Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Buhtlji (foto: Pixabay)
Buhtlji | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina: Naj zadiši po buhtljih

Oddaje | 25.04.2020, 11:46 Matjaž Merljak

Naj na to lepo soboto diši po vaših domovih, po receptih sestre Nikoline si lahko pripravite buhtlje, pinco (sladki kruh), vinsko omako iz rdečega vina ali domači prepečenec.

Sestro Nikolino smo ta torek poklicali v naši Svetovalnici in odgovarjala je na vaša vprašanja, dragi poslušalke in poslušalci. Tukaj jih lahko preberete nekaj, vse pa na blogu oddaje ali pa jim prisluhnete v Avdio arhivu.

Pinca
To je dober mlečni sladki kruh. Poleg običajnih sestavin za kruh je tudi 5 rumenjakov, 12 - 15 dag masla, 4 dl toplega mleka. Naredimo zelo voljno testo in ga dobro pognetemo. Tudi po prvem vzhajanju ga pognetemo, po drugem pa ga damo vzhajat v košarico. Nato ga stresemo na pekač s peki papirjem in zarežemo obliko križa. Pečemo ga 50 minut pri 190 do 200 stopinjah Celzija ter pečenega namažemo z oljem. Če nimamo kvasa, ga lahko pripravimo z drožmi.

Domači prepečenec
Iz bele ali polbele moke (lahko tudi pirine) pripravimo štručke kruha (kot francoske štruce). Pečemo od 30 do 40 minut, pred peko jih nič ne namažemo. Pečene naslednji dan enakomerno narežemo (najbolje na salamoreznico), naložimo eno plast na pekač in v130-150 stopinjah Celzija vroči pečici rahlo opečemo, po potrebi pekač ali koščke obrnemo. Lepše se opeka, če v testo da žlico sladkorja.

Naročite se na podcast nasvetov sestre Nikoline

Vinska omaka
3 dag masla in 2 žlici sladkorja pražimo, da karamelizira. Zalijemo z razredčenim vinom (razmerje 1:1). Ko zavre, solimo, dodamo klinčke, cimet, posebej pa zakuha moko. Ta omaka se poda h krompirjevim svaljkom, kuhanemu krompirju, testeninam (širokim rezancem), k rižu, hgovedini ...

Obiščite blog oddaj s sestro Nikolino

Buhtlji
Potrebujemo: 60 dag moke, sol, 1/2 kocke kvasa, sladkor, toplo mleko, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, limonina (in včasih pomarančno) lupino, 8 dag masla in olja, 3 dl toplega mleka
Naredimo prijetno mehko testo, vzhajano damo na pomokan prt in razvaljamo. Narežemo kvadratke, na katere naložimo marmelado (lahko zamešamo malo mletih orehov ali mandljev). Zavijemo, stranski stranici namažemo z oljem in naložimo na pekač, a ne preveč stisnjeno. Naj vzhajajo 40 minut, namažemo z raztepenim beljakom in pečemo pri 190 stopinjah. Pečejo se od 30 do 40 minut.

Oddaje, Kuhajmo s s. Nikolino
br. Dominik Papež (photo: Lojze Mušič) br. Dominik Papež (photo: Lojze Mušič)

Diakonsko posvečenje br. Dominika Papeža

V skupnosti bratov kapucinov je bila včerajšnja nedelja posebej slovesna. Novomeški škof Andrej Saje je namreč v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Ambrusu v diakona posvetil br. Dominika Papeža.

Prenova ljubljanske tržnice (photo: Elea iC; Scapelab) Prenova ljubljanske tržnice (photo: Elea iC; Scapelab)

Ljubljanska nadškofija: Pogajanj ni bilo

V javnosti zadnje dni odmeva novica Mestne občine Ljubljana, da je pridobila soglasja za izdajo gradbenega dovoljenja za prenovo osrednje ljubljanske tržnice z gradnjo garažne hiše.

Mag. Andreja Jernejčič (photo:  Lin&Nil, svetovanje in izobraževanje, d.o.o.) Mag. Andreja Jernejčič (photo:  Lin&Nil, svetovanje in izobraževanje, d.o.o.)

Nastop je zame zadetek v polno

Mag. Andreja Jernejčič je z več kot petindvajsetletnimi izkušnjami v komuniciranju, novinarstvu in odnosih z javnostmi, strokovnjakinja za javno nastopanje. Je avtorica sedmih knjig ter dveh ...

Poročnika Benjamin Gaube in Aljaž Kurbos ter voditeljica Maja Morela (photo: Rok Mihevc) Poročnika Benjamin Gaube in Aljaž Kurbos ter voditeljica Maja Morela (photo: Rok Mihevc)

V najslabšem primeru skočim iz letala

V Kolokviju smo se dvignili med oblake, leteli, pilotirala pa sta poročnika Slovenske vojske Benjamin Gaube in Aljaž Kurbos. Mlada pilota sta z nami delila svojo pot izobraževanja in ...

O avtorju