Petra MalenšekPetra Malenšek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Buhtlji (foto: Pixabay)
Buhtlji | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina: Naj zadiši po buhtljih

Oddaje | 25.04.2020, 11:46 Matjaž Merljak

Naj na to lepo soboto diši po vaših domovih, po receptih sestre Nikoline si lahko pripravite buhtlje, pinco (sladki kruh), vinsko omako iz rdečega vina ali domači prepečenec.

Sestro Nikolino smo ta torek poklicali v naši Svetovalnici in odgovarjala je na vaša vprašanja, dragi poslušalke in poslušalci. Tukaj jih lahko preberete nekaj, vse pa na blogu oddaje ali pa jim prisluhnete v Avdio arhivu.

Pinca
To je dober mlečni sladki kruh. Poleg običajnih sestavin za kruh je tudi 5 rumenjakov, 12 - 15 dag masla, 4 dl toplega mleka. Naredimo zelo voljno testo in ga dobro pognetemo. Tudi po prvem vzhajanju ga pognetemo, po drugem pa ga damo vzhajat v košarico. Nato ga stresemo na pekač s peki papirjem in zarežemo obliko križa. Pečemo ga 50 minut pri 190 do 200 stopinjah Celzija ter pečenega namažemo z oljem. Če nimamo kvasa, ga lahko pripravimo z drožmi.

Domači prepečenec
Iz bele ali polbele moke (lahko tudi pirine) pripravimo štručke kruha (kot francoske štruce). Pečemo od 30 do 40 minut, pred peko jih nič ne namažemo. Pečene naslednji dan enakomerno narežemo (najbolje na salamoreznico), naložimo eno plast na pekač in v130-150 stopinjah Celzija vroči pečici rahlo opečemo, po potrebi pekač ali koščke obrnemo. Lepše se opeka, če v testo da žlico sladkorja.

Naročite se na podcast nasvetov sestre Nikoline

Vinska omaka
3 dag masla in 2 žlici sladkorja pražimo, da karamelizira. Zalijemo z razredčenim vinom (razmerje 1:1). Ko zavre, solimo, dodamo klinčke, cimet, posebej pa zakuha moko. Ta omaka se poda h krompirjevim svaljkom, kuhanemu krompirju, testeninam (širokim rezancem), k rižu, hgovedini ...

Obiščite blog oddaj s sestro Nikolino

Buhtlji
Potrebujemo: 60 dag moke, sol, 1/2 kocke kvasa, sladkor, toplo mleko, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, limonina (in včasih pomarančno) lupino, 8 dag masla in olja, 3 dl toplega mleka
Naredimo prijetno mehko testo, vzhajano damo na pomokan prt in razvaljamo. Narežemo kvadratke, na katere naložimo marmelado (lahko zamešamo malo mletih orehov ali mandljev). Zavijemo, stranski stranici namažemo z oljem in naložimo na pekač, a ne preveč stisnjeno. Naj vzhajajo 40 minut, namažemo z raztepenim beljakom in pečemo pri 190 stopinjah. Pečejo se od 30 do 40 minut.

Oddaje, Kuhajmo s s. Nikolino
dr. Jože Možina (photo: ) dr. Jože Možina (photo: )

Dr. Možina toži Svetlano Makarovič zaradi žaljivk

Na okrajnem sodišču v Ljubljani naj bi jutri stekla obravnava v odškodninski tožbi, s katero novinar in zgodovinar dr. Jože Možina od Svetlane Makarovič zahteva opravičilo in odškodnino zaradi ...

Papež Leon XIV. na motorju (photo: Vatican Media) Papež Leon XIV. na motorju (photo: Vatican Media)

Papež Leon XIV. pozdravil »Jezusove motoriste«

Tudi Leon XIV. vsak teden po sredini splošni avdienci pozdravi različne skupine in posameznike. Med drugimi je na Trg svetega Petra v sredo zjutraj z motornimi kolesi Harley Davidson prispela ...

Devica Marija (photo: cathopic) Devica Marija (photo: cathopic)

Marijin rojstni dan

Obhajamo praznik Praznik Marijinega rojstva. Zato bo slovesno še posebej po Marijinih romarskih središčih in vseh cerkvah, ki so ji posvečene. Na brezjah bo sveto mašo ob 10.00 daroval koprski ...

Tedni duhovnosti v Stražišču, poleg mladih še duhovnika Primož Erjavec in Tomaž Kodrič (photo: osebni arhiv) Tedni duhovnosti v Stražišču, poleg mladih še duhovnika Primož Erjavec in Tomaž Kodrič (photo: osebni arhiv)

Brez te skupnosti bi ostal brez kisika

Gibanje Pot že več kot šest desetletjij povezuje mlade, družine in duhovnike, ki iščejo globlji odnos s Kristusom in pristno skupnost v Cerkvi. V pogovoru z duhovnikom Tomažem Kodričem smo se ...

Osnovna šola (photo: ) Osnovna šola (photo: )

Kdo bo učil v osnovnih šolah?

Novo šolsko leto prinaša več sprememb, med katerimi so najpomembnejše vezane na omejitev uporabe telefonov in varnostne ukrepe. Šole se še vedno soočajo tudi s kadrovskim mankom, pospešeno pa ...

O avtorju