Marjan Bunič
Marko Zupan
Helena Križnik
Matt Marvane (foto: mattmarvane.com)
Matt Marvane | (foto: mattmarvane.com)

Glasba, ki prinaša sporočilo o Ljubezni, Upanju in Sreči

03.03.2020, 08:32 Andrej Jerman Andrej Jerman

Matt Marvane je francoski pevec, kantavtor, pianist in voditelj slavljenja. O njem in njegovem ustvarjanju smo slišali v rubriki “Pojte Gospodu vsi”.

Njegovo življenje že od rosnih let zaznamuje razpetost med dve kulturi. Eno je izročilo krščanske vere v katerem je odraščal kot sin pastorja in se kot najstnik udeležil dvoletnega študija teologije v Angliji. Tam je začutil in se odzval klicu, ter postal voditelj slavljenja. Matt deluje kot pastor že več kot 10 let.

Drug klic, ki ga spremlja od malih nog, pa je glasba. Z njo se je spoprijateljil prek igranja klavirja, glasbo pa je študiral do dopolnjenega 20 leta. V vmesnem času je pri 17-ih letih ustanovil in vodil gospel zbor, kasneje s prijatelji zasnoval zasedbo JTM band s katero je izdal 4 albume in igral širom po Evropi in Kanadi.

Matt Marvane
Matt Marvane © mattmarvane.com

Njegov solo album 2013 Un Coin de Paradis (A Corner of Paradise) mu je prinesel priznanje in podpis s francosko mainstream založbo. To mu je omogočilo, da je igral pred široko publiko in mu odprlo vrata nacionalnih radijev in televizije. Leta 2015 je Matt izdal solo album Noirs et Blancs (Black and White), za katerega je prejel krščansko evropsko nagrado za Album leta.

Kot pove sam je bil njegov mainstream uspeh velik izziv za nekoga, ki je do tega trenutka pisal samo slavljenske pesmi. Matt razmišlja: "To je bil poseben blagoslov ... omogočil je nastanek novih povezav z ljudmi, ki ob nedeljah ne obiskujejo cerkva ... moja glasba jim tako prinaša sporočilo o Ljubezni, Upanju in Sreči."

Matt Marvane
Matt Marvane © mattmarvane.com

Mattov vpliv je s splošnim priznanjem rastel tudi znotraj cerkve, sodelovanje s svetovno znanim kanadskim avtorjem Paulom Balochem pa mu je omogočil podpis pogodbe s svetovno krščansko založbo – Integritiy Music. Pri njih je leta 2017 izšel tudi njegov tretji solo album – Resistance – Upor, na katerem so pesmi ki jih je Matt napisal skupaj z ženo Sarah v želji, da bi spodbujale edinost kristjanov po vsej Evropi. "To je čas, da Cerkev stoji trdno in ne dela kompromisov. Svet se stresa na različne načine, a Cerkev mora verjeti in živeti odvisno le od Božje milosti, da bo tako lahko svetila bolj in bolj."

Prisluhnite zakoncema Mattu in Sarah Marvane v singlu iz 2018 Je Chanterai – Pel ti bom.


Tujim in domačim izvajalcem sodobne krščanske glasbe na Radiu Ognjišče sledimo v oddaji Ritem srca, vsako sredo ob 21.15, ter v vikend rubrikah "Pojte Gospodu vsi", vsako soboto ob 7.50 in 16.00 in "Pojte Gospodu" vsako nedeljo ob 7.50 in 16.00.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Duhovnost

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik (photo: Pixabay) Duhovnik (photo: Pixabay)

Verski uslužbenci del protikoronskega zakona

Državni zbor je potrdil zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim državljanom in gospodarstvu zaradi epidemije. Med njimi so oprostitve plačila prispevkov upravičene tudi samozaposlene osebe, ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...

O avtorju