Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tanja Dominko
Matt Marvane (foto: mattmarvane.com)
Matt Marvane | (foto: mattmarvane.com)

Glasba, ki prinaša sporočilo o Ljubezni, Upanju in Sreči

03.03.2020, 08:32 Andrej Jerman Rok Mihevc

Matt Marvane je francoski pevec, kantavtor, pianist in voditelj slavljenja. O njem in njegovem ustvarjanju smo slišali v rubriki “Pojte Gospodu vsi”.

Njegovo življenje že od rosnih let zaznamuje razpetost med dve kulturi. Eno je izročilo krščanske vere v katerem je odraščal kot sin pastorja in se kot najstnik udeležil dvoletnega študija teologije v Angliji. Tam je začutil in se odzval klicu, ter postal voditelj slavljenja. Matt deluje kot pastor že več kot 10 let.

Drug klic, ki ga spremlja od malih nog, pa je glasba. Z njo se je spoprijateljil prek igranja klavirja, glasbo pa je študiral do dopolnjenega 20 leta. V vmesnem času je pri 17-ih letih ustanovil in vodil gospel zbor, kasneje s prijatelji zasnoval zasedbo JTM band s katero je izdal 4 albume in igral širom po Evropi in Kanadi.

Matt Marvane
Matt Marvane © mattmarvane.com

Njegov solo album 2013 Un Coin de Paradis (A Corner of Paradise) mu je prinesel priznanje in podpis s francosko mainstream založbo. To mu je omogočilo, da je igral pred široko publiko in mu odprlo vrata nacionalnih radijev in televizije. Leta 2015 je Matt izdal solo album Noirs et Blancs (Black and White), za katerega je prejel krščansko evropsko nagrado za Album leta.

Kot pove sam je bil njegov mainstream uspeh velik izziv za nekoga, ki je do tega trenutka pisal samo slavljenske pesmi. Matt razmišlja: "To je bil poseben blagoslov ... omogočil je nastanek novih povezav z ljudmi, ki ob nedeljah ne obiskujejo cerkva ... moja glasba jim tako prinaša sporočilo o Ljubezni, Upanju in Sreči."

Matt Marvane
Matt Marvane © mattmarvane.com

Mattov vpliv je s splošnim priznanjem rastel tudi znotraj cerkve, sodelovanje s svetovno znanim kanadskim avtorjem Paulom Balochem pa mu je omogočil podpis pogodbe s svetovno krščansko založbo – Integritiy Music. Pri njih je leta 2017 izšel tudi njegov tretji solo album – Resistance – Upor, na katerem so pesmi ki jih je Matt napisal skupaj z ženo Sarah v želji, da bi spodbujale edinost kristjanov po vsej Evropi. "To je čas, da Cerkev stoji trdno in ne dela kompromisov. Svet se stresa na različne načine, a Cerkev mora verjeti in živeti odvisno le od Božje milosti, da bo tako lahko svetila bolj in bolj."

Prisluhnite zakoncema Mattu in Sarah Marvane v singlu iz 2018 Je Chanterai – Pel ti bom.


Tujim in domačim izvajalcem sodobne krščanske glasbe na Radiu Ognjišče sledimo v oddaji Ritem srca, vsako sredo ob 21.15, ter v vikend rubrikah "Pojte Gospodu vsi", vsako soboto ob 7.50 in 16.00 in "Pojte Gospodu" vsako nedeljo ob 7.50 in 16.00.

Iz parlamenta in z veselice na novo mašo

Moj pogled v teh dneh je bil pester skozi fotografski objektiv. In moji motivi na njegovi drugi strani so bili povečini duhovniki in različni liturgični prizori. Obdobje konec junija in začetek ...

Skupina Rast 51 (photo: USZS) Skupina Rast 51 (photo: USZS)

Trideset let povezovanja Slovencev po svetu

S Taborom Slovencev po svetu se je včeraj v Ljubljani zaključil niz letošnjih prireditev Dobrodošli doma. Srečanje se je začelo sveto mašo škofa Antona Jamnika, udeleženci okrogle mize so ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...