Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Cory Asbury (foto: Facebook)
Cory Asbury | (foto: Facebook)

Cory Asbury: Pesmi o ranjenosti in hrepenenju po Bogu

Oddaje | 27.08.2020, 10:59 Andrej Jerman Rok Mihevc

Zadnja poletna oddaja Ritma srca je prinesla izbor pesmi novega albuma ameriškega krščanskega avtorja in izvajalca, ki je širšo prepoznavnost dosegel s pesmijo “Reckless love”, Brezskrbna oz. Nepremišljena ljubezen. To je Cory Asbury.

Cory Asbury je ameriški krščanski glasbenik, voditelj slavljenja in kantavtor, ki od leta 2015 sodeluje s produkcijsko hišo Bethel Music. Leta 2017 je izdal svoj drugi samostojni album z naslovom Reckless Love, ki mu je prinesel tudi širše priznanje in uspeh. Za naslovno pesem albuma je prejel nominacijo za grammy-ja. V njej opeva Božjo ljubezen, ljubezen, ki se daje in daruje brez strahu ter misli na to ali bo sprejeta in cenjena.

"Oh, kako močna, večna in brezskrbna je Božja ljubezen,
zasleduje me in se bori, dokler nisem najden, vse do konca ...
Ne bi si je mogel prislužiti in je nisem vreden, a Ti se kljub temu razdajaš ..."

Njegov čisto sveži album pa je "To Love A Fool". Prav iz vseh pesmi na njem veje iskrenost. Avtor je namreč vanje prelil svoje srce, kar se še posebej začuti v neposrednosti pesmi "Prodigal Song" in "I'm Sorry". Vse pesmi izražajo našo ranjenost in potrebo ter hrepenenje po Božji milosti. Brez dvoma bodo nekatere pesmi našle svoje mesto v različnih lokalnih skupnosti. Vsekakor gre za kvaliteten izdelek, ki nagovarja in je hkrati glasbeno in produkcijsko zanimiv, da pritegne mogoče bolj brezbrižnega poslušalca.


V pesmi "Sparrows" poje o Božji ljubezni in dobroti ter gotovosti, ki lahko prevzame naše življenje, če vse izročimo v roke Stvarnika. Pesem se začne z verzi, ki jih je Cory spletel iz vrstic iz 6 poglavja Matejevega evangleija.

"Vrabec ni zaskrbljen s tem kaj prinaša jutri,
in lilija ne razmišlja o letnih časih, o suši in poplavah,
tudi drevo, ki je posajeno ob vodi, ni strah požara.
Zakaj bi torej skrbelo mene?"


"Unraveling" je pesem, v kateri avtor govori o osebni stiski in o prošnji, s katero se obrača na Boga Očeta, ki ga prosi:

Razvozlaj me Oče,
ko ne čutim več ničesar,
se me usmili in me pusti krvaveti,
vem, da je neumno,
a predolgo sem že otopel.


O klicu izgubljenega sina očetu pa govori pesem "Prodigal Song".

Zamenjal sem zaupanje za užitek
in dragulje za zlato neumnežev,
Iz sveta sem naredil svoj zaklad, a podcenjeval svojo dušo,
A v otopelosti me je dosegel šepet, napev upanja,
pesem ljubezni iz spomina, ki me vabi domov.


Pesem "Dear God" je zasnovana kot dialog, kot molitev k Bogu, v drugem delu pa kot Božji odgovor na to molitev, kot odgovor in spodbuda, ki jo Očeta govori svojemu sinu ...

Oddaje, Duhovnost, Ritem srca, Pozitiva
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.