Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Komentiranje na socialnih omrežjih (foto: Pixabay)
Komentiranje na socialnih omrežjih | (foto: Pixabay)

Prenosi maš da, vendar brez komentiranja in všečkanja

Cerkev na Slovenskem | 26.10.2020, 07:15 Marjana Debevec

Slovenski škofje so objavili natančnejša navodila duhovnikom in pastoralnim delavcem za prenos bogoslužij in molitev preko spleta. Med drugim duhovnikom naročajo, naj komentiranje in všečkanje med prenosom svetih maš po spletu onemogočijo. Po prenosu maše pa naj posnetek s spleta umaknejo.

Škofje so jasno zapisali, da spremljanje svete maše ali drugih obredov po spletu ne pomeni, da smo pri tem tudi udeleženi, vendar pa lahko v izrednih razmerah Kristusovo oznanilo doseže vernike tudi s pomočjo medijev. Zato je še kako pomembno, da so ti prenosi dobro pripravljeni.

Bogoslužni obred mora vedno potekati v živo v cerkvi ali v kapeli. Duhovnik naj vernike tudi povabi, da pri bogoslužju odgovarjajo in dejavno sodelujejo tudi s telesnimi držami, brez drugih vmesnih opravil. »Liturgija mora voditi v doživetje Boga in ne le v informiranost o Njem«, so prepričani škofje.

Med bogoslužjem, še posebej pri sveti maši, ni dovoljeno predvajati vnaprej posnete glasbe. Škofje tudi opozarjajo pred komentiranjem in všečkanjem med prenosom svete maše, saj je to moteče, ker ovira zbranost in sodelovanje vseh. Zato je treba to možnost onemogočiti. Ko je neposreden prenos svete maše končan, naj posnetek odstranijo s Facebooka oz. Youtuba ali drugih kanalov. S tem dejanjem poudarijo, da je bogoslužje enkratno dejanje in spremljanje poteka samo v živo, brez možnosti poznejše »udeležbe z zamikom«.

Škofje še vabijo, naj pri prenosih svetih maš in drugih bogoslužij duhovniki vedno dodajo prošnje za obolele s koronavirusom. Ob koncu meseca pa mora vsak mašnik poslati statistično poročilo o predvajanju svetih maš po spletu, radiu oz. televiziji. V njem mora tudi napisati, kakšne so bile pastoralne koristi takšnih prenosov. Podrobna navodila, v katerih je opisano tudi, kako pripraviti verouk za otroke in oblikovati zakonske skupine, najdete na naši spletni strani.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.