudi lutke so otroci naredili sami, Breda Varl pravi, da je naredila le piko na i, njena pa je scena, ki je zaradi več vzrokov preprosta.

Hartmannova je povedala, da je aktualna zasedba skupaj že štiri leta in sedma skupina v društvu, ki sicer deluje že trideset let. Z njimi je dolga leta sodeloval Tine Varl, z likovno podobo mu je pomagala žena Breda. Zdaj Tine ne more več, Breda pa nadaljuje njegovo delo. Fascinirana je, da se taka dejavnost počne zaradi slovenskega jezika in pripadnosti matičnemu narodu. Nagovarjanje otrok v maternem jeziku v zgodnji fazi je najlepša stvar.

Pri snovanju besedila Breda Varl čaka na idejo, saj želi, da ima predstava neko sporočilnost, ki jo morajo najprej razumeti lutkarji, nato pa še obiskovalci. Letos obravnavajo trenutek, v katerem živimo.

Mladi Celovčani vsako leto pripravijo eno predstavo, ki jo potem še ponovijo tako na Koroškem kot v Sloveniji in Italiji. Priprave ponavadi potekajo poleti v Ankaranu, kjer se udeležijo počitniškega tedna Krščanske kulturne zveze. Letos so zaradi korona virusa vadili kar v Celovcu. Omenjenemu tednu so dodali še nekaj vikendov in predstava je ugledala luč sveta.

Mentorica, lutkarji, režiserka
Mentorica, lutkarji, režiserka © Matjaž Merljak

In kaj so povedali igralci?

Lara Čertov (16 let) z očetom govori slovensko, z mamo pa nemško, obiskuje Slovensko gimnazijo, lutke igra četrto leto in ji je zelo všeč. Njen brat Pavli (14 let) pa je pri lutkah tretje leto. Sestri Lina (7 let) in Lili Kropiunig (9 let) sta prvo leto pri lutkah, igrali sta tri vloge. Iz družine Kampuš prihajata Ana (11 let) in Lea (9 let). pri lutkah sta dve leti, doma pa vsi govorijo slovensko, v šoli pa govorijo nemško in slovensko, le enkrat na teden slovensko. Jan Fera (10 let) je pri lutkah štiri leta, njegov brat Lorin (6 let) pa dve leti. Inigo Wrolich (9 let) obiskuje 4. razred Monterssori šole, doma vsi govorijo slovensko. Lutkanje mu je všeč, ker dobi nove prijatelje, pri skupini je že štiri leta. Do zdaj je upodobil več likov: lev, zajec, roža, petelin in tokratni predstavi različne mravlje. Magdalena Kaiser (14 let) je obiskovala slovensko gimnazijo v Celovcu, z očetom in bratom govori slovensko, 4 leto lutka, všeč ji je atmosfera. Več pa v posnetku. Če vas bo motil kakšen šum, je to zaradi lutk, ki so jih držali v rokah. Med pogovori boste slišali odlomke iz predstave in na koncu zaključno pesem, ki tudi podaja sporočilo: Enakost v drugačnosti, strpnost v mišljenju, naš je motiv za večni čas.

Rjavim mravljam in faraonkam se pridružijo leteče mravlje
Rjavim mravljam in faraonkam se pridružijo leteče mravlje © Matjaž Merljak

 

In potem pride še mravljinčar - skupni sovražnik
In potem pride še mravljinčar - skupni sovražnik © Matjaž Merljak

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Svete maše v času koronavirusa (photo: Rok Mihevc) Svete maše v času koronavirusa (photo: Rok Mihevc)

Bogoslužja od ponedeljka znova z ljudstvom

Vlada je sprejela nov Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, v katerem je določila pogoje za izvajanje verske dejavnosti. Odlok velja od ponedeljka naprej.

Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc) Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc)

Prva obletnica smrti nadškofa Alojza Urana

Pred letom dni se je prav na veliko soboto od nas poslovil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Ob tej obletnici je bila načrtovana sveta maša v ljubljanski stolnici, da bi se je lahko ...

Koncert Glas življenja (photo: Zavod Živim) Koncert Glas življenja (photo: Zavod Živim)

Bi molili za mamico, ki se odloča za splav?

Pred praznikom Božjega usmiljenja se oziramo predvsem na tiste, ki si tega usmiljenja močno želijo ali pa po njem nezavedno hrepenijo. Med njimi so gotovo tudi starši v stiski zaradi neželenih ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

O avtorju