Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Prostovoljci (foto: Pixabay)
Prostovoljci | (foto: Pixabay)

Želimo si skupne angažiranosti, ne pa viseti na ekranih

Slovenija | 07.11.2020, 07:26 Marjana Debevec

Ob poglabljanju pandemije se sprašujemo, zakaj takšen porast lažnih novic, izmišljenih teorij zarote in manipulacij predvsem po svetovnem spletu. Profesor za zakonsko in družinsko terapijo dr. Tomaž Erzar poudarja, da vpliv ljudi, ki imajo veliko sledilcev na spletu, narašča že nekaj let.

Zdaj, ko bi se zaradi trenutnih razmer ljudje morali strezniti, se je vpliv teh lažnih novic še povečal, ugotavlja dr. Erzar. »Očitno smo spregledali, da je zadaj ena zelo, jaz bi celo rekel, patološka struktura ljudi, ki to izkoriščajo na vsak način. Gre jim za denar, gre jim za vpliv. Pred tem smo zelo slabo zaščiteni, dokler te novice pridno delimo, jim verjamemo, jih prebiramo in se hkrati potem cela družba s tem okuži,« pravi dr. Tomaž Erzar, ki trdi, da je to še hujši virus kot pa trenutni koronavirus.

Zakaj pa tako radi posegamo po teh novicah? »Radi slišimo tisto, kar potrdi naše vnaprejšnje prepričanje. Ne bomo preverjali teh informacij, kaj se je res tam zgodilo, mogoče je to nekdo malo napihnil. Takrat je že prepozno. Ta val nas je že zajel. Mislim, da bolj ko smo negotovi v tem sedanjem tempu življenja, večji ko je stres, bolj se naša pripravljenost odpreti se za širok spekter informacij, odpreti se za debato, odpreti se celo morda za kritiko naših stališč, čedalje manj smo za to pripravljeni

Številni prostovoljci, ki se v teh dneh odzivajo povabilom za pomoč pri delu v domovih za ostarele in na drugih področjih, pa nam sporočajo, da je svet na medosebni, človeški ravni zelo drugačen, kot pa na virtualni, digitalni ravni. »Vemo, da ta digitalna raven v glavnem širi strah in jezo, širi frustracije, ne širi pa tega medosebnega blagodejnega stika, te bližine, ali pa tudi prisotnosti, ki jo damo drug drugemu vsak dan.« Angažiranje prostovoljcev in medicinskega osebja dokazuje, da smo ne le sposobni krizo premagati, ampak postaviti tudi zgled, kako bomo ravnali v prihodnjih krizah. »Tam vidimo, da si ljudje želimo takšne povezanosti, takšne skupne angažiranosti za en cilj, za en plemenit cilj. Mi si ne želimo viseti na ekranih in deliti informacije o zarotah,« je še prepričan dr. Erzar. Pogovor z njim najdete v našem avdio arhivu v četrtkovem Mozaiku dneva.

Slovenija, Svet, Politika, Zdravstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.